$
בורסת ת"א

קורבן נוסף למשבר הנדל"ן בלאס וגאס

אוברלנד דיירקט העניקה הלוואה של 2.2 מיליון דולר למוטל שנקלע לקשיים. עכשיו מנסה החברה להציל משהו מהעסקה

סיון איזסקו 11:0025.01.09

מחזיקי האג"ח של חברת אוברלנד דיירקט, שבשליטת דורון עזרא, העוסקת במימון חוץ־בנקאי לנדל"ן בארצות הברית, התכנסו ביום חמישי בבוקר בפעם השנייה בתוך שבוע כדי לדון בבעיות הקיימות של החברה. אולם לפני שהדיון נפתח עדכן יו"ר הדירקטוריון גדעון ברד על הצרות החדשות של החברה: מוטל בלאס

וגאס שאוברלנד סיפקה לבעלי השליטה שלו הלוואה בהיקף של 2.2 מיליון דולר הגיע לחדלות פירעון.

 

לאוברלנד קפיטל קיים שעבוד שני בלבד על ההלוואה, בעוד כלפי בעל השעבוד הראשון חייב המוטל 2.5 מיליון דולר. בשל חדלות הפירעון הנכס יוצע במכירה פומבית ב־2 בפברואר, ולהערכת ברד, בשל קשיי המימון שקיימים בארה"ב הנכס יימכר בלא יותר מגובה השעבוד הראשון הקיים על הנכס. לפי הדין המקומי בוגאס, אם הנכס נמכר בפחות מהיקף השעבוד הראשון הקיים עליו, שאר השעבודים נמחקים, ולאוברלנד לא תהיה עילת תביעה להחזר ההלוואה.

 

כדי שלא תצטרך למחוק את ההלוואה, ביקשה החברה ממחזיקי האג"ח לאשר, בניגוד לתנאי שטר הנאמנות, את רכישת הנכס במכירה הפומבית. לדברי ברד, "מדובר בבית מלון עם 157 חדרים. הלווה נתקע באמצע השיפוץ ללא כסף. בתור נכס ריק הוא שווה 7.5 מיליון דולר ובתור נכס תפעולי הוא שווה כ־12 מיליון דולר. להערכתי נצליח לרכוש את הנכס ב־2.5 מיליון דולר, ודרושים עוד 1.5 מיליון דולר לשיפוץ הנכס והבאתו למצב תפעולי". אחד המשקיעים שנכח באסיפה שאל: "למה שמישהו יקנה את הנכס הזה ממני בדולר אחד יותר ממה שאני אשלם עליו?".

 

ברד השיב לו: "זה המשבר הקשה ביותר מכל המשברים שעברתי מאז שנות השבעים. במשברים הקודמים מי שרכש נכסים בשפל הכפיל את הכסף שלו פי עשרה בתוך כמה חודשים". בקופת המזומנים של החברה יש היום כ־16 מיליון שקל בלבד, כ־4.1 מיליון דולר. לכן רכישת הנכס ושיפוצו עלולים להותיר את אוברלנד כמעט ללא מזומנים. בעלי השליטה באוברלנד נעתרו לבקשת המשקיעים שהרכישה תיעשה בכפוף להזרמה שלהם של כמחצית מההון הדרוש לעסקה, שכפופה עדיין לאישור אסיפת בעלי אג"ח שזומנה ליום חמישי הקרוב.

 

אולם בכך לא הגיעו המחלוקות לסיומן. אוברלנד מספקת אשראי בארה"ב בריבית של כ־13%-11%. בוריס שניידמן ממגדל שוקי הון הציע לחברה להפסיק את מתן האשראי ולהפנות את משאביה לרכישה עצמית של אג"ח המיועדות לפדיון בעוד כשנתיים, שנסחרות כיום בתשואה שנתית לפדיון של כ־48%. שניידמן הציע שהחברה תחזור לספק אשראי רק אם במתן האשראי היא תקבל ריבית גבוהה יותר מהריבית שהיא יכולה לקבל ברכישה חוזרת של אג"ח. "החברה לא חושבת מה יהיה בעוד שנתיים, כשתצטרכו להחזיר לנו את הכסף", אמר שניידמן. עו"ד ישראל שמעונוב, המייצג את החברה, התנגד: "בפברואר 2007 החברה גייסה 100 מיליון שקל. החברה כבר רכשה 27% מהאג"ח במחיר ממוצע של פחות מ־50 אגורות. רכישת אג"ח זה הקטנת התחייבויות. זה לא יוצר תזרים. אם אני קונה אג"ח זה יוצר לי תזרים שלילי, איך נשלם לכם את הקופון בעתיד?".

 

ואילו ברד אמר כי ההצעה להפסיק את מתן האשראי מהווה בעצם דרישה להפסיק את פעילותה של החברה: "ירית בי והרגת אותי כשהכסף עוד קיים. מי נתן לך את הסמכות להחליט אם אני מת או חי? אתה באת פה להרוג?".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x