$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

ביתן נגד עסקת הפניקס: "רודב עשה לי פוטש"

נחום ביתן, בעל השליטה ביינות ביתן, מנסה לסכל את עסקת ההשקעה של הפניקס ברשת. כדי לא לאבד שליטה במפעל חייו הוא מנסה לגייס משקיע אחר, למכור סניפים רווחיים כדי לכסות את החובות לבנקים - ויוצא למערכה משפטית

נורית קדוש 06:5422.11.20

נחום ביתן נאבק לשמור על מפעל חייו. ל"כלכליסט" נודע כי ביתן, בעל השליטה ברשת הקמעונאות יינות ביתן, מנסה לטרפד את עסקת ההשקעה של הפניקס ברשת  ופועל לגייס את ההון הנדרש לו בדרכים חלופיות, במטרה לכסות את התחייבויותיו המיידיות לבנקים. ביתן גם מבקש להדיח את שלמה רודב, שמינויו כיו"ר קבוצת ביתן נכפה עליו על ידי הבנקים, ושרקם את העסקה עם הפניקס. בימים האחרונים פעל ביתן לשכור את שירותיו של עו״ד אודי סול ממשרד הרצוג פוקס נאמן, כדי לסכל את עסקת רודב והפניקס, שלמעשה מוציאה מידיו את השליטה בחברה הנושאת את שמו. בסופו של דבר, בשל ניגוד עניינים במשרד, סול לא צפוי לקחת על עצמו את הטיפול, אך פניו של ביתן למערכה משפטית.  

בישיבת הדירקטוריון שנערכה בימים האחרונים ביתן התנגד לעסקה עם הפניקס, והוא מבקש להציג חלופה בדמות משקיע אחר או מימון באמצעות מימוש נכסים. אחד הגורמים שעלו כאפשרות לחלופה הוא עדי צים, בעבר מבעלי רשת "כמעט חינם" שנמכרה ליינות ביתן, שבחן בעבר את האפשרות ובחר שלא להשקיע ביינות ביתן. במקביל, נחום ביתן בוחן אפשרות לגייס את 250 מיליון השקלים שלהם הוא נזקק כדי להשתחרר מהתחייבויות לבנקים באמצעות מכירה של 30-20 סניפים, מחציתם מובילים ורווחיים. ההערכות בשוק הן כי ביתן הגיע באיחור להבנה שיהיה עליו להתפשר על התמורה שיקבל ממכירת הסניפים, ולכן יתקשה לבלום את עסקת הפניקס. יחד עם זאת, ספק אם הפניקס תרצה להיכנס לעסקה שצפויה להיגרר לערכאות משפטיות. 

 

ביתן ורודב. ביתן מצטער על האמון ביתן ורודב. ביתן מצטער על האמון צילומים: עמית שעל, אלדד רפאלי

 

 

עדי צים. שמו עולה שוב לאחר שסירב בעבר עדי צים. שמו עולה שוב לאחר שסירב בעבר

 

למרות שמדובר באתגר מורכב, נוכח היקף החובות לבנקים ולוח הזמנים לסגירת העסקה עם הפניקס, בסביבת ביתן טוענים ש״עוד לא נאמרה המילה האחרונה״. אנשים ששוחחו עם ביתן בימים האחרונים מספרים שהוא חש מרומה ומרגיש ששגה בכך שנתן אמון מלא ברודב, שביצע מה שהוא מגדיר ״פוטש״. לביתן בטן מלאה גם על מיכאל לובושיץ, מנכ"ל החברה שמינה ביתן לפני 10 חודשים, שבחר לתמוך ברודב, בניגוד לעמדת ביתן. נחום ביתן סירב להגיב.

 

תוכנית רעה ואובדן שליטה

 

שלמה רודב מונה לפני כחצי שנה ליו"ר יינות ביתן לדרישת הבנקים המלווים, הפועלים ומזרחי טפחות. מינויו נועד לסייע לביתן המתמודד עם מחנק אשראי מתמשך מאז שרכש את רשת מגה שקרסה, להכניס משקיע ובהמשך להוביל להנפקת החברה. בשבוע החולף, הגיע רודב להבנות עם קבוצה בראשות הפניקס למכירת 45% מקבוצת ביתן תמורת 400 מיליון שקל. העסקה עם הפניקס (שתחזיק 20% והיתרה תתחלק בין קרן כלירמרק, ארקין השקעות וברק קפיטל) משקפת לקבוצת יינות ביתן שווי של כ-900 מיליון שקל. אלא שבחודשים האחרונים, כחלק מהלוואה בגובה 150 מיליון שקל שהעניקו לחברה, קיבלו בנק הפועלים ומזרחי טפחות כל אחד אופציה ל־8% מהחברה, ואילו היו"ר רודב והמנכ"ל לובושיץ אמורים לקבל בהנפקה המתוכננת בעוד כשנה עוד כ-8%. המשמעות היא שאם תושלם העסקה עם הפניקס יוותרו בידי ביתן כ־35% מהמניות, ולאחר ההנפקה הצפויה אף פחות מכך.

 

מבחינת ביתן מדובר בתוכנית רעה, שתוביל אותו בדיוק אל התוצאה שממנה ניסה להימנע בשנים האחרונות: אובדן השליטה ביינות ביתן. בראיון ל"כלכליסט" לפני כשנה וחצי הצהיר ביתן לראשונה על הצורך שלו להכניס שותף, אך הדגיש את סירובו למכור את השליטה בחברה או להפוך אותה לציבורית: "מי שציינת (פז ואייפקס, נ"ק) ביקשו לקנות שליטה, ולי אין כוונה למכור את השליטה בחברה. אני בקשר עם משקיעים אסטרטגיים, אבל לא באמצעות גיוס חוב כי לא נהיה ציבוריים וגם לא באמצעות הון אלא בהלוואה". חודשים ספורים לאחר מכן, בינואר השנה, חתם ביתן על מזכר הבנות עם קרן כלירמרק למכירת 30% מהחברה תמורת הזרמת כחצי מיליארד שקל. בעקבות ההבנות הראשוניות בין הצדדים, שלפיהן ביתן יפנה את ניהול החברה לטובת מנכ"ל מקצועי, מונה לובושיץ למנכ"ל במקום ביתן עצמו. אלא שההסכם הראשוני לא הבשיל לעסקה, וכעת אמורה כלירמרק להיות חלק מעסקת הפניקס.

 

ירידה גם בעידן הקורונה

 

לפי הערכות בענף המזון, קבוצת ביתן צפויה לחתום את השנה עם מכירות של 3.5 מיליארד שקל, בין היתר בזכות ההשפעה החיובית של הקורונה על שוק קמעונאות המזון. ההשפעה הזאת קוזזה עם אבדן מכירות מהסניפים שנמכרו למתחרים. את 2019 חתמה יינות ביתן עם מכירות של 4.1 מיליארד שקל, וגם הן שיקפו ירידה ביחס ל- 2018, שהמכירות בה הסתכמו ב־4.7 מיליארד שקל.

 

בימים האחרונים נמשכה מכירת הסניפים על ידי יינות ביתן, ובמסגרתה נמכר סניף עכו לרשת קשת טעמים. נסיון למכור לקשת טעמים גם סניף במודיעין כשל בשל התנגדות בעלי הנכס לרשת הלא כשרה. ההערכות הן כי על רקע הגאות בשוק המזון ביתן משוכנע שיש דרך נוספת להתמודד עם המצב אליו נקלע. הנסיון הנוכחי להציל את מפעל חייו יוצא לדרך 7 שנים אחרי שהחל במסע רכש נועז: עסקת ענק לרכישת כמעט חינם ב־350 מיליון שקל, ואחריו עסקה גדולה עוד יותר לרכישת מגה ב־450 מיליון שקל. העסקאות הפכו אותו לקמעונאי השני בגודלו בשוק המזון הישראלי, אך בדיעבד הסתבר שאין בידיו די אמצעים לשרת את החוב שצבר.

x