$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

רשת אייס: נעתור לבג"ץ נגד ההחלטה לסגור חנויות בשבת

מנכ"ל הרשת איציק אוזנה טוען לאפליה ושיקולים פוליטיים ודתיים בהחלטה לסגור את המסחר בשבתות בלבד: "איך הממשלה יכולה לשכנע אותי שביום שבת החנות שלי מסוכנת וביום ראשון אני כבר לא מסכן אף אחד? הקורונה פיתחה יכולת לקראת כניסת השבת והיא יוצאת למתקפה שחולפת ביום ראשון?"

אורנה יפת 15:2629.07.20

רשת ה-DIY, אייס אוטו דיפו, צפויה להגיש בשבוע הבא בג"ץ נגד המדינה. ל"כלכליסט" נודע כי הרשת תעביר בשעות הקרובות מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו תודיע כל כוונתה. "נודיע במכתב לראש הממשלה שאם בתוך 72 שעות לא מבטלים את הסגירה של החנויות בשבת, רשת אייס תפנה לבג"ץ", אמר איציק אוזנה, מנכ"ל הרשת. "ההחלטה שלנו לעתור באה על רקע חוסר ההגיון וחוסר הצדק לסגור רק את החנויות, ולאחר שפנינו במכתבים לשר האוצר, שר הבריאות, ח"כ יפעת שאשא ביטון, פרופ' רוני גמזו ועוד גורמי ממשלה ולא נענינו עד כה".

 

 

חנות אייס בב"ש חנות אייס בב"ש צילום: חיים הורנשטיין

 

אוזנה, כמו שוכרים אחרים שחנויותיהם סגורות בשבת, טוען כי ההחלטה על סגירת המסחר בשבת אינה נטולת שיקולים פוליטיים ודתיים. "כאשר התקבלה החלטה לסגור את כל המוסדות, הים, והאטרקציות בשבתות ואמרו שזה נועד למנוע התקהלויות, לא התווכחנו עם הפן הבריאותי. אף אחד לא רוצה להיות בפוזיציה שהוא סיכן את הציבור בשביל כסף. אבל שהחריגו בתי קפה, מסעדות, אטרקציות, בריכות, ים, חדרי כושר וגם את הספארי, והשאירו רק את החנויות סגורות, הבנו שיש פה שיקולים לא נקיים", אומר אוזנה. "הקורונה יודעת לחסל את עצמה שהיא מגיעה לבתי הקפה אבל בחנויות היא לא יודעת? כאשר ההנחיות של הממשלה היו רציונליות, אנשים פעלו ונשמעו להנחיות, אבל מאז שההחלטות לא רציונליות יש פה משבר אמון.

 

"איך הממשלה יכולה לשכנע אותי שביום שבת החנות של מסוכנת וביום ראשון אני כבר לא מסכן אף אחד? הקורונה פיתחה יכולת לקראת כניסת השבת והיא יוצאת למתקפה. זו קורונה של שבת וביום ראשון היא חולפת?", שואל אוזנה בציניות. "חוסר ההגיון מקומם. אם היינו חלק מהחלטה מאקרו רפואית לא היתה לי בעיה. אבל מה ההגיון שרוב הפעילויות נפתחו ואנחנו לא? רוני גמזו, הפרויקטור החדש, מאמין באמונה שלמה שהוא הולך לעשות שינוי, אבל הוא לא יכול להחליט לבד שהוא פותח את העסקים בשבת. הוא צריך אישור ממשלה וועדות אלו ואחרות. הוא עוד לא מבין את זה אבל הוא מאמין".

 

בין 20% ל-40% מהפדיון של רשתות המסחר שעובדות בפאוור סנטרים בסופי השבוע נובע מיום שבת וסגירת המסחר בסוף השבוע גורעת מהמחזור החודשי הכולל של הרשת מיליוני שקלים. שוכרי הקמעונאות זועמים על סגירת מרכזי הקניות בשבת ומצפים מהפרויקטור רוני גמזו לביטול ההנחיה. לטענתם, אם החנויות מהוות מוקד הדבקה, יש צורך לסגור אותן באופן מיידי במשך כל השבוע ולא רק בסוף השבוע. ההנחיה הנוכחית אוסרת על פתיחת הקניונים מיום שישי בשעה 17:00 ועד יום א'.

 

בסוף השבוע שעבר אף ניסו מספר שוכרים להכתיב עובדות בשטח ופתחו את החנויות במתחם בילו סנטר. אלא שנאלצו לסגור אותן לאחר שפקחים הגיעו למתחם. אחד השוכרים היה יעקב פרץ, מנכ"ל קבוצת אינטר ג'ינס, מפעילת רשת ריפלי וסטיב מאדן, שפתח חנות של הרשת בבילו סנטר.

 

"נכון. אני פתחתי בשבת בבילו סנטר", אומר פרץ. "פתחתי מ- 10 בבוקר עד 11:20 ואז באו שוטרים והמנהל שלי סגר את החנות. ברגע שהמתחם פתוח אני פותח. ביג הודיעו שהמתחם סגור אז לא פתחתי מראש. בבילו המתחם היה פתוח כי יש חנויות שעובדות באישור הממשלה אז גם אני פתחתי. גם בטיילת אילת ביום שישי בשעה חמש ורבע התעכבנו עם לקוחות בחנויות, הגיעו שוטרים ואמרו לנו לסגור מהר את החנות. בשישי ושבת הקרובים זה עיד אל אידחא במגזר הערבי. נראה את הממשלה סוגרת את החנויות במגזר הערבי בחג".

 

גם פרץ ניסה לפנות לשרי הממשלה ולא נענה עד כה. "פנינו לכל גוף אפשרי בדרכים יפות ומנומסות. אם חנויות מדביקות שיסגרו אותנו כל השבוע ולא רק בשבת. איך ייתכן שבביג נצרת, ביג אשדוד, חוצות המפרץ, בנמל תל אביב ובטיילת באילת המסעדות והאטרקציות פתוחות ורק החנויות המסחריות סגורות? מרכזי מסחר כמו בילו סנטר או נמל תל אביב הם מרכזים מוטי שבת שהפדיונות בהם בשבתות מהווים 40% מהפדיון הכללי של החנות. אלה מתחמים נטו של שבת, ואם לא ייפתחו לנו אותם בשבת גם הקניונים יהיו בבעיה כי לא תהיה הצדקה לשלם להם שכר דירה. מה שהממשלה עושה זה לזרוק אותנו לריב עם הקניונים".

 

שלומי בוחבוט, בעלי רשת האופנה בוגארט, טוען כי ההחלטה של הממשלה תגרום לפיטורי עובדים: "יש מרכזים ספציפיים שפעילים בשבת והשבת מהווה 40% מהפדיון בהם. אם לוקחים מהם את השבת, לוקחים לנו 40% מהמחזור והחנות הופכת ללא כלכלית, לא לנו ולא למתחם. נצטרך לדלל בעובדים, לבקש הנחות מהקניון ולשקול אם להמשיך להפעיל את החנות".

 

בוחבוט אומר כי במאי החזיר 70% מ-160 עובדי הרשת שיצאו לחל"ת, וביוני כבר שבו לעבודה 95% מהעובדים. "אם מורידים לי היום 40% מהפדיון אני חייב לפטר עובדים ולקצץ. ביום רגיל לא נדבקים פחות אנשים משבת. זה כל הסיפור. בואו נתעשת".

 

"הייתי בשבת שעברה בגלידריה שעבדה בשבת", אומר בוחבוט. "עמדתי עם עוד 25 אנשים מסביבי. המקום היה מלא באנשים שהצטופפו על 40 מ"ר. חנויות האופנה שלנו הן בגודל 200 מ"ר ולא נכנסים אליהן כמות כזו של אנשים בכל רגע נתון. כך שיש חוסר הגיון בהחלטה שדווקא חנויות הקמעונאות יהיו סגורות בשבת ומסעדות וגלידריות יכולות לפעול. ב-15 במרץ, כשסגרו את כל המסחר, הבנו את המצב, הורדנו שלטר וחיכינו שייפתחו, אבל אם עושים דברים לא הגיוניים למה אנחנו צריכים להיות היחידים להפגע? יש חוויית צריכה בשבת לאנשים שזהו יום הקניות שלהם. לבוא ולשנות להם הרגלי צריכה יכול לפגוע בשוק גם בעתיד".

 

השוכרים אינם מבינים מדוע הקניונים עצמם לא מרימים קול זעקה נגד מדיניות הממשלה והסגירה בשבתות. "אנחנו מקווים שגם הקניונים, שהם הגופים החזקים פה, ילחמו במצב הזה, כי זה גם לטובתם שהמסחר יפתח בשבת", אומר בוחבוט.

x