$
פרסום ושיווק

היבואנים: נעתור נגד רפורמת התמרוקים

תקנות התמרוקים, שהכנסת אמורה לדון בהן היום, מעוררות שוב התנגדות, הפעם מצד יבואנים, שטוענים שדרישת משרד הבריאות לספק את נוסחאות הייצור לא הגיונית ותוביל לצמצום היבוא

אורנה יפת 08:4129.01.18

יבואני הקוסמטיקה מתכוונים לעתור לבג"ץ נגד משרד הבריאות ומשרד הכלכלה אם תקנות התמרוקים יעברו בכנסת, כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

 

הבוקר (ב') תקיים ועדת העבודה והרווחה דיון ראשון בתקנות שהוגשו מחדש על ידי משרד הבריאות לאחר שהושגו הבנות בין משרדי הכלכלה והבריאות, לאחר שמשרד הכלכלה התנגד לאיסור יבוא מקביל של משחות שיניים. היבואנים שלחו מכתב ליו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף, לשר הכלכלה אלי כהן ולסגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן, שבו נטען כי הרפורמה החדשה אינה מקדמת את היבוא, אלא יוצרת חסמים כבדים על העסקים ומרכזת את ענף הקוסמטיקה בידיהן של כמה חברות בינלאומיות חזקות שיש להן נציגות בישראל.

 

הטענה המרכזית של היבואנים היא נגד הבקשה של משרד הבריאות לשלב בתיק המוצר נוסחאות ייצור וסודות מסחריים של המוצרים שמיובאים מאירופה ואשר לדבריהם, היצרניות בעולם מסרבות לספק להם. דבר זה, לטענתם, ימנע מהם אפשרות לייבא את המוצרים לישראל וייצור מחסור במוצרי קוסמטיקה בישראל. "מעולם, עד היום, לא נדרשנו להמציא את הסודות המסחריים של היצרניות כפי שאנו נדרשים עתה, דבר שיסכל את אפשרויות היבוא", נכתב במכתב החתום על ידי ראובן בילט, יו”ר חטיבת התמרוקים באיגוד לשכות המסחר ומבעלי לילית קוסמטיקה.

 

היבואנים טוענים כי הדרישות ברפורמה חמורות משמעותית לעומת כל הרגולציות הקיימות במדינות מתוקנות. לדבריהם, בעוד הם פועלים על תקן מפיצים של מותגים ולא מהווים שלוחה של היצרנית בחו"ל, הרפורמה תחזק את השחקניות שיש להן נציגות מקומית ובראשן פרוקטר אנד גמבל, יוניליוור, אסתי לאודר ולוריאל פריז, כיוון שהן היחידות שיוכלו לעמוד בדרישות משרד הבריאות, לספק את נוסחאות הייצור של המוצרים.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: אסף לב

 

"לישראל מגיעים מאות מותגים מחו"ל", מסביר בילט, "אבל רק לשלוש או ארבע חברות בינלאומיות יש נציגות בישראל, והן היחידות שעשויות לקבל מהיצרניות האירופיות שלהן את נוסחאות הייצור של המוצרים, אלה שמשרד הבריאות דורש שיהיו בתיק המוצר. כל יתר היבואנים והמפיצים לא יוכלו לקבל את הסודות המסחריים מהאירופים. ככה פוגעים בכלכלה הישראלית, ונותנים את הכוח בידי מספר מצומצם של חברות גדולות. השוק מורכב ממאות מותגים שאולי 30% מהם יוכלו לעמוד בתקנות הרפורמה הזו".

 

גם יבואנים המייבאים מוצרים למותגים פרטיים טוענים כי האסדרה החדשה תפגע בהם. טענתם היא כי נעדרות מהרשימה מדינות שהן מעצמות ייצור בתחום הקוסמטיקה, והרפורמה מייקרת את עלויות הרישוי, שכן כל שינוי בשם המוצר וכל שינוי גוון מצריכים תיק תמרוק נפרד.

 

לטענת גולן אלבז, בעלי רשת הקוסמטיקה המוזלת ביוטי קייר, שמוכרת מוצרים במותג פרטי, חסימת יבוא ממדינות שנחשבות למעצמות בתחום הקוסמטיקה פוגעת ביבואנים ומונעת תחרות: "הרפורמה נולדה מכוונות טובות וכיוונה להסרת חסמי יבוא והפחתת יוקר המחיה. בפועל, עקב הכנסת מנגנון המאפשר יבוא לישראל אך ורק ממדינות ספציפיות, נותר בחוץ יבוא ממעצמות כמו סין וטייוואן. מוצרים אשר יובאו עד היום כחוק לא יוכלו להמשיך להיות מיובאים”.

 

ממשרד הבריאות נמסר: “התקנות עברו שינויים לצורך הגשתן לכנסת. הרפורמה תפתח את השוק לחברות חדשות ותאפשר תחרות חסרת תקדים. היצרן או היבואן אינם חייבים להחזיק בתיק התמרוק, והתיק יוחזק על ידי הנציג האחראי בלבד. כן הוספה הוראה המאפשרת הגנה על המידע הסודי בתמרוק. לאור זאת ליצרנים האירופאים אין מניעה לתת את המידע המבוקש בתקנות לנציג האחראי, כפי שנעשה במדינות אירופה”.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x