$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

יפאורה נכנסת לתחום המיחזור עם שותף במחלוקת

ענקית המשקאות יפאורה תבורי חתמה עם ענאן שמשום, יבואן BLU, על שותפות בתחום מיחזור הפלסטיק. יפאורה תבורי תחזיק ב־30% מגרין פט מיחזור בתמורה ל־8.5 מיליון שקל, לצד שומשום שיחזיק ב־45%. שמשום ממתין להכרעה על הגשת כתב אישום נגדו בעבירות מס והלבנת הון

עמיר קורץ 06:5416.08.20

דיווח לקוני לבורסה משבוע שעבר של החברות קרור אחזקות וכלל תעשיות ומשקאות גילה כי החברה־הנכדה שהן מחזיקות במשותף, יפאורה תבורי, מקימה חברה שתעסוק בתחום מיחזור בקבוקי פלסטיק ותיקרא "גרין פט מיחזור". החברה החדשה מוקמת בשותפות עם חברה קיימת בשם גרין פט, שמקימה בימים אלה מפעל חדשני למיחזור בקבוקים בפארק התעשייה קדמת הגליל, סמוך לצומת גולני.

 

 

יפאורה תבורי, חברת המשקאות השנייה בגודלה בישראל (בתחום המשקאות הקלים, לא כולל אלכוהול), מוחזקת בידי הגופים המוסדיים במשותף עם חברה שבשליטת רוני גת ושלמה רודב.

 

בדיקת כלכליסט מגלה כי מאחורי השותפה החדשה שלה, גרין פט, עומד ענאן שמשום, יבואן משקה האנרגיה המוביל בישראל BLU, שחשוד במעורבות בפרשה פלילית חמורה. החקירה, כך נודע ל"כלכליסט", הסתיימה זה מכבר לאחר שנמצאו ראיות לכאורה להעמיד את החשודים לדין. בימים אלה התיק נמצא בבחינה משפטית ברשות המסים לקראת החלטה אם לזמן את המעורבים בפרשה לשימוע בטרם הגשת כתב אישום, בחשד להלבנת הון בהיקף של מיליוני שקלים והברחת משקאות מחו"ל תוך הצגת תעודות משלוח וקבלות פיקטיביות על מנת לחמוק מתשלום מס.

 

 

מיחזור בלי תיעוד

שמשום נכנס לשוק משקאות האנרגיה בישראל תחילה עם המותג XL, ולאחר שאיבד את הזיכיון החל לייבא מפולין את המותג BLU. בנוסף הוא מייבא גם מותגי בירות מובילים. שמשום הקים בפברואר השנה את גרין פט מיחזור יחד עם זוהר לוי המשמש כמנכ"ל גרין פט. כעת, לפי הדיווח לבורסה, תמכור גרין פט את כל נכסיה בתחום פעילות מיחזור הבקבוקים, לרבות הידע והמוניטין, לגרין פט מיחזור החדשה, תמורת 28 מיליון שקל. 8.5 מיליון שקל מהסכום תשלם יפאורה תבורי, שתחזיק לאחר מכן ב־30% מגרין פט מיחזור. שאר הסכום, 19.5 מיליון שקל, ימומן על ידי יתר בעלי המניות, בדרך של הלוואת בעלים. בתום העסקה יחזיק שמשום, באמצעות בלו משקאות, ב־45% ממניות גרין פט מיחזור וזוהר לוי ב־25%.

 

לוי הוא בעלי חברת איסוף ומיחזור מכלי פלסטיק בשם רז הנקודה הירוקה, שנתנה שירותים בתחום לבלו של שמשום. רז הנקודה הירוקה הוזכרה ב־2017 בדו"ח ביקורת על תאגיד המשקאות אל"ה (בבעלות יצרני המשקאות הגדולים), שהזמין המשרד להגנת הסביבה, בתור האספן המהותי ביותר של בקבוקים למיחזור עבור התאגיד - 36% מהבקבוקים ב־2016 נאספו על ידיה.

 

הדו"ח הצביע אז על ניפוח לכאורה של אל"ה על אודות כמויות המכלים שנאספו ושנשלחו למיחזור, וזאת כדי לעמוד ביעדי חוק הפיקדון ולהימנע מקנסות או הטלת רגולציה מחמירה. בין השאר, באותו דו"ח נמתחה ביקורת גם על רז הנקודה הירוקה, ולפיה לא התקבלו ממנה דו"חות שקילה או תיעוד תומך לאיסוף מכלים מתחנות מעבר. בעקבות זאת רואי החשבון ציינו כי רוב הבקבוקים שנאספו ומוחזרו לפי דיווחיה קוזזו ולא הוכרו לצורך חישוב העמידה של אל"ה ביעדים.

 

 

ענאן שמשום ענאן שמשום צילום: אפי שריר

 

בראיון ל"כלכליסט" בחודש שעבר הסביר שמשום את ההחלטה להיכנס לתחום חדש שאינו מזון בצורך לפזר סיכונים, בין היתר בשל הקורונה. לדברי שמשום, מכירות הקבוצה כולה הסתכמו ב־2019 בכ־300 מיליון שקל, ולמרות משבר הקורונה הוא מעריך כי יחתום את השנה עם הכנסות של כ־400 מיליון שקל, בין היתר בזכות הפעילויות החדשות. “בגלל שאנחנו משווקים משקאות, אנחנו מחויבים באיסוף בקבוקים למיחזור", הסביר, "בשלב מסוים נוצר קושי למפעל המיחזור שעבדנו איתו והחלטתי לקנות 70% ולהשאיר את הבעלים הקודם (זוהר לוי - ע”ק) כמנהל הפעילות של המפעל". הוא אמר עוד כי "הפעילות של המפעל עומדת על כ־50 מיליון שקל בשנה עם פוטנציאל צמיחה, כיוון שאנחנו עובדים על פיתוח מתכונת אוטומטית עם מכונה שמאפשרת להפוך בקבוק משומש לחדש".

 

חקירה סמויה של שנתיים

כעת גם גת ורודב נכנסים כשותפים במפעל באמצעות יפאורה תבורי, שבבעלותה מותגי משקאות מוכרים כמו ספרינג, שוופס, RC קולה, קריסטל, תפוזינה, עין גדי והיא גם מפיצה את מי עדן. קרור אחזקות של גת ורודב מחזיקה ב־70% מהחברה וב־30% מחזיקה כלל תעשיות ומשקאות. האחרונה היתה בעבר בשליטת לן בלווטניק, עדשמכר ב־2019 את רוב המניות לגופים מוסדיים.

 

 

שלמה רודב שלמה רודב

 

ביפאורה תבורי סירבו להגיב לפניית "כלכליסט", בין השאר לשאלה ספציפית על אודות השותפות עם שמשום, החשוד בפלילים, שתיק החקירה שנוהלה נגדו ונגד שני מעורבים נוספים, יוסף אבו כליב וגאבי שוקחה, נמצא כיום בישורת האחרונה, לאחר שצוות החקירה סיים אותה והעביר את החומר שנאסף לבחינה משפטית. היות שמדובר בתיק מכס, הדיונים בתיק נעשים בדרג של הייעוץ המשפטי של רשות המסים, אשר מסרה כי "התיק עדיין נמצא בבחינה משפטית ומעבר לכך לא ניתן להוסיף".

 

מדובר בחקירה שנוהלה באופן סמוי במשך יותר משנתיים בידי צוות חקירה משותף לחקירות מכס ומע"מ חיפה והצפון ולימ"ר חוף במשטרה, ואשר הפכה לגלויה בפברואר 2018 עם מעצרם לחקירה של שמשום מנצרת, אחד מאנשי העסקים האמידים והמקושרים בחברה הערבית, ביחד עם שוקחה ואבו כליב. האחרון משתייך, לפי פרסומים, למשפחת פשע מוכרת משכונת חליסה בחיפה, ששמה ידוע באזור הצפון בתור מי שפעילה בתחום איסוף ומיחזור בקבוקים, שיווק משקאות ואלכוהול, והיא מנהלת עסקים בתחום חיי הלילה בחיפה.

 

בבוקר המעצר התבצע גם חיפוש בבתי החשודים ובבתי העסק שלהם ונתפס חומר חקירה רב. כעשרה מעורבים נוספים עוכבו לחקירה וחשודים נוספים נחקרו בימים הבאים. בצו המעצר שהוצא אז נגד שמשום, שוקחה ואבו כליב נכתב כי "עולה חשד כנגד החשודים לקשירת קשר לביצוע עבירות של הברחת טובין, זיוף ושימוש במסמכים מזויפים, עבירות מס, מרמה והלבנת הון, בכך שבמהלך השנים האחרונות ייבאו משקאות אלכוהוליים מחו"ל, תוך שימוש במסמכים מזויפים והצגתם לרשויות, וזאת לצורך התחמקות מתשלום מס".

 

בעת הדיון שנערך אז בהארכת המעצר בבית משפט השלום בחיפה נחשף, בין השאר, כי מדובר בעבירות שבוצעו, על פי החשד, במשך כמה שנים החל מ־2012 ובהיקף של כ־15 מיליון שקל - שווי האלכוהול המיובא לפני מיסוי. לדברי נציגי המשטרה ומס הכנסה בדיון, החשד הוא כי "החשודים פעלו ביחד", "מדובר בקשירת קשר שבה חילקו את התפקידים ביניהם", והיו "עשרות מקרים של הברחה והכנסת סחורה באמצעות תיעוד מזויף". סנגורו של שמשום טען כי אין לו קשר ליבוא המשקאות המזויפים. גם סנגוריהם של שני החשודים הנוספים הכחישו את החשדות נגדם, וטענו כי המסים בגין הסחורה המיובאת שולמו כדין וכי לא זוייף אף מסמך ולא ניתנו הצהרות כוזבות. סנגורו של שמשום הוסיף כי גם אין לו כל מניע לבצע את המיוחס לו, היות והוא "בסך הכל קנה, כפי שקונה מרבים, את הסחורה מיבואן. הוא מייבא סחורה אחרת ויש לו עסקים אחרים, והוא לא יכול לעשות שום פעולה שיכולה להפוך אותו לשותף לעבירה מכל סוג".

 

כאמור, חרף ממצאי החקירה, עד כה לא התקבלה החלטה האם להעמיד את המעורבים לדין.

 

 

רוני גת רוני גת צילום: אוראל כהן

 

חיקור דין בהולנד

ל"כלכליסט" נודע כי החקירה כללה גם חיקורי דין שנערכו על ידי צוות החקירה בהולנד, במפעלים שמהם יובא האלכוהול לישראל. שם נתפסו תעודות הקנייה והמשלוח המקוריות של הסחורה, ומהן עלה כי התעודות שהוגשו לרשויות המס בישראל היו מזויפות והסכום בהן נמוך יותר. חומר החקירה שנאסף הצביע על שיטה לכאורה של העלמת הכנסות בגובה מיליוני שקלים מהמדינה והלבנת הון שהתרחשה במשך שנים רבות, שבה מעורבים יחדיו שוקחה, אבו כליב ושמשום. החשד של החוקרים הוא כי הם שיווקו במשך שנים מיליוני בקבוקי אלכוהול מוברחים ממותגים שונים לחנויות רבות ברחבי ישראל. היות והחשד בתיק הוא להלבנת הון של עשרות מיליוני שקלים, תפסו המשטרה ורשות המסים נכסים וחשבונות של החשודים. בין השאר הוקפאו חשבונות של שמשום, ונתפסו נדל"ן בשווי מיליונים שבבעלותו וגם שני רכבי יוקרה אאודי 7Q ופורשה (הרכבים שוחררו בהסכמה כעבור כמה שבועות).

 

שמשום אמר בתגובה ל"כלכליסט" כי נעשה לו עוול בפרשה הזו, היות ואין לו קשר לחשדות, מאחר שהוא בסך הכל קנה סחורה מהיבואנים אבו כליב ושוקחה, ושילם עליה מס כדין. לדבריו, הוא נחקר רק פעמיים בתיק ב־2018 ומאז לא קרה דבר, ואפילו רוב נכסיו שהוקפאו במהלך החקירה כבר שוחררו למעט שתי דירות בנצרת. הוא משוכנע כי לא יוגש נגדו כתב אישום בפרשה. "לא עשיתי דבר שעבר על החוק", הוא אומר, "לא היה טעם לכל החקירה הזו".

 

בתגובה רשמית שמסרה חברת בלו משקאות מטעמו של שמשום נמסר כי "מפעל המיחזור הינו ייחודי מסוגו בארץ, פועל לשמירה על איכות הסביבה ועתיד להעסיק עובדים רבים באזור התעשייה קדמת הגליל. אנחנו שמחים שיפאורה הצטרפה לחזון שלנו ונכנסה כשותפה במפעל. בנוגע לחקירה, אנחנו מאמינים שרשויות החוק יעשו את עבודתן נאמנה. בפועל עד היום לא הוגש כתב אישום".

 

עו"ד אלי סרור, המייצג את שמשום מסר לכלכליסט בתגובה: "נראה כי ההר הוליד עכבר. נכון להיום, לא הוגש כתב אישום ולא נערך שימוע בפרשה שנחקרה. יתרה מכך, מרשי כלל לא הוזמן לשימוע. רשות המיסים אף דאגה לשחרר את מרבית התפוסים זה מכבר. מרשי לא נחקר מזה תקופה ארוכה ועד למועד זה רשות המיסים עדיין לא הגיעה למסקנה האם בכוונתה להגיש כתב אישום בהקשר לפרשה".

x