$
פרסום ושיווק

הקניונים ייסגרו במוצ"ש? מליסרון ועזריאלי לא יחייבו את השוכרים לפתוח החנויות

הצניחה בפעילות עשתה את שלה ובלחץ הקמעונאים שתי קבוצות הקניונים אישרו גם לקצר בשעה את שעות הפעילות של החנויות באמצע השבוע לעד 20:30; עם זאת, אופיר שריד, מנכ"ל קבוצת מליסרון ציין שאין לקבוצה כוונה לעבור לשכ"ד של אחוזים מהפדיון וכי "במאי היה אצלנו גידול של 10% בפדיונות"

אורנה יפת 19:3806.07.20

לאחר לחץ שהפעילו השוכרים ולאור הירידה במספר המבקרים בקניונים, קבוצות הקניונים הגדולות מתחילות להענות לדרישות מצד הקמעונאים לסגירת החנויות מוקדם מהרגיל.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי קבוצת מליסרון, המפעילה את קניוני עופר, לא תחייב את השוכרים לפתוח את החנויות במוצאי שבת, וקיצרה את שעות הפעילות באמצע השבוע ל-20:30. כיום קניוני הקבוצה דורשים מהשוכרים לפעול במוצאי שבת ובאמצע השבוע נאסר על הקמעונאים לסגור את החנויות לפני 21:30 בערב.

 

למליסרון מצטרפת גם עזריאלי שהודיעה כי לא תחייב את השוכרים שלה לפתוח חנויות במוצאי שבת ותקצר את שעות פתיחת הקניונים באמצע השבוע. בקבוצה אמנם מייחסים את המהלך ל"שינוי בהנחיות הממשלה בשל משבר הקורונה", אך הקבוצה כמו יתר קבוצות הקניונים עמדה בשבועות האחרונים תחת לחץ מאסיבי מצד השוכרים.

 

במסגרת זאת, הודיעה עזריאלי כי בימים א'-ה' שעת פתיחת החנויות תהיה לכל המאוחר 10 בבוקר ושעת הסגירה תהיה לכל המוקדם ב-20:30. בימי שישי הקניונים יפעלו בין 9:30 ועד 15:00 ובמוצאי שבת "הקניונים ייפתחו, אך החנויות יפעלו על פי החלטתן בלבד". קניוני עזריאלי בקריית אתא, אור יהודה ועכו לא ייפתחו כלל במוצאי שבת.

קניון עופר ברחובות בזמן הסגר
קניון עופר ברחובות בזמן הסגר צילום: רועי עידן

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", השוכרים ובראשם יעקב הלפרין, הבעלים של אופטיקה הלפרין, הפעילו לחץ על הקניונים לאפשר סגירה מוקדמת ולבטל את הפתיחה במוצאי שבת. זאת בעקבות הפדיונות הנמוכים בשעות הערב ובסוף השבוע. בקניונים חוששים שהמהלך יעביר את הקונים לאונליין, אך היום כבר נראה כי גם בקבוצות הקניונים הגדולות מבינים כי אין מנוס ואין פדיונות בשעות המאוחרות.

 

מנכ"לי הקניונים של מליסרון הוציעו הודעות לשוכרים כי החל מה-7 ביולי ועד סוף יולי פתיחת החנויות במוצ"ש היא רשות. במהלך השבוע יתקצרו שעות הפעילות ויהיו מ-10 בבוקר ועד 20.30 בערב ובימי שישי הקניונים יהיו פתוחים מ-9.30 ועד 15.00 בצהריים. בעזריאלי ובביג הודיעו לשוכרים כי יבחנו את הסוגיה היום ויקבלו החלטה.

 

יחד עם זאת, בשיחת ועידה שנערכה הבוקר בבורסה לניירות ערך ובה השתתף אופיר שריד, מנכ"ל קבוצת מליסרון, הוא אמר באופן מפורש, שאין לקבוצה כוונה לעבור לשכר דירה של אחוזים מהפדיון.

 

"זה לא המודל שלנו", אמר שריד. "המודל שלנו הוא לעודד אנשים לעבוד ולפעול ויש בו שכר דירה מינימלי כדי שהשוכר יפתח את החנות. בלי שכר דירה מינימלי יכול שוכר לא לעבוד ולא להביא מלאי. ברגע ששוכר לא פועל טוב אני לא צריך אותו כי הוא פוגע ומזיק לכולם".

 

שריד אמר כי העוגנים של הקניונים – מסעדות ובתי קפה סובלים מחולשה בגלל הקורונה. "מסעדות ובתי הקפה מאד מתקשים וזה העוגן של הקניון. חווית הקניות שנעשית במו"לים הגדולים שלנו נעשית ביחד עם הבילוי ההסעדה ובתי הקפה".

 

הבוקר פורסמו נתוני חברת ריס שהראו היפוך מגמה במכירות בחודש יוני. לאחר החזרה לשגרה והמכירות הגבוהות שרשמו חנויות האופנה בחודש מאי, עם פתיחת החנויות בקניונים, בחודש יוני הפדיונות בקניונים שוב צנחו.

 

 

אופיר שריד מנכל מליסרון אופיר שריד מנכל מליסרון צילום: אביב אברמוב

 

נתוני חברת ריס, הבוחנת 2600 חנויות זהות בקניונים ובמרכזי מסחר פתוחים, מראים כי ביוני ירדו המכירות למ"ר בקניונים האזוריים ב-7.4%. לעומת זאת, הפאוור סנטרים, מרכזי הקניות הפתוחים כדוגמת ריס, רשמו נתונים חיוביים והמכירות למ"ר בהם עלו ב- 5.8% בחודש יוני. בממוצע ארצי ירדו כלל המכירות הקמעונאיות ב-2% בחודש זה.

 

"במאי היה אצלנו גידול של 10% בפדיונות"

 

לשם השוואה, בחודש מאי זינקו מכירות החנויות, על פי מדד ריס, ב-21% אך חלק מהחנויות של רשתות האופנה היו סגורות בחודש זה ובחודש זה גם חל עיד אל פיטר, שבשנה שעברה נפל על יוני. גם במאי נרשם פער בין הקניונים האזוריים שרשמו עלייה של 7% לבין הפאוור סנטרים שרשמו עליה של 40%.

 

על אף הנתונים אומר מנכ"ל מליסרון כי הקניונים לא סובלים מנחיתות אל מול הפאוור סנטרים. "אם הגעת לחנות של אדידס בקניון או במרכז פתוח זו אותה חנות והיא חנות סגורה בכל מקרה. זה לא שוק. גם מתחמים פתוחים החנויות סגורות. בקניונים החנויות דווקא יותר גדולות ואטרקטיביות כי ההשקעות בקניונים הסגורים הן השקעות של 9,000 שקל למ"ר ולכן החנויות מרווחות".

 

לדבריו, "במאי היה אצלנו גידול של 10% בפדיונות, אם משווים שלושה שבועות שהיינו פתוחים מול תקופה מקבילה ובנטרול בתי הקפה ובתי הקולנוע שעדיין לא נפתחו. זו הפתעה אמיתית. אף אחד לא העריך שיהיה כזה גידול בפדיונות וחשוב להדגיש שזה לא אומר כלום על רווחיות החנויות. היו בחנויות מבצעים עמוקים מאד ויש מלאים של הקיץ שהיו צריכים למכור כדי להזמין מלאי לחורף. איבדנו את החגים פסח, שבועות ול"ג בעומר וגם את עונת תהחתונות, כך שהרווחיות שהיתה אמורה להיות במרץ אפריל ומאי כתוצאה מהמעבר מהחורף לקיץ לא היתה ולכן הגידול בפדיונות לא מעיד בהכרח על גידול ברווחיות".

 

עוד הוסיף שריד כי "חנויות הדיסקאונט מתחזקות ועובדות נהדר מצד שני גם היוקרה עובד טוב בחודש האחרון, כך שהקצוות התחזקו וחנויות האמצע הן אלה שנפגעו יותר".

 

על השבוע האחרון אמר שריד: "יש חוסר ודאות כלכלי גדול במסחר. בשבוע האחרון מתחילים להרגיש את הגל השני. מתחילים סבב שני שחשבנו שיהיה בחורף והוא מגיע כבר בתחילת יולי עם הקיץ והחום. שוכרים ורשתות שהגיעו חזקים למשבר נשארו חזקות. יש שהגיעו חלשים כי תחום האופנה גם ב- 2019 לא היה פשוט והמטרה שלנו לשמור על החלשים ואנחנו עוזרים ומחזקים אותם. קיבלנו הקלות לבקשות בשכר דירה כי יש מגזרים שלא עובדים למשל חנויות שעוסקות בתחום הטיולים והנסיעות ואנחנו עוזרים להם כי מאמינים שזה יעבור וחשוב לנו לשמור על השוכרים שלנו".

 

בקבוצת ביג לא מתכוונים כרגע לצמצם את שעות הפעילות של מרכזי המסחר. נתוני ריס הבוקר הראו שבפאוור סנטרים נהנו בחודש יוני מעליה בפדיונות וזאת בניגוד למה שקורה בקניונים האזוריים. חי גאליס, מנכ״ל ביג, מציין: "קבוצת ביג נוהגת באחריות ובשיקול דעת אל מול ההתרחשויות והנתונים. נכון לעכשיו אין שינוי גורף בשעות הפעילות למעט התאמות נקודתיות שייעשו במקומות שיש צורך. יש לזכור שמרבית המרכזים של ביג הינם מרכזים פתוחים ובטוחים יותר לקניות בתקופת קורונה ולכן גם מצליחים להביא כמות רגילה של לקוחות, גם בימים של היסטריית קורונה.

 

הקמעונאים יסגרו חנויות בהתאם לפדיונות ולתנועה בכל קניון

 

ברשתות הקמעונאות נוטים לעשות החלטה מושכלת ולא לסגור באופן גורף את החנויות במוצאי שבת ולצמצם שעות הפעילות בהתאם לפדיונות. קבוצת קסטרו וקבוצת בריל, יבחנו את התנועה והפדיונות בכל קניון בנפרד ויקבלו החלטה בנוגע לכל מיקום וכל חנות בנפרד. גם רשת ההנעלה אלדו תבחן כל קניון לפי הפדיון ובהתאם תחליט איזה חנויות לסגור ואיזה להשאיר פתוחות.

 

בקבוצת גולף החנויות בקניונים פתוחות עד השעה 21:00 כיום וככל הנראה ימשיכו לעבוד עד שעה זו. במוצאי שבת תפעיל הקבוצה חנויות בקניונים נבחרים ולא בכולם.

 

גם בקבוצת אינטר ג'ינס, המפעילה את חנויות ההנעלה סטיב מאדן, NYOU, וריפליי מתכוונים לממש את האפשרות לצמצום שעות הפתיחה בקניונים.

 

רשת אופטיקה הלפרין תסוגר את החנויות במוצאי שבת גם בקניונים וגם ברחובות הערים ותפעל לצמצום שעות העובדה באמצע השבוע, וכך גם רשת צומת ספרים שבעליה, אבי שומר, לחץ היום על הקניונים לאפשר לסגור את החנויות מוקדם. באופטיקנה בוחנים גם כן את הנושא ובחלק מהסניפים מתכוונת הרשת לאמץ את ההקלות.

 

ברשת פוקס לא יסגרו את החנויות.

x