$
פרסום ושיווק

קרן אייפקס מעמידה את חברת ההסעדה שולץ על המדף

מכרז עיר הבה"דים גרר הפסדים לחברת הקייטרינג, ובעלת השליטה אייפקס מנסה למכור אותה. בינתיים ISS שעל המדף מושכת מתעניינים. אייפקס: "אייפקס איננה מעמידה את שולץ למכירה ומתמקדת בהמשך פיתוח החברה"

אורנה יפת 22:2010.12.18

חברת ההסעדה שולץ, בבעלות קרן אייפקס, עומדת למכירה, כך נודע ל"כלכליסט". עוד נודע כי מתווך מטעם אייפקס פנה לחברת סודקסו, הפעילה בתחום הארוחות וההסעדה לארגונים, ועניין אותה ברכישה. מסודקסו לא נמסרה תגובה.

 

 

 

חברת הקייטרינג שולץ נוסדה על ידי יחיאל שולץ לפני 36 שנה וברבות השנים נכנסו לניהול החברה שני בניו אורן וניר שניהלו אותה עד לרכישת השליטה בה על ידי חברת סוואן שבבעלות קרן אייפקס בשנת 2015. אייפקס רכשה 80% משולץ לפי שווי של 200 מיליון שקל ולאחר כשנתיים הדיחה את האחים שולץ מהחברה. בקרן אייפקס תלו תקוות רבות במכרז הקייטרינג בעיר הבה"דים שפורסם בשנת 2014. פרסום המכרז היווה סיבה מרכזית למהלך של אייפקס לרכישת חברת ההסעדה. שולץ שבבעלות אייפקס זכתה במכרז, אך מהר מאוד גילתה שזה הפך למשקולת על רגלה והסב לה הפסדים. שלוש שנים לאחר הזכייה ובתום סכסוך מתוקשר, יצאה שולץ מהחוזה.

 

 

כאשר אייפקס רכשה את שולץ, מחזור המכירות המוערך של החברה עמד על כ־330 מיליון שקל. על פי ההערכות כיום הוא עומד על 200 מיליון שקל בלבד. "שולץ מפסידה כסף כל חודש" טוענים גורמים בענף, "היא איבדה לאחרונה את המכרז של רפאל, ועומדת לאבד גם את אמדוקס".

 

ISS הורידה את מחירי המנות, והפסידה

 

שולץ אינה חברת ההסעדה היחידה שעומדת על המדף כיום. היום נחשף ב"כלכליסט" כי חברת ISS, הנשלטת על ידי קונצרן דני, מעוניינת לצאת מפעילותה בישראל (ראה מסגרת). ISS היא חברת השירותים הגדולה בישראל, המעניקה שירותי ניקיון, הסעדה וקייטרינג למטוסים. החברה נשלטת על ידי קונצרן דני.

 

הבעיות של ISS לא החלו עכשיו. החברה סובלת בשנים האחרונות מזעזועים רבים, ניהול כושל ושינויים תכופים בשדרת הניהול. חטיבת ההסעדה של החברה, שנחשבת לגדולה בתחומה, מתקשה להרוויח על אף שזכתה במכרזים גדולים כמו מכרזי הסעדה באינטל ובתעשייה אווירית. למעשה חטיבת הקייטרינג התעופתי היא היחידה שמרוויחה, בעוד פעילות הניקיון וההסעדה הפסדיות.

 

 

זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס צילום: אוראל כהן

 

 

כדי לזכות במכרזים בתחום ההסעדה הציעה ISS מחירים נמוכים עבור כל מנה – אסטרטגיה שהביאה אותה לצבירת הפסדים. בתוך ארבע שנים, מאז 2014, התחלפו בחטיבת ההסעדה חמישה מנכ"לים: רן כצמן, ליאור דגן, עזרא חבה, עוז רדונסקי ולאחרונה נכנס לתפקיד דודו הלוי. גם בראשות הקבוצה עצמה התחלפו בשנים האחרונות מנכ"לים בתכיפות בעייתית. מאז 2012 עם עזיבתו של שמעון שובל, שכיהן כמנכ"ל הקבוצה במשך שש שנים, מילאו את התפקיד: איציק סבג, שהוחלף על ידי מנכ"ל מיוון שהגיע לתקופה קצרה ועזב ולאחריו התיישב על הכסא אבי הוכמן שהוחלף לאחר שנתיים על ידי חזי עובדיה, המנכ"ל הנוכחי.

 

"הם לא מנהלים אסטרטגיה. משנים אותה כל שנה שנתיים שמתחלף מנכ"ל ויש לחץ גדול של הדנים לייצר רווחים. במקום לייצר תהליכי עבודה יצרו היסטריה וכל פעם הביאו מנהל חדש וזה יצר טלטלה והלקוחות ברחו בעקבות התנהלות הזו" מספרים גורמים בענף. "ב־2014 פתחה ISS מטבח מרכזי בהשקעה של 30 מיליון שקל, אבל

אין לו קפסיטי. זה מטבח שבנוי ל־25־30 אלף ארוחות ביום אבל מוציא לא יותר מ־10,000 ארוחות ביום". לדברי אותם גורמים, ISS איבדה לקוחות רבים לאחרונה ומכה נוספת שהיא צפויה לספוג קשורה בכך שאינטל, מחברות הענק לה היא מספקת שירותי הסעדה, הקימה מטבח חדש בפתח תקווה ומתחילה להכניס חברות הסעדה נוספות לאתריה השונים בארץ. "ISS סובלת מאותם תחלואים מהם סובל כל ענף ההסעדה, אבל ההוצאות שלהם יקרות באופן לא פרופורציונלי ליתר החברות בענף", הם מוסיפים.

 

הרגולציה מכבידה על כל ענף ההסעדה

 

הקושי של ISS ושל שולץ להשיא רווחים נובע בין היתר מרגולציה שמכבידה על כל ענף ההסעדה והשירותים כך לדוגמא, עובדי חטיבת הניקיון של ISS נהנים מתנאי העסקה משופרים בשל צו ההרחבה, בעוד עובדי חטיבת ההסעדה אינם נכללים בצו. דבר זה גרם למרד מצד עובדי חטיבת ההסעדה שחלקם הביע רצון לעבור לחטיבת הניקיון והאבטחה. אלא שבתחום ההסעדה קשה למצוא עובדים, וכך הנהלת ISS נאלצה להעלות את שכרם של עובדי חטיבת ההסעדה, או לאפשר לחלק מהעובדים לעבור לחטיבת הניקיון. זה כשלעצמו העלה את ההוצאות של החברה, בעוד ענף ההסעדה כולו סובל מרווחיות נמוכה ומתקשה להרוויח.

 

מקרן אייפקס נמסר בתגובה: "בניגוד לפרסומים, אייפקס איננה מעמידה את שולץ למכירה ומתמקדת בהמשך פיתוח החברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x