$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

חברות התרופות יידרשו לנמק את מחירן הגבוה

משרדי הבריאות והכלכלה זימנו יבואני ויצרני תרופות ללא מרשם לשיחת הבהרה, לאחר שמחקר שביצעו מצא כי מחיר התרופות בארץ גבוה ב־37% ממחירן בחו”ל

אורנה יפת 06:5517.02.20

משרדי הבריאות והכלכלה הזמינו לשיחת הבהרה את יבואני ויצרני התרופות ללא מרשם, כדי שיסבירו מדוע מחירן גבוה משמעותית מזה שבו הן נמכרות בחו"ל, כך נודע ל"כלכליסט". זאת בעקבות מחקר שערכה חברת המחקר אדקיט עבור המשרדים, שהעלתה פערי מחיר של כ־37% בממוצע, בין מחירי התרופות ללא מרשם הנמכרות בישראל לבין מחירן בחו”ל.

 

המשרדים פנו בכתב ליבואני תרופות ישראלים, הן לחברות המייצגות בישראל חברות תרופות רב־לאומיות והן ליצרנים ישראלים. במקור, התכוונו משרדי הבריאות והכלכלה לקיים את המפגשים עם חברות התרופות ב־3 בפברואר, אלא שארגון תל"ם, המייצג את חברות התרופות ללא מרשם בלשכת המסחר, ביקש לדחות את המפגשים והמועד החדש נקבע ל־20 בפברואר. כל חברה זומנה לשיחה בנפרד מול הרגולטור.

 

הרגולטור החל לבדוק את שוק התרופות ללא מרשם כבר לפני שנה וחצי, ולפני שבועיים פנו שני המשרדים לחברות עם חלק ממצאי המחקר וביקשו מהן את התייחסותן בכתב לממצאים. "נוכח ממצאי הבדיקה, וטרם פרסום הממצאים לציבור, אבקשכם התחייחסותכם בכתב לנתונים", נכתב במכתב עליו חתומים ודים פרמן, סמנכ"ל תכנון תקצוב ותמחור במשרד הבריאות, ומיכל פינק סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון במשרד הכלכלה. במכתב צוין, בנוסף, כי הממצאים בכתב יהוו מצע לדיון שיתקיים כאמור בשבוע הבא.

 

תרופות ללא מרשם. יש מחלוקת על אופן בדיקת המחירים תרופות ללא מרשם. יש מחלוקת על אופן בדיקת המחירים צילום: רפי דלויה

 

חברות התרופות טוענות מצידן כי מחירי התרופות ללא מרשם לא עלו בעשר השנים האחרונות. "המחקר נעשה על מחירי מחירון רשמי, ובדק רק את מחירי התרופות בשוק הפרטי, בסופר־פארם ובבתי המרקחת הפרטיים”, טוען בכיר באחת החברות שהוזמנה לפגישת ההבהרה. “רשת Be עוד לא הייתה קיימת ולכן היא לא נכללה בבדיקה, אבל מה שחשוב בעיקר זה שחברת המחקר לא בדקה את בתי המרקחת של קופות החולים, שמהווים 50% מצריכת התרופות ללא מרשם בישראל. בנוסף, כתבו לנו שאם לא מצאו בדיוק את אותה התרופה, אז הם בדקו את המוצר המקביל. אז גם לא בדקו את כל השוק וגם, ככל הנראה, בחלק מהתרופות לא נבדק אותו המוצר".

 

ארגון תל"ם באיגוד לשכות המסחר, המייצג את משווקי התרופות ללא מרשם בישראל מסר: "בניגוד למרבית מדינות העולם, מחירי התרופות בישראל מפוקחים ומוגבלים על ידי משרד הבריאות. זה נקבע על ידי מחירי מקסימום לצרכן, כשהמחיר הסופי לצרכן נקבע על ידי נקודות המכירה. חברות התרופות קיבלו את הפניה של משרד הכלכלה והבריאות בנוגע למחירי התרופות בישראל, ומתייחסות אליה בכל הכבוד והרצינות הראויים. עם זאת, כדי להבין לעומק את הפערים שלכאורה צוינו במחקר כמו גם את הסיבות האפשריות להן, ביקשו החברות לקבל את בסיס הנתונים המלא של הניתוח שנעשה וכן פרק זמן סביר לגיבוש עמדה מקצועית בנושא. מעיון ראשוני בבסיס הנתונים ובשיטת הבדיקה עולה שהבדיקה לוקה בפגמים מהותיים”.

 

ממשרדי הכלכלה והבריאות נמסר: "בחודשים האחרונים פעלנו לטובת בחינת תמונת המצב של רמת מחירי תרופות ללא המרשם בישראל. הממצאים מצויים בבחינה מול הגורמים הרלבנטיים אשר זומנו לדיון". 

x