$
פרסום ושיווק

מליסרון דורשת לפתוח גם את הקניונים, ותומכת במעקב דיגיטלי אחרי המבקרים

הקבוצה לממשלה: "אם תאושר פתיחת מרכזי הקניות הפתוחים - יש לאשר גם את פתיחת הקניונים הסגורים, מדובר באפליה אסורה"; לפי המתווה שמציעה מליסרון, "כל מבקר בקניון יידרש להירשם באמצעות קוד QR עם הגעתו לקניון ולהפעילו בכניסה לכל חנות"

אורנה יפת 12:0315.11.20

קבוצת הקניונים מליסרון יוצאת לראשונה נגד מדיניות הממשלה, ודורשת לפתוח את 17 קניוני הקבוצה - וזאת אם תאושר היום פתיחת מרכזי הקניות הפתוחים.

 

עד כה, רק קבוצת ביג, בעלת מרכזי המסחר הפתוחים, נאבקה מול השרים והממשלה והגישה בג"ץ נגד המדינה. ואולם היום שיגרה מליסרון, באמצעות עו"ד הילה פלג ממשרד אגמון ושות', מכתב בו היא מאיימת לפנות לערכאות משפטיות אם המדינה תאשר היום פתיחתם של מרכזי הקניות הפתוחים ללא פתיחת קניונים סגורים.

 

חברת הקניונים אף מציעה מתווה לפתיחה שעומד בסתירה לעמדתה בעבר בדבר מעקב אחר לקוחות הקניון באמצעים דיגיטליים. במאי האחרון אמר מנכ"ל מליסרון, אופיר שריד, כי "כוונת משרד הבריאות לחייב קניונים בביצוע מעקב וניטור אחר המבקרים, לרבות רישום פרטים אישיים ושמירתם – היא פסולה ומקוממת. אין לדרישה כזו אח ורע באף אחת ממדינות המערב".

 

כעת שינתה מליסרון עמדתה ואף צירפה לפניה שלה לראש הממשלה מתווה הפעלה של הקניונים, שניסח פרופ' חיים ביטרמן, המנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות. לפי ההצעה, "בתיאום עם משרד הבריאות, יבוצע תיעוד דיגיטלי של המבקרים בקניון ובמתקניו בדרך שתאפשר בקרה וסיוע לקטיעת שרשרת ההדבקה. כל מבקר בקניון יידרש להירשם באמצעות קוד QR עם הגעתו לקניון ולהפעילו בכניסה לכל חנות. כך, באמצעות זיהוי של מספר הטלפון הסלולרי בלבד, במקרה של מבקר שחלה, יהיה בידי משרד הבריאות מידע מדוייק לגבי המיקומים והמועדים בהם שהה המבקר בקניון ומי הם האנשים אשר שהו בסביבתו בזמן השהות. מידע זה לא ישמש את הקניונים אלא את משרד הבריאות בלבד, ויטופל בהתאם להוראות הרשות להגנת הפרטיות (למשל – ההוראות לעניין מצלמות אבטחה באזורים ציבוריים)".

 

 

אופיר שריד מנכ"ל מליסרון אופיר שריד מנכ"ל מליסרון צילום סיון פרג'

 

בנוסף, בנוגע למספר המבקרים בקניון, מציעה מליסרון כי "יבוצע תיעוד מקוון על כמות המבקרים בקניון בכל רגע נתון, על מנת להבטיח שלא תהיה חריגה מהמכסה שתקבע על ידי משרד הבריאות ואשר תחושב על פי יחס של מ"ר לאדם". במסגרת המתווה שמציעה מליסרון, בתי הקולנוע והמסעדות ובתי הקפה יישארו סגורים. בחנויות ההסעדה יתאפשר שירות טייק אווי בלבד.

 

בשבוע שעבר החלו חלק ממרכזי הקניות הפתוחים לפעול בניגוד להנחיות, ובין היתר נפתחו חנויות גם בבילו סנטר ובמרכז עופר נוף הגליל שבבעלות מליסרון. החברה מציינת כי בכל שבוע בו הקניונים שלה נותרים סגורים נגרם לה נזק של למעלה מ-20 מיליון שקל, וזאת ללא הנזק הנוסף שנגרם לחנויות ולעובדים בהן. מתחילת משבר הקורונה סבלה מליסרון מנזקים בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

 

"קבלת החלטה כלשהי היום בדבר המשך פתיחת המסחר, ללא קבלת החלטה בדבר פתיחת הקניונים, בהתאם למתווה ההפעלה הבטוחה, תיעשה בחוסר סמכות ותהיה חסרת כל סבירות או מידתיות", כתבה הקבוצה במכתב הממוען לראש הממשלה ולחברי קבינט הקורונה.

 

גרנד קניון בבאר שבע גרנד קניון בבאר שבע צילום: חיים הורנשטיין

 

מליסרון מלינה על כך שקניוני הקבוצה סגורים מתחילת הטלת הסגר ב-18 בספטמבר, בעוד הממשלה אישרה פתיחתן של חנויות הרחוב. "ב-8 בנובמבר, נוכח הירידה בממדי התחלואה, אושרה פתיחתן של חנויות רחוב, כאשר על פי הפרסומים בתקשורת היום צפויה להיות מאושרת בוועדת השרים החלטה בדבר פתיחת החנויות במתחמי הקניות הפתוחים. מרשתנו, שעל אף הפגיעה האנושה בעסקיה נמנעה עד כה מפנייה מעין זו, סבורה כי החלטת הממשלה הצפויה מפלה אותה לרעה וזאת ללא שונות רלוונטית, ביסוס עובדתי או הצדקה, וכי החלטה מעין זו דווקא עומדת בניגוד למטרה של צמצום ממדי התחלואה.

 

12.8 אלף החנויות בקניונים מהוות כ-75% מתוך כלל החנויות במשק, לפי מליסרון. לטענתה, פתיחה של 25% מהחנויות מחטיאה את המטרה לצמצום התחלואה כאשר הביקוש של הציבור עומד כיום על כ-100%. לפי החברה, "ככל שמספר החנויות הפתוחות נמוך יותר, כך מספר הקונים בכל חנות גדל, באופן שרק מגביר את הצפיפות, מקטין את היכולת האפקטיבית לשמור על ריחוק חברתי ובכך למעשה מגביר את ממדי התחלואה.

 

"החשש מצפיפות בחנויות עקב פתיחה חלקית של החנויות אינו תיאורטי וכבר בימים האחרונים מתרבות הידיעות על תורים ארוכים המשתרכים מחוץ לחנויות שהותרה פתיחתן ועל צפיפות גבוהה בתוך החנויות עצמן. בנוסף לכך, מתחמי הקניות הפתוחים אינם מצויים בכל עיר ופתיחתם תביא לכך שאוכלוסיות רבות יצטרכו להתנייד למקומות מרוחקים מאיזור המגורים שלהן, עובדה שאף היא תגביר את הסיכון לעליה בממדי התחלואה. פתיחת מתחמי הקניות והותרת הקניונים סגורים מהווה הפליה אסורה".

 

עוד כותבת החברה: "אין כל הצדקה להבחנה בין חנויות רחוב, מתחמי הקניות הפתוחים והקניונים, כאשר בהחלט סביר לקבוע כי דווקא בידי האחרונים היכולת לאכוף באופן האפקטיבי ביותר את כללי הריחוק החברתי ואת חובת עטיית המסכות. ראשית, כל החנויות, בין אם ברחוב בין אם במתחמי הקניות הפתוחים ובין אם בקניונים, מהוות שטח סגור אשר יש לנהוג בו תחת כללי התו הסגול. למעשה, לחנויות בקניונים יש יתרון על פני חנויות הרחוב שכן ברובן הן בנות שטח גדול בהרבה מחנות רחוב רגילה. ככל ששטח החנות גדול יותר קטן החשש מצפיפות בתוך החנות. שנית, השטח הציבורי המוביל לחנויות הרחוב ולחנויות במתחמי הקניות הפתוחים (הנמצאות ממילא בחללים סגורים) הינו שטח אשר אינו ניתן לבקרה ושליטה בעוד שהשטח הציבורי בקניונים נתון לשליטה מלאה ודרכי הכניסה והיציאה מנוטרות באופן קבוע".

x