$
שוקי חו"ל

פיץ': בעיות החוב של פורטוגל, ספרד ואיטליה יכבידו על גוש היורו

בסוכנות הדירוג פיץ' שיגרו היום סקירה מיוחדת למשקיעים בה ציינו שמרווחי ה-CDS של אותן מדינות מגלמים צפי לעלייה בתשואות איגרות החוב

שהם לוי 10:5627.04.10

בסוכנות הדירוג פיץ' יוצאים היום (ג') ומזהירים מפני עלייה בתשואות איגרות החוב של ספרד, פורטוגל ואף איטליה, שעד כה שמה לא הוזכר כמדינה בגוש היורו שמתמודדת עם קשיים בפירעון התחייבויות. בפיץ' אומרים היום שהעלייה במרווחי ה-CDS של אותן המדינות מגלמת ציפייה לעלייה בתשואות האג"ח של אותן מדינות.

 

במקביל גוברים החששות באירופה כי פורטוגל תהיה היוון הבאה, כשזו האחרונה מחזיקה בנטל חוב חיצוני גבוה יותר. פרמיית הסיכון הממוצעת המשתקפת מאיגרות החוב של פורטוגל יותר מהכפילה את עצמה רק במהלך החודש האחרון לבדו. המשקיעים רואים את פורטוגל כמדינה השמינית בעולם מבחינת הסיכון שלא תיפרע את חובותיה במועדם, כך שמצבה של פורטוגל גרוע מזה של לבנון וגוואטמלה.

 

ראש ממשלת פורטוגל, חוזה סוקרטס, מתאמץ לשכנע את המשקיעים כי המדינה בראשה הוא עומד תצליח להימנע מגורלה של יוון. נזכיר כי הכלכלה בפורטוגל היא מבין העניות ביותר באירופה, כאשר הצמיחה הממוצעת במדינה עמדה על 1% במהלך העשור האחרון.

 

חששות המשקיעים מחדלות פירעון של פורטוגל זינקו משמעותית מתחילת השנה, כפי שמשתקף ממרווחי ה-CDS של ממשלות העולם המצוטטים בבורסה בלונדון. בתחילת השנה דרשו המשקיעים מרווח CDS  של 91 נקודות בסיס על איגרות חוב של פורטוגל הנפדות בעוד 5 שנים, נכון להיום דורשים המשקיעים מרווח של 312 נקודות בסיס. מדובר בזינוק של יותר מפי 3 מתחילת השנה.

 

נכון להיות עומד יחס החוב הציבורי של פורטוגל מהתוצר על 77% בלבד, נמוך מזה של צרפת, אך נטל החוב הכולל את חובות משקי הבית גדול יותר מזה של יוון ואיטליה ועומד על 236% מהתמ"ג. בהתאם שיעור החיסכון במדינה הוא הנמוך מבין 27 מדינות ה-OECD.

 

מרווחי ה-CDS משמשים לאמידת עלויות הביטוח כנגד איגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות, או למעשה הפרמיה שצריכים המשקיעים לשלם כדי לבטח את עצמם מפני מצב שבו לא ניתן לשלם את החוב.

 

ברקליס: "למרות הסיוע של האיחוד האירופי בעיות החוב של יוון עדיין חמורות"

 

יוון עומדת מול אתגר גדול בעמידה בתשלומי החוב שלה, למרות הבטחת הסיוע בגובה של 60 מיליארד דולר שקיבלה מהאיחוד האירופי וקרן המטבע. כך מעריכים היום (ג') בברקליס. בברקליס מציינים עוד, כי הסיוע יכול למלא את צרכי המימון של המדינה לשנה אחת בלבד. בנוסף מעריכים בברקליס כי רק סיוע של 90 מיליארד יורו יוכל לאפשר ליוון 'מרווח נשימה' למשך מספר שנים, כזה שיאפשר לה לארגן מחדש את חובותיה.

 

המסקנה של ברקליס מהסקירה ששיגרו היום על מצבה של יוון היא שרק סיוע מורחב של האיחוד האירופי יכול למנוע את המשך הידרדרות מצבה של יוון. נציין שכיום מרווח ה-CDS על איגרות חוב של ממשלת יוון ל-5 שנים עומד על 736 נקודות בסיס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x