$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

התאגיד נערך לקיצוצים נרחבים: "הקורונה תגרום השנה לפגיעה של 30 מיליון שקל"

בעקבות משבר הקורונה, צופה תאגיד השידור כאן אובדן הכנסות מפרסום וחסויות ונערך לקיצוץ בתוכן ובשכר. במקביל ביקש התאגיד מהאוצר למחוק את יתרת ההלוואה לאירוויזיון שעמדה על 70 מיליון שקל

אביאור אבו 19:1810.05.20

תאגיד השידור הישראלי כאן צפוי להציג למועצה המפקחת עליו תכנית קיצוצים רחבה ל-2020 - זאת לאור פגיעה מוערכת של כ-30 מיליון שקל בתקציב עקב משבר הקורונה – כך נודע ל"כלכליסט".  

 

תקציב התאגיד המוערך לשנת 2020 עמד על 777 מיליון שקל: 662 מיליון מהמדינה, 90 מיליון ממכירת חסויות ופרסומות ו-25 מיליון מהכנסות שונות כמו שירותי ארכיון ומכירת זכויות שידור. התאגיד יציג תכנית צמצומים עד לסוף השנה בלבד, שאמורה לסבסד את אובדן ההכנסות שנובע ברובו מירידה בפרסום וחסויות. התכנית תכלול: צמצום של השקעות בתוכן; קיצוצים בשכר, בשעות נוספות ובצוותי משמרות – לכלל השכבות; הקפאת גיוסים; וקיצוץ בתקני פרילנסרים ובתקציבי השיווק.

 

מנכ"ל תאגיד השידור כאן אלדד קובלנץ מנכ"ל תאגיד השידור כאן אלדד קובלנץ צילום: רונן אקרמן

 

במקביל לתוכנית, התאגיד פועל בערוץ נוסף, וביקש מהמדינה למחוק את יתרת ההלוואה למימון הפקת אירוויזיון 2019, כפי שעולה ממכתב ששלח מנכ"ל כאן אלדד קובלנץ לחגית שני, סגנית בכירה לחשב הכללי במשרד האוצר, והגיע לידי "כלכליסט".

 

עם זכיית ישראל באירוויזיון 2018, אגף תקציבים המליץ שהמדינה תעמיד לתאגיד מימון של 70 מיליון שקל, בין היתר, לאור היתרונות שהמדינה תפיק מאירוח התחרות, החל מהרמה התדמיתית ועד לפוטנציאל הכלכלי. אולם, בהחלטת ממשלה שהתקבלה הוחלט שהסכום יועמד כהלוואה בלבד, אשר תרד מתקציב התוכן של התאגיד.

 

עלות הפקת האירוויזיון עמדה על 138 מיליון שקל, כאשר מקורות המימון היו: 70 מיליון הלוואה מהאוצר; 25 מיליון ממכירת כרטיסים; 24 מיליון מספונסרים ומאיגוד השידור האירופאי; 13 מיליון מתקציב תוכן 2019; ו-6 מיליון מחסויות. כמו כן, משרדי הממשלה העבירו לגופי הביטחון 6 מיליון שקל עבור אבטחה.

 

ההלוואה, אשר ניתנה ל-15 שנה ונושאת ריבית של 1.75%, אמורה להיפרע בתשלומים רבעוניים. בשנת 2020 צפוי התאגיד להחזיר 5.6 מיליון שקל מתוכה, כאשר עד עתה החזיר 2.8 מיליון בשני תשלומים. במידה וההלוואה תימחק או שלחילופין תנאי ההחזר ישופרו, התאגיד יצמצם את תכנית הקיצוצים בהתאם.

 

"הפסקת הפעילות המסחרית במשק הביאה לירידה חדה בשוק הפרסום ושוק היצירה והתוכן נפגע קשה מהמשבר", נאמר במכתב. "אנו סבורים כי בימים קשים אלה מחיקת ההלוואה תהווה מקור השקעה משמעותי וחשוב ביותר אשר יוסט אל השקעה בשוק היצירה".

 

על פי חוק, נדרש התאגיד להשקיע 270 מיליון שקל בתוכן, אך לאורך השנים השקיע יותר לאחר שחסך 65 מיליון שקל רזרבה מתקציב ההקמה. כך, ב-2019 השקיע התאגיד 10 מיליון שקל יותר מהנדרש. לאור הקיצוצים, ב-2020 ישקיע התאגיד את המינימום הנדרש בחוק.

 

משבר הקורונה הוביל לפגיעה גם בערוצים המסחריים, אשר חווים האטה בפרסום, למרות העלייה ברייטינג. כך, קשת הודיעה על קיצוץ רוחבי של כ-15% בשכר עובדי החברה, המונה כ-450 איש, כאשר לדרג הסמנכ"לים והמנכ"ל בוצע קיצוץ רחב יותר.

 

בחברת החדשות, המונה כ-500 איש, בוצע קיצוץ רוחבי של כ-11% בשכר. ברשת הכריזו על קיצוץ שכר רוחבי של 10% לכלל העובדים וההנהלה, ועובדים אשר נשלחו לעבודה מהבית קוצצו ב-30% משרה ושכר. כמו כן, הוציאה רשת כמה עשרות עובדים לחל"ת, מתוך מצבה של כ-230. בחברת החדשות הודיעו על קיצוץ של 10% למשתכרים ביותר מ-10 אלף שקל בחודש והוציאו 15 עובדים לחל"ת מתוך כ-330 עובדים.

 

כמו כן, ברשת הכריזו על כוונה לבצע תכנית קיצוצים נרחבת בחדשות, אך בית הדין הבהיר לחברה כי ההסכם הקיבוצי עומד בעינו ולכן אין לפטר עובדים לפחות עד ה-1 ביולי. לבינתיים, הזרים בעל השליטה בערוץ לן בלווטניק כ-10 מיליון שקל עבור תשלום משכורות בחודש מאי.

 

מכאן נמסר: "בעקבות משבר הקורונה התאגיד ינקוט בכל הצעדים הנדרשים לשמירה על מסגרת התקציב, הגנה על כספי הציבור והשקעה ביצירה הישראלית".

 

ממשרד האוצר נמסר: "מענה לפנייתו של מנכ"ל כאן יימסר לתאגיד לאחר בחינת הבקשה".
x