$
שווקי חו"ל

ג'ים רוג'רס: תנו לחברות להתמוטט

גורו ההשקעות טוען כי ממשלות ארה"ב ואירופה אינן צריכות להציל בנקים קורסים. בראיון ל"כלכליסט" הוא מזהיר מפני בועת האג"ח הממשלתיות ומפנה אצבע מאשימה כלפי גרינספאן

ענת ציפקין 07:0229.12.08

"כפי שהדברים נראים כרגע, נראה שאנחנו הולכים לקראת עשור אבוד. קובעי המדיניות בוושינגטון ולונדון עושים טעויות נוראיות, במיוחד בתקופה שתירשם בהיסטוריה כמיתון הכלכלי הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה" - כך מזהיר גורו ההשקעות ג'ים רוג'רס בשיחה עם "כלכליסט".

 

רוג'רס מנתח בביקורתיות רבה את אופן הטיפול של ממשלת ארצות הברית במשבר הנוכחי: "איני יודע מתי נראה שיפור במצב, ואני גם לא יכול להתחייב ששנת 2009 תיראה טוב יותר. מה שברור הוא שכל עוד קובעי המדיניות עושים טעויות, המצב עלול להיות גרוע במשך זמן רב".

 

רוג'רס סבור כי הממשלות אינן צריכות להתערב כדי להציל בנקים קורסים: "חברות שבהן עובדים אנשים שנכשלו במילוי תפקידם צריכות לפשוט רגל". כדי להמחיש את דבריו מזכיר רוג'רס את מה שקרה ביפן לפני כעשור. שם, מיד לאחר המשבר של שנות התשעים, הצילה הממשלה לא מעט חברות מקריסה. חברות אלו, שאותן מכנה רוג'רס Zombie companies, "המשיכו גם שנים רבות לאחר מכן להפגין ביצועים בינוניים". לרוג'רס אין ספק שחברות שמחזיקות בנכסים בעיתיים צריכות להתמוטט. "יפן שילמה במשך שנים את מחיר העקשנות, משום שלא נתנה לאנשים הנכונים ליפול", הוא אומר.

 

ג'ים רוג'רס ג'ים רוג'רס צילום: בלומברג

 

רוג'רס סבור כי הבנק המרכזי האמריקאי עושה כעת את אותה הטעות. "חברות צריכות לפשוט רגל, לנקות את המאזנים שלהן ולהתחיל להיבנות מחדש. זה טבעו של עולם וזה ההפך ממה שהאמריקאים עושים". רוג'רס מוסיף באופטימיות מסוימת כי "נראה שאובמה מתחיל להבין מה הוא צריך לעשות".

 

קונה סחורה חקלאית

 

בשנות התשעים ייסד רוג'רס עם ג'ורג' סורוס את קרן קוונטום, שהשיגה בעשור הראשון לקיומה תשואה של 3,365%. מאז ביסס רוג'רס את מעמדו כאחד המשקיעים האגדיים המפורסמים בעולם. לאחר הצלחת הקרן החליט רוג'רס לפרוש מעסקי ההשקעות שניהל ונסע לטיול ממושך בסין. במהלך הטיול זיהה את הגאות שעתידה להציף את שוק הסחורות, וחזה את פריחת כלכלות דרום מזרח אסיה.

 

מה הכיוון להשקעה בתקופה הזו כשמחירי הסחורות יורדים? איפה אתה משקיע?

"התקופה האחרונה מאופיינת במימושים מאולצים (Forced liquidations). לא היה דבר כזה במאה השנים האחרונות. בתקופה כזו אנשים נאלצים למכור ללא קשר לנתונים הבסיסיים של הנכס. בתשובה לשאלתך איפה עושים כסף בתקופה הזו - צריך לחפש נכסים שהנתונים הבסיסיים שלהם לא נפגעו מהמשבר. אפשר להגיד מי כן נפגע מהמשבר: ג'נרל אלקטריק נפגעה מהמשבר, סיטיגרופ נפגעה. הסחורות הן נכסים זמינים שהנתונים הבסיסיים שלהם עדיין לא נפגעו. למרות הירידה במחירים אני עדיין קונה סחורות חקלאיות. אני מאוד מאמין במניות של חברות סיניות ובין היפני".

 

איך אתה מציע למשקיעים להגיב להתחזקות של הדולר?

"הדולר מזנק באופן מלאכותי בגלל אותה מגמה של מימושים מאולצים שעליהם דיברתי קודם. אני כן ממליץ למכור דולרים אמריקאיים אף על פי שאני אזרח אמריקאי. אני ממליץ לא להחזיק בהם. את התחזקות הדולר בתקופה האחרונה ניצלתי בעצמי בשביל למכור את רוב אחזקותיי במטבע האמריקאי. במקביל אמליץ למכור גם איגרות חוב של ממשלת ארה"ב".

 

בועת איגרות החוב

 

בראיון ל"כלכליסט" לפני כחודשיים הסביר רוג'רס כי הוא סבור שהזרמת הכספים המסיבית לשווקים הפיננסיים תאלץ את הממשלות בעולם להנפיק יותר ויותר איגרות חוב למימון הנזילות המוזרמת לשווקים.

 

יש עוד בועות שלא התפוצצו?

"הבועה היחידה שעדיין לא התפוצצה היא החוב לטווח ארוך של הממשלות. להערכתי הבועה עוד תגדל, וכשהיא תתפוצץ ייפגעו גופים רבים. החוב לטווח ארוך של ממשלת ארה"ב הולך וצומח".

 

הפוקוס של העולם כעת הוא על ארה"ב. מה קורה באירופה?

"הבנק המרכזי האירופי וגם הבנק המרכזי האנגלי עושים טעויות דומות לאלו של הבנק המרכזי האמריקאי, אך הבנק האירופאי מצליח לעמוד טוב יותר על דעתו, אף שהוא עדיין לא תקיף דיו. למזלו של ז'אן קלוד טרישה, נגיד הבנק המרכזי האירופי, הוא אינו משתלט על בנקים אירופיים ולכן מצבו טוב יותר מאשר הבנק המרכזי האמריקאי. הוא גם מוריד את הריבית בהיקפים פחות אגרסיביים מאשר בארה"ב. העובדה שהבנק המרכזי האירופי אינו מסכים להכניס נכסים רעים לתוך המאזן שלו היא מצוינת. היקף המאזן של הבנק המרכזי האמריקאי שילש את עצמו בתוך שלושה חודשים בגלל נכסים שהוא רכש. אם היתה סכנה שבנק מרכזי יפשוט רגל, הייתי מהמר שהבנק האירופי ישרוד".

 

אתה יכול להפנות אצבע מאשימה כלפי מישהו שגרם למשבר העולמי?

"יש הרבה אנשים שאפשר לומר שהיו מעורבים ביצירת המשבר, אחד מהם הוא אלן גרינספאן, שהיה נגיד הבנק המרכזי האמריקאי לפני פרוץ המשבר. הוא סיפק לשווקים כמויות אדירות של נזילות והוריד את שיעורי הריבית לרמות נמוכות. הוא אשם בכך שסיפק כסף קל וזמין, ואנשים נהנו לעשות עוד כסף על משכנתאות גרועות ואשראי זול".

 

איך ייראה העולם אחרי המשבר?

"זו שאלה טובה. הכסף הגדול נמצא ביפן, בקוריאה, בהונג קונג, בטייוואן ובסינגפור. יחסי הכוחות לרוב נוטים למקומות שבהם נמצא הכסף. בריטניה נמצאת בדעיכה משמעותית. הסיטי של לונדון ריכזה הרבה מאוד מהבעיות שקשורות למשבר הנוכחי, ולכן בריטניה סובלת כל כך. מדינות המזרח הרחוק נמצאות בתהליך של עלייה, וכדאי שהמערב יבין את זה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x