$
פרסום ושיווק

הרשתות חוששות לייקר מוצרים לפני החגים

הקמעונאיות טרם החליטו אם לגלגל לצרכן את העלאות המחיר של תנובה וטרה מתחילת החודש, אך ”שום רשת לא תספוג את מלוא ההתייקרות של הספק”

אורנה יפת 08:2713.08.18

העלאות המחירים שנקטו תנובה וטרה בתחילת החודש טרם הגיעו למדפי רשתות השיווק, שכן הן לא החליטו אם להעלות מחירים לצרכן לפני ראש השנה. לרשת השיווק יש את האופציה להחליט אם לספוג את ההתייקרות או לגלגל אותה באופן מלא או חלקי לצרכנים. בתרבות הקמעונאית בישראל רשתות השיווק ממהרות לגלגל את עליות המחירים לצרכן ודואגות להפיל את האשמה על הספק.

 

 

 

אתמול אמרו מרבית הרשתות כי הן עדיין בוחנות את הנושא. מרמי לוי נמסר כי אין בכוונתו להעלות מחירים לפני החגים, ולאחר מכן כל בקשה של ספק תיבדק לגופה. בטיב טעם טענו כי כרגע אין שום כוונה להעלות מחירים. בשופרסל עדיין בוחנים את הנושא, ובוויקטורי מנהלים משא ומתן עם הספקים. חצי חינם, מגה ויינות ביתן לא השיבו אם הן מתכוונות להעלות מחירים לפני החג.

 

"כל הרשתות יאשרו את עליית מחירי החלב", אמר אתמול ל"כלכליסט" סמנכ"ל של אחת מרשתות השיווק. "השאלה היא כמה אחוזים הרשתות יספגו מעלייה הזו וכמה יגלגלו על הצרכן. אם הספק מעלה מחיר, שום רשת לא תספוג את זה, ויהיו גם כאלה שינצלו את העלייה ויגבו מהצרכן מחיר גבוה יותר מההתייקרות בפועל".

 

בשנים שחלפו מאז המחאה החברתית של 2011 נמנעו היצרנים מהעלאות מחירים באופן רשמי, וכדי לפצות את עצמם על הפגיעה הם צמצמו מבצעים לצרכנים. אולם בחודשים האחרונים השתנתה המגמה על רקע עליית מחירי הסחורות בעולם, והספקים מפיצים לרשתות השיווק מחירונים חדשים המגלמים את עליות המחירים. חלק מההתייקרויות כבר נכנסו לתוקף, ואחרות יחולו אחרי החגים. הקמעונאים מדווחים כי גם ההנחות והמבצעים שמציעים להם הספקים הצטמצמו בשבועות האחרונים, כך שמבצעי החג יהיו פחות עמוקים בהשוואה לשנים קודמות.

 

מימין: רמי לוי, אייל רביד ואיציק אברכהן. אפקט המחאה החברתית מתמוסס מימין: רמי לוי, אייל רביד ואיציק אברכהן. אפקט המחאה החברתית מתמוסס צילומים: גיא אסיאג, צפריר אביוב, עמית שעל

 

 

תנובה אמנם לא הייתה הראשונה לבשר על עליות מחירים, אך כחברת המזון הגדולה בישראל היא פותחת את הסכר לחברות מזון אחרות. זאת על רקע המאבק שלה ושל טרה מול שר האוצר, שמסרב לאמץ את המלצת ועדת המחירים מלפני חמישה חודשים להעלות את מחירי מוצרי החלב שאינם בפיקוח ב־3.4% בשל התייקרות מחיר החלב הגולמי.

 

"אנחנו מבינים את המסר, מבינים את הבלגן והעליהום התקשורתי ומבינים את ההשלכות של מהלך של התייקרות מוצרים. לכן אנחנו לא רצים

לבצע עליות מחירים. כשאנחנו מגיעים למצב של עליית מחיר זה באמת כאשר ספק בחו"ל מעלה לנו מחיר פעם שלישית ברציפות ואנחנו לא יכולים עוד לספוג את העלייה", אמר ל"כלכליסט" בכיר באחת החברות המובילות בענף הצריכה.

 

הקמעונאים מצדם מאשימים את הרגולטור. "מאז המחאה החברתית רמת המחירים במשק לא עלתה וספגנו עלייה של 30% בשכר המינימום במשך שלוש שנים, עלייה בדמי השכירות ועלויות מצד הרגולטור בכל מיני חוקים”, אמר ל”כלכליסט” קמעונאי בכיר באחת מרשתות המזון. “הקמעונאים למדו לחיות בסטטוס קוו הזה, אבל עליית מחירים נוספת מצד הספקים לא תאפשר לנו לשרוד ואנחנו נגלגל אותה על הצרכן”.

 

גם רמי לוי מטיל את אשמת יוקר המחיה על המדינה: "בכל מקום בעולם המדינה מסבסדת את החקלאים ופה עושים מניפולציות פוליטיות”. בסוף מי שמעלה פה את המחירים זה הרגולטור והסקטור הציבורי באמצעות עליית מחירי הארנונות, אגרות שילוט ועוד מיסים. הם לא מבינים שזה נופל על בעל החנות והוא מגלגל את זה על הצרכן. המדינה צריכה לבטל את מכסות הייבוא, וחייבת לסבסד את החקלאים ומגדלי הדגים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x