$
בורסת ת"א

ארז ויגודמן: "לא עמדנו בכל היעדים שלנו השנה"

שכרו של ארז ויגודמן, מנכ"ל שטראוס הסתכם ב-2008 ב-18.3 מיליון שקל. החברה סיימה את הרבעון הרביעי של 2008 עם הכנסות של 1.564 מיליארד שקל, בהשוואה להכנסות 1.572 מיליארד שקל

גלי ברגר 15:0125.03.09

"לא עמדנו בכל היעדים שלנו השנה. עשינו כבר דברים פחות טובים בהם קצב הצמיחה בישראל, ודברים טובים כמו הכנסת TPG שותפה בחברה הקפה, השותפות עם פפסיקו ב-SABRA", כך סיכם ארז ויגודמן, נשיא ומנכ"ל חברת שטראוס גרופ את שנת 2008, בה לראשונה לאחר חמש שנות צמיחה דו ספרתית הציגה החברה

צמיחה של 5% בלבד, שבנטרול עליות המחירים מדובר בירידה כמותית מזערית. "זו הייתה שנה שכולנו מכירים את האתגרים שלה והיא לא הייתה אחידה. שלושת הרבעונים הראשונים התאפיינו בעליה של מחירי הגלם והרבעון הרביעי בפריצת המיתון העולמי", אמר ויגודמן.

 

במסיבת העיתונאים שנערכה במשרדי החברה בפתח תקווה נדמה היה כי מה שהוצג בשנים קודמות כמנועי צמיחה – ההתפתחות לחו"ל, מהלך השינוי הארגוני הורייזן ועוד, הפך בימי מיתון ל"הכנת התשתיות", ובמידה מסוימת למה שמסביר או מתרץ את החולשה בפעילות, במיוחד בישראל. "לא לקחנו בחשבון את המשבר הכלכלי בכל המהלכים שביצענו בשנים האחרונות", אמרה עופרה שטראוס, יו"ר החברה, "אבל כל המהלכים היו במטרה לחזק את הקבוצה והם מכינים אותנו הראה יותר טוב לתקופה הנוכחית, להמשיך ולנהל את הנכסים שלנו, ליצור דיאלוג עם הצרכנים ולהמשיך לצמוח".

 

ברבעון הרביעי של השנה ניכרת חולשה בפעילות הקבוצה, שהפעילות הבינלאומית שלה היוותה 47%, בעיקר בקטגוריית הקפה. לשחיקת המטבעות בעולם הייתה לדברי ויגודמן השפעה של כ-120 מיליון שקל על הדו"חות. כלל מכירות הקבוצה ירדו ב-0.5% והסתכמו ב-1.56 מיליארד שקל לעומת 1.75 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. הצמיחה האורגנית עמדה על 5.4%.

 

בישראל ירדו המכירות ברבעון הרביעי של 2008 בכ-3% ללא הקפה והסתכמו ב-645 מיליון שקל, ובנטרול הפעילות התעשייתית שנמכרה הן ירדו ב-1.5%. ב-2008 ללא קפה ירדו המכירות ב-0.1% והסתכמו ב-2.67 מיליארד שקל ואילו עם הקפה צמחו ב-3.3%. "היינו עסוקים השנה בעיקר בעבודה פנימה, המשך הטמעת השינוי הארגוני ושינוי פרוטפוליו המותגים", אמר גדי לסין, מנכ"ל שטראוס ישראל. "היעד שלנו ב-2009 הוא לצמוח כמו השוק או יותר", הוסיף ויגודמן. ב-2008 צמח שוק המזון לפי סטור נקסט ב-14% ואילו שטראוס צמחה לפי סטורנ קטסט בכ-5% בלבד. "שטראוס ישראל איבדה 1% בנתח השוק". בין גורמי התחרות שהעיבו על הצמיחה ניתן למנות את התקלה בקו הקוטג', שגרמה לחברה לאבד 4% נתח שוק, השקת מולר על ידי טרה, והגדלה של היבוא לישראל בעיקר בתחום השוקולד.

 

לצד הפגיעה במכירות מהלך ההתייעלות בשטראוס נותן את תוצאותיו בשורת הרווח התפעולי. הרווח התפעולי הניהולי של ישראל ללא קפה עלה ב-5.5% ב-2008 והסתכם ב-274 מיליון שקל, המהווים 10.3% לעומת 9.7%. שיעור הרווח התפעולי ברבעון הרביעי עמד על 9.3% לעומת 8.9% ברבעון המקביל אשתקד. כשהחברה הציגה את תוכנית הורייזן היא אמרה כי יהיה שיפור של 1%-1.5% בשיעור הרווח התפעולי עד סוף 2009. "אנחנו מתכוונים לעמוד ביעד הזה", אמר ויגודמן.

 

כלל הרווח התפעולי החשבונאי של הקבוצה ירד ב-3.7% ועמד על 480 מיליון שקל ב-2007 לעומת 499 מיליון שקל ב-2007. שיעורו ירד מ-8.4% ל-7.7%. הרווח התפעולי הניהולי של החברה(פרופורמה) עלה בשיעור של 2% והסתכם ב-521 מיליון שקל. הסיבות לשוני בין הדו"חות הם עסקאות גידור המשפיעות על עלות המכר ושחקו את הרווח הגולמי של החברה.

 

תחום הקפה צמח ברבעון הרביעי של 2008 ב-3.9% לעומת רבעון מקביל אשתקד ומכירותיו הסתכמו ב-833 מיליון שקל. בנטרול השפעות המטבע צמחו מכירות הקפה ב-20.4%, וכשמנטרלים גם את הרכישה המשמעותית שבצעה שטראוס בנטרול רכישות שביצעה החברה במדינות חבר בעמים לשעבר, שכמעט ושלישו את פעילות החברה באזור מדובר בצמיחה של 7.6%.

 

בברזיל, שהחברה מחזיקה בנתח השוק הגדול ביותר במדינה, עמדו המכירות על כ-1 מיליארד שקל. החברה הפחית ברבעון השלישי 40 מיליון שקל בגין ירידת שווי של הפעילות בסרביה, והיא העלתה את שיעור ההיוון (WACC) בכ-1% בממוצע – "כל מדינה ושיעור ההיוון שלה", הסביר ויגודמן. "אנחנו לא צופית הפחתות נוספות". ויגודמן הוסיף כי החברה תמשיך לחפש הזדמנויות בשווקים המתעוררים וכי היא תיכנס למזרח אסיה בדרך זו או אחרת. " אני מאמין גדול שהתפקיד של כל השווקים המתעוררים יהיה יותר חשוב אחרי המשבר ממה שהיה לפני המשבר. גם היום הפער בצמיחה המוחלטת בינם לבין השווקים המפותחים יותר גדול. רוב הגידול העתידי בצריכה יהיה שם, רוב הגידול האוכלוסייה יהיה שם".

 

עסקת TPG מספטמבר 2008, בה רכשה הקרן הבינלאומית 25% מחברת הקפה והזרימה קרוב למיליארד שקל לקופתה של החברה גרמה לקפיצה ברווח הנקי של החברה. הרווח הנקי הסתכם ב-507 מיליון שקל לעומת 292 מיליון שקל ב-2007 ואילו ברבעון עלה הרווח הנקי ל-86 מיליון שקל לעומת 54.3 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2007.

 

לשטראוס יש בקופתה הרבה מאוד כסף הן מגיוס אג"ח של 777 מיליון שקל והן מעסקת TPG. "גיוס האג"ח שהחליף את החוב הבנקאי שלנו לימד אותנו שכדאי לגייס כשאפשר ולאו דווקא כשצריך", אמר ויגודמן. לשאלה אם החברה מתכוונת לגייס כסף בשנה הקרובה השיבה עופרה שטראוס "אנחנו בוחנים את כל האפשרויות כל הזמן".

 

שכרו של ארז ויגודמן הסתכם ב-2008 ב-18.3 מיליון שקל והוא עולה בכך לראש רשימת מקבלי השכר בחברות הנסחרות בת"א.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x