$
בורסת ת"א

קרדיט סוויס - OUT, קרפור - IN? כור תשקיע עד 3.5 מיליארד שקל ברשת הקמעונות הגדולה באירופה

קרפור היא רשת הקמעונות הצרפתית השניה בגודלה בעולם. לעת עתה השקיעה כור כ-284 מיליון שקל ב-0.25% ממניות הרשת

גולן חזני וענת ציפקין 08:5522.06.09

פחות מחודש לאחר שמכר את רוב אחזקותיו בבנק השוויצרי קרדיט סוויס, מסמן נוחי דנקנר את המטרה הבאה, והפעם בתחום הקמעונאות. חברת כור מקבוצת אי.די.בי שבשליטת דנקנר דיווחה אתמול כי תשקיע סכום של עד 3.5 מיליארד שקל ברכישת מניות של הקמעונאית הצרפתית קרפור - צעד שעשוי להפוך אותה לבעלת המניות השנייה בגודלה בחברה, עם אחזקה של 3%.

 

עם זאת, כור הוסיפה אתמול שאין ודאות כי תשקיע בקמעונאית הצרפתית, וכי הדבר מותנה בהתפתחויות שיחולו בשווקים. ההערכות הן שאם לא תחול ירידה במחיר המניה, ימתין דנקנר עם המשך ההשקעה. בהקשר זה יש להזכיר כי בשבוע שעבר רכשה אי.די.בי כ־0.25% ממניות קרפור בהיקף של 284 מיליון שקל.

 

 צילומים: אביגיל עוזי, בלומברג

 

קרפור היא הקמעונאית בעלות מחזור המכירות הגדול באירופה והשני בגודלו בעולם. אשתקד עמדו הכנסותיה על 120 מיליארד דולר לעומת הכנסות של 405 מיליארד דולר שרשמה וול־מארט האמריקאית. במונחי שווי שוק, קרפור היא השלישית בעולם בתחום הקמעונאות (29 מיליארד דולר) לאחר וול־מארט (188 מיליארד דולר) וטסקו הבריטית (46 מילארד דולר).

 

הקמעונאית מצרפת פועלת כיום בכ־33 מדינות וברשותה יותר מ־15 אלף חנויות מסוגים שונים - מהיפרמרקטים ענקיים ועד לחנויות נוחות. כמעט 50% ממכירותיה מגיעות מצרפת, שבה היא מפעילה 1,644 חנויות.

 

בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג אמר אתמול דנקנר כי ההשקעה המתוכננת בקרפור אינה מהווה תחליף להשקעה בקרדיט סוויס, וכי כור מעוניינת להגדיל את אחזקותיה בבנק השוויצרי עד לסכום של 5 מיליארד שקל.

 

בעלת המניות הגדולה בקרפור היא בלו קפיטל (10.7%), שהיא מיזם משותף למיליארדר ברנאר ארנו - מחמשת האנשים העשירים ביותר בצרפת, המשמש בין השאר גם יו"ר חברת מוצרי היוקרה לואי ויטון - ולחברת פרייבט אקוויטי בשם קולוני קפיטל, שבבעלות המיליארדר ואיל הנדל"ן האמריקאי תומס באראק. ארנו מחזיק בעוד כ־3% מקרפור באמצעות חברות שונות.

 

השדכן HSBC

 

ל"כלכליסט" נודע כי הקשר בין אי.די.בי לקרפור נוצר באמצעות בנק HSBC, ובחודשים האחרונים נפגש דנקנר כמה פעמים עם ארנו. דנקנר אמנם בחן השקעה בקמעונאית אירופית אחרת בשם קזינו - שמכירותיה השנתיות מסתכמות ב־28 מיליארד דולר — אבל בסופו של דבר הוא בחר בקרפור בשל אמונו בבעלי השליטה, ורק אחרי שקיבל את ברכת הדרך מארנו. בשנה האחרונה החליפה בלו קפיטל כמעט את כל השדרה הניהולית בקרפור, ודנקנר מעריך שהרשת צועדת בכיוון חיובי. באחרונה, אגב, ביקר ארנו בישראל, אבל בלי קשר לעסקה הנרקמת.

 

ההשקעה של דנקנר בקרפור היא פיננסית, אבל ייתכן שבשלבים מתקדמים יותר היא תיהפך לאסטרטגית. באי.די.בי בוחנים השקעה גדולה נוספת, ול"כלכליסט" נודע כי בעת האחרונה שקלה כור להשקיע מיליארדי שקלים בחברת הביטוח סוויס־רה, ואולם ההשקעה התעכבה מסיבות שונות.

 

לשם רכישת מניות קרפור קיבלה כור מימון בהיקף של 300 מיליון יורו מבנק HSBC, כשעל כל שקל שתקבל מהבנק היא תשקיע שקל משלה. כור לא פרסמה את תנאי האשראי שקיבלה מהבנק.

 

לפי סוכנות הידיעות בלומברג, לקרפור ישנן 17.24 מיליון מניות אוצר בשווי של כ־517 מיליון יורו (שהם כ־2.85 מיליארד שקל). מניות האוצר מהוות כ־2.5% מסך כל המניות של הקמעונאית, ודנקנר יכול מבחינה תיאורטית לרכוש מניות אלו ישירות מהחברה, ולא בשוק החופשי. עסקה שכזו תאפשר לו לקנות את המניות בדיסקאונט, מאחר שהזרמת ביקושים למניות בעסקה בורסאית תגרום מן הסתם לעליית מחירן. ואולם לפי הערכות, דנקנר אינו מתכוון לרכוש מניות אוצר.

כאמור, אי.די.בי בוחנת רכישות נוספות של חברות גלובליות הנסחרות כיום במחירים נוחים. הקבוצה בחרה להתמקד בקמעונאות בשל טבעו הדפנסיבי של המגזר, ולאור הניסיון והידע הרב שצברה הקבוצה באמצעות האחזקה בשופרסל.

 

החדירה לרוסיה

 

החנות הראשונה של קרפור נפתחה ב־1959 ליד העיר אנסי, ואת שמה היא קיבלה בזכות הקרבה לצומת דרכים (Carrefour בצרפתית). ברבות השנים נהפכה קרפור לרשת עולמית, והיתה הראשונה שזיהתה את הפוטנציאל האדיר בשווקים המתעוררים. בשנת 1975 היא נכנסה לראשונה לדרום אמריקה, בעת שפתחה חנות בברזיל. כעבור שני עשורים פתחה חנות ראשונה בסין.

 

בשבוע שעבר פתחה קרפור את החנות הראשונה שלה ברוסיה - שאליה ניסתה לחדור במשך זמן רב - והצהירה שבכוונתה להיהפך לאחת הקמעונאיות הגדולות במדינה. כדי לעמוד על כוונותיה של קרפור די להביט בגודלה של החנות - 8,000 מ"ר, שבה נמכרים 45 אלף מוצרים ב־58 קופות ובסיועם של 450 עובדים.

 

עם זאת, קרפור סירבה להגיב על הדיווחים בתקשורת שלפיהם היא עשויה להציע כ־1.6 מיליארד דולר בתמורה לרכישת 75% מרשת הסופרמרקטים הרוסית Seventh Continent.

 

בדומה לקמעונאיות אחרות בעולם, גם קרפור אינה חסינה לחלוטין מפני פגעי המשבר העולמי. ברבעון הראשון של 2009 דיווחה החברה על מכירות בהיקף של 22.7 מיליארד יורו, ירידה של 2.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעיקר בגלל ירידה בהכנסות בצרפת ובספרד.

 

בשיחת הוועידה שליוותה את תוצאות הרבעון הראשון מסרה קרפור שהיא אינה מצפה לשיפור ברבעון הבא. "תנאי השוק קשים, והם ימשיכו להיות כאלה", אמר סמנכ"ל הכספים של הרשת אריק רייס, שהוסיף בחשש כי הפעילות בספרד עתידה להמשיך ולהידרדר.

 

לארס אולופסון, המנכ"ל שנכנס לתפקידו בחודש ינואר, התחייב להאיץ את קצב הורדת המחירים בסניפי הרשת ולהעלות את קרפור על פסים של צמיחה. "נמשיך לעמוד לצד הצרכנים, נפחית את העלויות התפעוליות ונגדיל את נתח השוק שלנו", אמר המנכ"ל והוסיף כי השינוי יורגש בעיקר במחצית השנייה של 2009, וכי בראש וראשונה מתכוונת החברה ליצור תזרים מזומנים גבוה מפעילות שוטפת. ב־2008 עמד התזרים על 4.8 מיליארד יורו.

 

ההנהלה מתחלפת

 

הכנסותיה של קרפור הסתכמו אשתקד ב־86.9 מיליארד יורו, עלייה של 5.9% לעומת 2007. הרווח הנקי הסתכם ב־1.27 מיליארד יורו, ירידה של 44% לעומת השנה שלפניה.

 

נכון לסוף דצמבר 2008, יש לקרפור 5.3 מיליארד יורו בקופתה. התחייבויותיה מסתכמות ב־41 מיליארד יורו, מהם 28 מיליארד יורו מיועדים לפירעון בשנה הקרובה. יחס ההון העצמי למאזן עומד על 20.1%, ונחשב לטוב בענף הקמעונאות. בשנה האחרונה ירדה מניית החברה ב־25% לעומת ירידה של 12% בלבד במניית וול־מארט.

 

הטלטלה בשווקים העולמיים והירידה בערך מנייתה תפסו את קרפור במצב לא נוח מבחינה ניהולית. באוגוסט 2008 היא הדפה שמועות שלפיהן היא מחפשת מחליף למנכ"ל אז, חוזה לואיס דוראן. לא עברו שלושה חודשים ודוראן, שעבד 18 שנה בקרפור, הוחלף. במקומו הוצנח אולופסון השבדי, לשעבר סגן נשיא נסטלה בשוויץ ומנהל חטיבת המזון של נסטלה בצרפת.

 

ארבעה חודשים לפני שעזב את תפקיד המנכ"ל הודח דוראן מדירקטוריון החברה, בעיקר על רקע המשך הצניחה במכירות החברה, וכחלק ממהלך שיזמה בלו קפיטל.

 

בלו קפיטל השקיעה כמיליארד דולר בחברות צרפתיות נוספות כגון רשת המלונות הבינלאומית Accor. קולוני קפיטל רכשה ב־2006 עם בנק מורגן סטנלי וחברת באטלר הצרפתית את קבוצת הכדורגל פריז סן ז'רמן מקאנאל פלוס תמורת 70 מיליון יורו. את המניות בקרפור רכשה בלו קפיטל ממשפחת היילי, שהחזיקה בכ־13% ממניות הרשת הקמעונאית.

 

אתמול מסרה קרפור כי היא "אינה מגיבה על מידע מסוג זה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x