$
בורסת ת"א

החבל מתהדק: בוימלגרין קפיטל, לידר וארזים נלחמות על חייהן

בעלי איגרות החוב של בוימלגרין צפויים להעמידן לפירעון לאחר שראו כי בעל השליטה מעדיף את בנק מזרחי עליהם, בעלי האג"ח של לידר לוחצים למכור את לידר שוקי הון ולבנק של ארזים נגמרה הסבלנות

כתבי כלכליסט 08:3308.06.09

לחץ התשלומים בחודשים מאי ויוני נותן את אותותיו בחברות הבינוניות, שצריכות להתחיל להשתמש באקרובטיקה פיננסית כדי לשרוד את התקופה הסוערת.

 

ל"כלכליסט" נודע כי בחברת בוימלגרין קפיטל, שבשליטת שעיה בוימלגרין, עומדים בעלי איגרות החוב לדרוש פירעון מיידי; בחברת ארזים סוגרים הבנקים הזרים (שמימנו את פעילות הנדל"ן העולמית שלה) את הברז; ובלידר, שבשליטת איציק שרם ויאיר פודים, גובר הלחץ מצדם של בעלי האג"ח לאחר שבנק לאומי הודיע לחברה בסוף השבוע כי הוא אינו מתכוון להעמיד לה אשראי של 100 מיליון שקל לכיסוי חובותיה.

 

מחזיקי האג"ח של לידר נשמעו אתמול ממורמרים במיוחד. לטענתם, אסור היה לחברה להסתיר מעיניהם את המידע על המשא והמתן עם בנק לאומי, ולכן להערכתם יש להעמיד את האג"ח לפירעון מיידי.

 

ל"כלכליסט" נודע כי חלק מבעלי האג"ח פנו לאיציק שרם ודרשו ממנו למכור מיידית את חברת לידר שוקי הון, פרת המזומנים של הקבוצה, או לחלופין לשעבד להם את מניות החברה כדי שבאמצעות רווחיה ניתן יהיה לפרוע את חובות האג"ח.

 

יאיר פודים יאיר פודים צילום: בועז אופנהיים

עו"ד גיא גיסין, המייצג כ־8% ממחזיקי איגרות החוב של לידר, מסר ל"כלכליסט" כי הם "נמצאים עכשיו במצב של להכריע האם מחזיקי האג"ח ממשיכים את המשחק חסר הטעם מול החברה, או לחלופין מפסיקים לשחק ומתחילים לעשות מעשים".

 

ההשהייה שנציגות מחזיקי החוב העניקה לא הועילה

 

"יש למחזיקי האג"ח כמה אפשרויות, כולל נקיטת הליכים משפטיים מול בעלי המניות, הדירקטורים וחברות הביטוח", הוסיף גיסין, אשר הנושים שאותם הוא מייצג התנגדו לדחות את תשלומי האג"ח בסכום של 55 מיליון שקל שהיו אמורים להתקבל מלידר במהלך חודש מאי האחרון (אולם דעתם לא התקבלה, וברוב של 80% נדחה התשלום האמור ל־30 ביוני).

 

כמו כן אמר גיסין כי "עכשיו ניתן לומר שחודש ההשהייה שהנציגות נתנה ללידר לא הוביל לכלום". עו"ד רענן קליר, המייצג את מחזיקת החוב מנורה מבטחים, סירב להתייחס לצעדים שתנקוט מרשתו.

 

בסוף מאי התנהלה ישיבת מחזיקי האג"ח, זאת בשל הודעת לידר כי היא מבקשת לפרוס את התשלום שהיתה אמורה לשלם בסוף אותו חודש.

 

נציגות הנושים, שהורכבה מנציגי אקסלנס, מנורה מבטחים והראל, נתנה ללידר ארכה בת חודש לתשלום הקרן והריבית בסכום של 60 מיליון השקלים, תוך שהם מקווים כי ההלוואה מבנק לאומי תשחרר את החברה מלחץ המזומנים שבו היא שרויה.

 

כאמור, זה לא קרה, וקשה לראות כיצד לידר נחלצת מהמצב הבעייתי מבלי שהיא מממשת את אחד מנכסיה הגדולים (כמו האחזקה בלידר שוקי הון).

 

גם חברת ארזים המדממת - הנשלטת על ידי מאיר גורביץ' הנלחם במהלך חצי השנה האחרונה על חייה - קרובה, כך נראה, לסיום דרכה במתכונתה הנוכחית.

 

חברה־בת של ארזים קיבלה בסוף השבוע האחרון הודעה מרויאל בנק אוף סקוטלנד, לפיה הבנק מסרב להצעות הפשרה של החברה ודורש פירעון מוקדם של חלק מההלוואות שהעניק לה.

שעיה בוימלגרין שעיה בוימלגרין צילום: תומריקו

 

לויס, החברה־בת של ארזים המחזיקה ב־64 בתי אבות ברחבי אנגליה, איננה עומדת בהתניות הפיננסיות (יחס חוב לשווי נכסי) לגבי הלוואה של 140 מיליון ליש"ט שהעניק לה סינדיקט בנקים ובראשם רויאל בנק אוף סקוטלנד.

 

החברה הודיעה כבר בדו"חות הרבעון האחרון כי היא מנהלת מגעים עם הבנק בניסיון להגיע להסדר באשר לשינוי ההתניות הפיננסיות, וכי על רקע ניסיונות הפשרה, גם לא תמשוך את יתרת המזומנים שבחשבונותיה בבנק בסכום של כ־5 מיליון ליש"ט.

 

הבנק דוחה את ניסיונות הפשרה של ארזים

 

אתמול דיווחה ארזים כי הבנק דוחה את ניסיונותיה לפשרה ואיננו מסכים לשינוי ההתניות הפיננסיות שהעמיד לה במסגרת ההלוואה.

 

הבנק הודיע כי הוא דורש פירעון חלקי של ההלוואה בסכום של 42.7 מיליון ליש"ט, וכן מינוי דירקטור חיצוני בחברה שיהיה מוסכם עליו.

 

מיחזור ההלוואות הקיימות והצלחת המשא ומתן מול הבנקים היו אחת מהנחות היסוד של ארזים כאשר הודיעה שתוכל לעמוד בתשלומי איגרות החוב למחזיקיה, כך שבימים הקרובים תצטרך החברה לפרט גם בפני המחזיקים כיצד ההודעה האחרונה של הבנק צפויה להשליך על זכויותיהם ועל עתיד החזרי החוב כלפיהם.

 

בהכנת הידיעה השתתפו: גולן חזני, שי אספריל, נעמה סיקולר, הדר רז וסיון איזסקו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x