$
פרסום ושיווק

ראיון כלכליסט

"עברנו טורנדו, הרסו אותנו, חייבים לתת לנו תרופה"

“בכל יום שעובר אנחנו מדממים", אומר גבי רוטר, מנכ"ל רשת האופנה קסטרו, שהיתה במצב לא קל עוד לפני פרוץ משבר הקורונה. “ראש הממשלה צריך להזרים המון כסף ומהר כדי להציל את המדינה. בכל רגע המצב נהיה קשה יותר"

גבי רוטר, סגרתם את קסטרו?

"לא סגרנו את עצמנו, סגרו אותנו. בכל יום שעובר אנחנו מדממים. אני מעסיק 5,200 עובדים. כל רשתות הביגוד  והמסחר הקמעונאי מעסיקות ביחד כ־300 אלף איש, להערכתי. כצעד ראשון אנחנו צריכים פיצוי מיידי על מה שקרה עכשיו, מענק כמו על נזקי בצורת, כפי שבמבצע בעזה נתנו 70% פיצוי לעסקים שנפגעו בטווח אזור הלחימה. והפגיעה הזאת מגיעה בפסח, חודש של פיק אדיר, שמשליך על כמה החברה תהיה רווחית בסוף השנה - ואת החודש הזה איבדנו. עכשיו, מעבר לכך שהחנויות סגורות אנחנו חייבים לשלם לספקים, למעט העובדים שהשארנו כדי לתפעל את הארגון, ויש עלויות נוספות לכל יום שבו אנחנו סגורים".

 

מה הדברים שאתם הקמעונאים דורשים?

"גיבשנו יחד שלושה צעדים מרכזיים שלדעתי הם גלגל הצלה, לא רק לנו, אלא לכל המשק. הדבר הראשון הוא מענק מיידי של 20% בלבד על המחזור של החודש שבין 15 במרץ ל־15 באפריל בהתייחס למחזור של שנה שעברה. ואם מחזור משוערך של חודש אחד הוא 2.5 מליארד שקל אז אנחנו מדברים על 500 מיליון שקל פיצוי לכל הקמעונאים, למעט מי שנהנים מהתקופה הזאת כמו סופרמרקטים או פארמים. דבר שני שביקשנו הוא הלוואה שפרושה לחמש שנים ללא ריבית על אובדן מכירות. כי אם לא מכרנו את כל המלאי של הקיץ - חסר לנו כסף כדי לקנות את דגמי החורף. יש פה פגיעה תזרימית אדירה. עם איזה כסף אתה יכול לקנות את החורף כשלא מכרת את הקיץ? וגם כשנצא מהסגר ההערכות הן שהפעילות הכלכלית לא תחזור להיות מה שהיתה. תהיה תקופת התאוששות. לכן חשוב שיהיה תזרים ותהיה ערבות להלוואות. הדבר השלישי שביקשנו הוא לדחות תשלום מסים, ואת חלקם גם לבטל. למשל תשלומי ארנונות, מס שלטים ומסים אחרים - המדינה צריכה להגיד 'כן, סגרנו אתכם, נשלם ארנונות במקומכם'" 

 

 

עלות החל"ת היא על המדינה, באמצעות דמי אבטלה.

"ראש הממשלה חייב להתגייס ולהבין שהוא חייב לתמוך במגזר העסקי הקמעונאי בשלושת הצעדים הללו. זה קריטי כדי להציל את המשק. 300 אלף עובדים שאנחנו מייצגים נמצאים בחל"ת. רובנו נמצאים עם מלאי פסח מלא, המחסנים מתפוצצים, אם לא נוכל למכור את זה - איך נגיע לחורף? לכן ביקשנו הלוואה לחמש שנים ללא ריבית.

 

"צריך להבין שכתוצאה מהמצב כבר בתחילת מרץ, לפני הסגר, התחלנו להיפגע בפדיונות. אז אנחנו צריכים לשלם משכורות מרץ, לשלם לספקים שעבדו עבורנו - ואין לנו שום תזרים. כלום. אפס. ואלו ההכנסות בחודש שהיה אמור להיות הכי חזק בחודשים הראשונים של השנה. זו בעיה רצינית מאוד. אנחנו צריכים היום כסף במיידי. בתקוה שימצאו חיסון באיזשהו שלב ובשנים הבאות לא תהיה הבעיה הזאת". 

 

גבי רוטר, מנכ"ל קסטרו גבי רוטר, מנכ"ל קסטרו צילום: שאול גולן

 

יש עדין את הצינור הקטן של המכירות אונליין.

"פעילות האיקומרס לא מפצה, היא נותנת לנו תזרים קטן. "יש פה הזדמנות לתת עכשיו פטור ממע"מ לפעילות אונליין כמו שעשו ביבוא האישי אם רוצים לעזור לאנשים. אם עד היום היתה אפליה לטובת ייבוא של מותגים מחו"ל. כעת מכיוון שכולם בבית, המדינה יכולה ללכת לקראת הקניות באיקומרס של מותגים ישראליים. תנו לנו את הפטור הזה. אנשים עברו לחל"ת, מקבלים משכורות נמוכות. אם רוצים ללכת לקראת כולם: תוריד לכולם מע"מ ואנחנו נעביר את זה ללקוחות".

 

חוויתם תקופה קשה ומאתגרת עוד לפני הקורונה.

"אלה זמנים קשים מאוד. ראש הממשלה חייב להתגייס להציל את המגזר העסקי, זה גלגל ההצלה למשק, לא רק לנו. חייבים לתת לנו להשתקם. עברנו טורנדו, כאילו מישהו הרס אותנו. כלכלית חייבים גם לתת תרופה לפגיעה הכלכלית. אי אפשר לסגור אותך בלי לתת תרופה".

 

השיתוק העסקי בסין, כספק דומיננטי, טלטל אתכם?

"בשום תרחיש לא היה דבר כזה. דמייני שלפני חודש רצנו למצוא מקור חלופי לייצור בסין ולייצר בשווקים אחרים כמו הודו. עכשיו אנחנו תקועים עם מלאי גדול לפסח, ואין מה לעשות עם זה. ועכשיו גם את הודו סגרו".

 

אתה מתאר מצב שלא נוגע כבר לרווחיות, אלא ממש להישרדות.

"זה שכולנו נפסיד - אין ספק. הבעיה העקרית זה לא הפסדים, זה התזרים. איך עוברים את התקופה הזאת. אלה זמנים שבהם הממשלה צריכה להזרים כסף כדי להציל את המדינה. המדינה ביחסי חוב למאזן במצב מספיק טובים כדי להזרים כסף שיאפשר להעמיד את המגזר העסקי בחזרה על הרגליים. זה המגזר שממנו היא מקבל את המיסים. את לא יכולה לכווץ את המדינה (מקומות העבודה - ד"ב) ב־70% ולצפות שהמדינה תפסיק לחיות. חייבים להזרים המון כסף לשוק הזה ומהר, כי כל יום שעובר זאת בעיה יותר גדולה. המדינה לא יכולה מצד אחד לבוא, לסגור פעילות, ולהביא לפגיעה כלכלית כל כך אנושה ומצד שני לא לבוא עם תרופה למכה האנושה הזאת".

 

עוד לפני הקורונה קסטרו היתה בקשיים. מתחרט על העסקה עם הודיס?

"אני מאושר ממה שעשינו עם הודיס, אני לא יכול להתבטא ערב פרסום דוחות, אבל יכול לומר עליהם שהם שותפים נהדרים".

 

יש חשש שתפשטו רגל?

"אני מטבעי אופטימי. נעשה (עם השותף העסקי יוסי גביזון - ד"ב) הכל לעבור זאת, אנחנו פה כדי להישאר. כרגע התגייסנו כל הקמעונאים כי כולנו מבינים את הבעיה. אני לא יכול לעשות תחזית לכלום. למתי נחזור לעבוד, איך יהיו הביקושים, קשה לעשות תוכניות. אני מוצא את עצמי כל יום בודק תרחישים, כשגם בתנאי שוק רגילים אנחנו צריכים לדעת להתחרות ולהביא את החברה לחוף מבטחים. לאירוע כזה לא ציפינו, ואין פה לוח זמנים מוגדר. קברניטי המדינה חייבים לתת סעד ותרופה למגזר העסקי כולו כדי שהמדינה תוכל לשקם את עצמה".

x