$
פרסום ושיווק

הסכסוך המשפחתי גלש להנהלת טיב טעם

המנכ"ל עדי כהן הוצא לחופשה לאחר שהתלונן שבעל השליטה חגי שלום פוגע במשטר התאגידי. ברקע הדברים: גירושי כהן מבתו של שלום וטענות לניהול כושל

נורית קדוש 13:0920.01.19

הסכסוך המשפחתי בין מנכ"ל טיב טעם עדי כהן לבין רעייתו חן, בתו של בעל השליטה ברשת המזון חגי שלום, עבר מפסים אישיים לפסים עסקיים: כהן, שמועסק בידי חברת הארגז שבבעלות שלום, הוצא היום (א') בידי דירקטוריון טיב טעם לחופשה מיידית. זאת לאחר שבסוף השבוע פנה כהן ליו"ר דירקטוריון טיב טעם אהרון מידן וליו"ר ועדת הביקורת ראובן אבי־טל, בטענה להתערבות של שלום בניהול תוך פגיעה במשטר התאגידי של החברה.

 

 

  

מימין: מנכ"ל טיב טעם עדי כהן ובעל השליטה חגי שלום, בימים טובים יותר. פערים עמוקים מימין: מנכ"ל טיב טעם עדי כהן ובעל השליטה חגי שלום, בימים טובים יותר. פערים עמוקים צילום: אסף לב

 

 

בסביבת שלום, שימלא כעת את מקומו של כהן בניהול טיב טעם, דוחים את הטענה להתערבות לא תקינה ומצביעים על הסכם הניהול שבין הארגז לטיב טעם, הקובע ששלום יקדיש מזמנו לניהול חברת המזון: "חגי שלום יקדיש חלק ניכר מזמנו לשם מתן שירותי הניהול ולא פחות מ־33%. היקף מתן שירותי הניהול לא יפחת בכל מקרה מהיקף השקול לשתי משרות מלאות של עובד".

 

דירקטוריון טיב טעם התכנס במוצאי שבת בהרכב חסר, ללא החברים הקשורים אישית לפרשה ובהם שלום עצמו, וקבע כי יתקיים דיון נוסף שבו תינתן לכהן זכות טיעון בטרם יתקבלו החלטות בעניין טענותיו וסיום כהונתו. במקביל הוחלט לנהל תהליך בירור פנימי בחברה. פנייתו של כהן נתפסת כחריגה ועלולה לגרור את טיב טעם לבדיקת הטענות שהעלה בידי רשות ני"ע.

 

בסביבת החברה טוענים כי הסכסוך בין כהן לרעייתו, שפרץ לפני כשנתיים וחצי, הסתיים בחתימה על הסכם גירושים לפני כחצי שנה. במסגרת ההסכם נמכר הבית המשותף של הזוג בהוד השרון ונרכשו דירות נפרדות לכל אחד מהם. לאורך כל משך הסכסוך המשיך שלום להעסיק את כהן, ככל הנראה מתוך הערכה שעד שהסכם הגירושים ייחתם כהן יתפטר מיוזמתו.

 

אך גם כשמהלך זה לא קרה, שלום לא פעל לפיטורי כהן ובסביבת החברה טוענים כי השניים ניהלו משא ומתן על הפיצויים שיקבל עם סיום כהונתו. לפי הערכות בשוק, הפערים בין הצדדים היו כה עמוקים עד שהובילו להעמקת הקרע ולהעברת הפנייה של כהן ליו"ר הדירקטוריון.

 

"שלום העריך שהכסף שכיהן קיבל מהמשפחה במסגרת הסכם הגירושים יכסה גם את הפיצוי שמגיע לו על כשני עשורים של עבודה בתפקידים בכירים בחברת הארגז המשפחתית", מסר ל"כלכליסט" גורם בקבוצה. "אולם מבחינת כהן, הפיצוי העסקי חייב התחשבנות נפרדת. שלום לא הסכים לדרישות אלו וזה הוביל לפיצוץ".

 

כהן החל כמנכ"ל נטול ניסיון שהוצנח מלמעלה

 

כהן הגיע לטיב טעם ב־2009, בעת ששלום רכש 38% ממניותיה לאחר שזיהה את הקשיים הפיננסיים אליהם נקלע אז מייסד רשת המזון קובי טרייביטש. שלום מינה את חתנו דאז כהן לתפקיד סמנכ"ל הכספים של טיב טעם, בדומה לתפקיד שמילא עד אז בחברה הפרטית הארגז.

 

בשנתיים הראשונות לאחר הרכישה פעל שלום עצמו לייצוב טיב טעם והוביל מהלך התייעלות אגרסיבי שכלל בין היתר סגירת סניפים הפסדיים, צמצום פעילות המסעדות בסניפים ואיחוד מפעלי הייצור. את 2010, השנה הראשונה לאחר הרכישה, סיימה טיב טעם עם רווח נקי של כ־25 מיליון שקל לעומת הפסד נקי של 31 מיליון שקל בשנה שקדמה לה. המכירות עצמן צמחו ב־4.3% לכמיליארד שקל.

 

ב־2012 מינה שלום את חתנו כהן למנכ"ל טיב טעם, אף שזה נעדר ידע וניסיון בניהול רשת קמעונאות מזון. היעדר הניסיון היה כנראה בעוכריו של כהן, שהתקשה לייצב את החברה. לראיה, בשנים האחרונות בעוד רשתות אחרות בשוק קמעונאות המזון צמחו על רקע קריסת מגה, טיב טעם הציגה תוצאות מאכזבות. "כל מנכ"ל שכיר אחר היה עף מטיב טעם מזמן עם התוצאות שכהן הביא", טען בכיר בשוק. "הרשת רשמה טעויות נהוליות קשות ונכשלה בכל מהלך שעשתה".

 

הדו"חות השנתיים האחרונים של טיב טעם, לשנת 2017, הציגו ירידה של 1.85% במכירות ל־1.16 מיליארד שקל. גם זרוע ייצור ויבוא המזון של טיב טעם חתמה את אותה שנה בירידה של כ־4% במכירות. החברה טרם דיווחה את תוצאותיה לכל 2018, אך הדו"חות שסיפקה למחצית השנה הראשונה שלה הציגו ירידה במכירות ורווח נקי שהסתכם ב־4.4 מיליון שקל בלבד. זאת בשעה שהמתחרות הציבוריות שופרסל, ויקטורי ורמי לוי הציגו כולן שיפור במכירות, ברווח ובמספר הסניפים.

 

הירידה במכירות הרשת אשתקד יוחסה בחלקה למהלך לאחד המהלכים המשמעותיים שביצעה טיב טעם בניהול כהן: צמצום 9.5 אלף מ"ר משטחי המסחר (20% מכלל שטחי המסחר של הרשת) שבהם פעלו חמישה סניפי עדן טבע מרקט. סגירת הסניפים היו הצעדים האחרונים לקראת מחיקת רשת המזון האורגנית שרכשה טיב טעם לפני כשלוש שנים ב־30 מיליון שקל.

 

סניף טיב טעם. מדשדשת בשעה שהמתחרות מתחזקות סניף טיב טעם. מדשדשת בשעה שהמתחרות מתחזקות צילום: אוראל כהן

 

 

לשמונת סניפי עדן טבע מרקט שרכשה ממגה הוסיפה טיב טעם את סניף YOU ברמת החיל בתל אביב, והשיקה בו תת־רשת בשם מיקס מרקט ששילבה את מוצרי עדן טבע וטיב טעם. במחצית השנייה אשתקד דיווחה טיב טעם על השקעת 12 מיליון שקל במיתוג מחודש של רשת המזון האורגנית ועל פתיחת סניפים חדשים - אולם המהלך לא צלח וגרר את החברה להפסדים ולמחיקת רשת עדן טבע מרקט כמעט לחלוטין, למעט סניף אחד אחרון.

 

עדן טבע מרקט אינה הכישלון היחיד של טיב טעם תחת ניהולו של כהן. בחודש שעבר סגרה טיב טעם את רשת כלי הבית דומו, שבה היתה שותפה עוד לפני כניסתו של שלום אליה. במשך השנים המשיכה טיב טעם להפעיל את חנויות כלי הבית ללא הצלחה ובחודש שעבר מכרה אותה בסכום זעום שאותו הגדירה כלא מהותי.

 

יתרונות הרשת הלא כשרה לא מונפו מול המתחרות

 

כהן לא השכיל לפתח מנועי צמיחה מהותיים כמו מתחריו בשנותיו כמנכ"ל טיב טעם. הרשת מפעילה אתר מכירות מקוון ומחזיקה מוצרים תחת מותג פרטי, אולם אלו לא נהפכו לגורמים מרכזים בפעילות החברה. בנוסף לא בוצעה סינגריה מתבקשת בין זרוע התעשייה של טיב טעם, שאחראית לאספקת עופות טריים, לבין זרוע הייבוא ורשת החנויות בפריסה ארצית. טיב טעם תחת ניהולו של כהן לא הצליחה למנף את יתרונותיה מול מתחרות שמחזיקות רק במזון כשר ונסגרות בימי שישי בצהריים.

 

"התוצאות של טיב טעם היו גרועות ושלום לא יכול היה להשלים עם מה שהוא ראה שקורה בחברה", אמר גורם בקבוצה. לדבריו, שלום הגביר את תדירות הגעתו לישיבות והיה מעורב יותר בניהול: "שלום הבין שהתוצאות רחוקות מהמקובל בענף וניסה לבלום את המשך ההרעה בתוצאות".

 

כהן סירב להגיב, מקורביו מסרו: "על רקע הגירושים, שלום החליט לסיים את כהונת כהן והצדדים מקווים שהפרשה תיגמר בפשרה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x