$
בורסת ת"א

עכשיו זה רשמי: במאגר לוויתן יש 453 מיליארד מ"ק גז טבעי

מדובר בכמות הגדולה ב-80% מזו שבקידוח תמר, ובהתאם לתחזיות המוקדמות. אנליסטים מעריכים את שווי לוויתן בין 7.5 ל-10 מיליארד דולר. עד סוף הרבעון הראשון ידווח אם יש נפט בלוויתן. כמו כן יבוצע קידוח שני על מנת להמשיך ולבדוק את עתודות הגז

סיון איזסקו וליאור גוטמן 15:2829.12.10

עכשיו זה רשמי: במאגר לוויתן יש 453 מיליארד מ"ק (16 TCF) גז טבעי. כך עולה מדיווח רשמי של השותפות בקידוח שפורסם היום (ד'). את הנתונים חשף לראשונה אתר "כלכליסט". מהחברות נמסר כי לוויתן הוא "תגלית הגז הגדולה ביותר בעולם במים עמוקים בעשור האחרון".

 

מה דעתך על מניית רציו יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

למעשה מדובר על מאגר כמעט כפול בגודלו מתמר. בכלל פיננסים מעריכים ששווי לוויתן הוא 10-9 מיליארד דולר (לפני החלת מסקנות ששינסקי). האנליסט גיל בשן מבית ההשקעות IBI מעריך את שווי  לוויתן, ללא החלת מסקנות וועדת ששינסקי, ב-7.5 מיליארד דולר. להערכתו המלצות ששינסקי מגלמות פגיעה של 25% בשווי הפרויקט.

 

 

בדיווח השותפות נמסר כי "במסגרת הקידוח נתגלו בשכבת המטרה חולות מאגר באיכות טובה מאוד, המכילות גז טבעי, בעובי כולל (נטו) של לפחות 67 מטר במספר שכבות שונות מגיל טרצייר אוליגומיוקן (המקבילות גיאולוגית לחולות המאגר שזוהו בקידוחי תמר)".

 

לפי הערכת נובל אנרג'י, שדה לוויתן משתרע על שטח גדול מאוד של כ-325 קמ"ר ולכן יהיה צורך לבצע שני קידוחי הערכה או יותר על מנת להמשיך ולהעריך את היקף עתודות הגז. עבודות הקידוח ימשכו אל המטרות המשניות ולעומק כולל של כ-7,200 מטר, שם אמורים להימצא מאגרי הנפט. תוצאות אלו צפויות להתקבל עד סוף הרבעון הראשון של 2011.

 

דלק אנרגיה מוסיפה שבהתאם לתכנון המקורי, אסדה נוספת (Pride North America) צפויה להגיע למימי ישראל בתחילת 2011 במטרה לבצע קידוח הערכה בשדה לוויתן, ואולם טרם נתקבלה החלטה מחייבת בדבר ביצוע הקידוח, מיקומו ותקציבו. בכוונת השותפים בקידוח להמשיך ולבחון אפשרויות שונות לייצוא של הגז הטבעי שנתגלה לרבות באמצעות צנרת ו/או גז טבעי נוזלי (LNG).

 

המסחר במניות כהן פיתוח, רציו, אבנר, דלק קבוצה, דלק אנרגיה ודלק קידוחיםהופסק ב-13:55 לקראת ההודעה, וחודש מאוחר יותר.

 

גדעון תדמור: התוצאות בעלות משמעות כלכלית ואסטרטגית עצומה

 

גדעון תדמור גדעון תדמור צילום: יותם פרום

גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה ואבנר חיפושי נפט, מסר בהודעה הרשמית של השותפות: "התוצאות הן בשורה משמחת למשק האנרגיה בישראל ובעלות משמעות כלכלית ואסטרטגית עצומה. כדי שניתן יהיה לממש את הפוטנציאל האדיר, חייבים להחריג את תגליות לוויתן, ותמר מכל שינוי פיסקאלי עתידי ולאפשר את פיתוחם המיידי שכן הם העוגן של כל תחום חיפושי הגז בישראל";

 

"טובת אזרחי מדינת ישראל מחייבת את ממשלת ישראל לראייה אסטרטגית המתעלה על שיקולים פוליטיים צרים ומבטיחה את קידום פיתוח פרויקטי תמר ולוויתן במהירות רבה ובתנאים אשר הובטחו ליזמים. לצערנו הפרויקט הלאומי של ישראל כורע כעת תחת נטל האפליה לרעה של גז כחול לבן לעומת גז מצרי מיובא".

 

המאגר: בהתאם להערכות המוקדמות

  

מבנה לוויתן ממוקם כ-140 ק"מ מערבית לישראל, ולאחרונה נערך בו קידוח אקספלורציה בעלות של כ-150 מיליון דולר שנעשה באמצעות אסדת הקידוח סודוקו אקספרס.

 

בתחילת יוני פרסמה נובל אנרג'י הערכות ראשוניות לגבי היקף מאגר הגז ששוכן במבנה לוויתן, והעריכה שקיימת הסתברות של 50% למציאת 453 BCM (מיליארד מ"ק). עוד פרסמה נובל שקיימת הסתברות שנעה בין 8 ל-17 אחוז למציאת כארבע מיליארד חביות נפט תחת מאגרי הגז.

 

לשם השוואה, מאגר הגז הישראלי היחיד שפעיל כיום, הוא מאגר MARY B של קידוח ים תטיס, מכיל כ-33 BCM גז טבעי ואילו מאגר "תמר", שאמור לספק את צרכי האנרגיה של מדינת ישראל ב-20 השנים הקרובות, מכיל כ-250 BCM גז טבעי.

 

בשבועות האחרונים קיימה חברת נובל אנרג'י, מי שמשמשת כקבלן הקידוח בפועל, מבחני פענוח לתוצאות שהתקבלו בסוף נובמבר, אז התגלו סימני גז בקידוח שנעשה במקום.

 

השותפות בקידוח הן נובל אנרג'י (39.66%), קבוצת דלק (באמצעות דלק קידוחים ואבנר – 45.34%) ורציו (15%). בדיווח לבורסה שפורסם לפני כחודש מסרו השותפות ש"בשלב זה מדובר באינדיקציות ראשוניות בלבד וטרם ניתן לקבוע את גודלו ו/או את איכויותיו ו/או את כלכליותו של המאגר".

 

היום (ד') מתחזקות ההערכות שמדובר במאגר גדול אולם טרם ביצוע מבחני הפקה או קידוח בשולי גבולות המאגר לא ניתן להעריך במדויוק האם ההערכה הראשונית נכונה. קידוחים נוספים יעשו במהלך 2011 כאשר ההפקה המסחרית של המאגר אינה מתוכננת לפני 2016. יצוין שרוב הגז ששוכן ב"לוויתן" מיועד לייצור למדינות דרום אירופה (טורקיה, יוון).

 

פרסום התוצאות מתבצע ימים ספורים לפני סיום עבודתה של ועדת ששינסקי, שבוחנת את שיעור המס שמוטל על חברות גז ישראליות. במידה ויתקבלו ההמלצות, והמס יעלה לרמה של 60% ויותר, הכנסות המדינה ממבנה לוויתן עשויות להסתכם במיליארדי דולרים בשנה. עם זאת, מכייון שההפקה מתוכננת רק בעוד 5 או 6 שנים המדינה תזכה לראות את הכסף מהיזמים רק לקראת סוף העשור.

 

יגאל לנדאו: "אנחנו שמחים שסוף סוף הסיכון השתלם - אחרי 20 שנה של אכזבות"

 

מנכ"ל רציו, יגאל לנדאו, אמר היום כי החברה מקבלת בשמחה ובסיפוק את הניתוח הראשוני של נתוני קידוח לוויתן. "הנתונים של נובל אנרג'י מאשרים מעל לכל ספק, ובהתאם לציפיותנו, את מציאותו של מאגר גז ענק במבנה לווייתן שאותר על ידי רציו לפני כארבע שנים", אמר לנדאו.

 

לנדאו הוסיף: "אנו שמחים שסוף סוף הסיכון השתלם - אחרי 20 שנה של פעילות בתחום חיפושי האנרגיה, שכללו לא מעט אכזבות והשקעות עתק במאות מיליוני שקלים. נטילת סיכון היא נשמת אפה של היזמות, ובצד הסיכון קיים הסיכוי, שלשמחתנו התממש אחרי שנים של אכזבות והשקעות".

 

עוד אמר לנדאו: "לצערנו תחום חיפושי הנפט והגז בישראל נמצא כיום תחת מתקפה פופוליסטית, זוהי מתקפה לא ראויה, כי כאשר היו הפסדים, הממשלה לא התנדבה ולא נדרשה לכסות אותם".

 

מהחברה נמסר עוד כי רציו ממשיכה בפענוח הסקרים הסיסמיים משטח רשיון 'גל' הנמצא מדרום למאגר לווייתן. "אנו משוכנעים כי אם יימצאו מקורות אנרגיה גם בשטח רשיון 'גל' יוכלו המשקיעים ליהנות מפירות השקעתם, ביחד עם המדינה והציבור, על פי כללים מוסכמים וראויים", סיכם לנדאו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x