$
פרסום ושיווק

בגלל פערי המחיר בין ישראל לעולם: רשות ההגבלים תפעל גם נגד יבואנים בלעדיים

תיקון חוק ההגבלים, שעבר אתמול בוועדת שרים לענייני חקיקה, מסמיך את הרשות להטיל קנסות על יבואנים שיפגעו בתחרות

אורנה יפת 08:1623.10.17

רשות ההגבלים, שעד כה היו לה סמכויות לפעול נגד מונופולים וקבוצות ריכוז בלבד, תוכל לנקוט סנקציות גם נגד יבואנים בלעדיים או רשמיים שיפגעו בתחרות, כך עולה מתיקון חוק ההגבלים, שעבר אתמול בוועדת שרים לענייני חקיקה.

 

 

 

תיקון החוק, שיזם משרד הכלכלה, נועד להגביל את כוחם של היבואנים הבלעדיים, ולמנוע מהם להפעיל לחץ לצמצום הפעילות של יבואנים מקבילים כמו מניעת גישה לערוצי ההפצה הקמעונאיים. כמו כן החוק נועד להגביל את תופעת הגיאו־בלוקינג, חסימת האפשרות לרכוש מוצרים באתרי אינטרנט זרים.

 

הממונה על ההגבלים תוכל להורות ליבואן מורשה לנקוט צעדים קונקרטיים למניעת חשש לפגיעה משמעותית ביבוא המקביל. הסמכויות של הרשות ייקבעו בהוראת שעה מוגבלת בזמן, ובתום התקופה הן ייבחנו מחדש.

 

במשרד הכלכלה מסבירים כי התיקון לחוק נולד על רקע פערי מחיר משמעותיים של 48% בין ישראל למדינות אחרות בתחום הטואלטיקה. עוד עלה בסקירה של משרד הכלכלה כי במוצרים שבהם ניכרת חדירה של יבוא מקביל ירדו המחירים של אותו המוצר בכ־30%.

 

קנסות כבדים

 

היבואן המורשה שאליו נוגע תיקון החוק הוא מי שמביא או מפיץ מוצרים המיוצרים בחו"ל על פי הרשאה של היצרן הזר ומי שמייצר בישראל ומפיץ בישראל מוצרים של מותג בינלאומי. התיקון לחוק חל על יבואנים מענפים שונים, ובהם מזון, טואלטיקה, הנעלת הספורט, ביגוד, מוצרי החשמל, רכב וחלקי חילוף.

 

מיכל הלפרין, הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין, הממונה על הגבלים עסקיים צילום: נמרוד גליקמן

 

במקרים שיבואן בלעדי מאיים על קמעונאי שלא יספק לו סחורה אם ירכוש את אותו המוצר מיבואן מקביל יכולה רשות הגבלים לראות בכך ניצול לרעה של מעמדו של היבואן הרשמי או לקבוע שמדובר בהסדר כובל, ולהורות ליבואן לחדול מההסדרים עם הקמעונאי באופן מידי. אם היבואן ימשיך בדרכי פעולה אלו, הרשות תוכל לנקוט נגדו סנקציות שונות, ובהן קנסות כבדים.

 

הסדרים כאלה קיימים לדוגמה בענף השמנים לרכב. לא מעט יבואנים נותנים הטבות לבעלי מוסכים כדי שיקנו מהם את המוצר. בתחום המזון למשל יבואנים בעלי כוח דואגים כי תעודת הכשרות תחול רק על מוצרים שלהם ולא על מוצרים שמיובאים ביבוא מקביל, מה שבעיני הרשות מהווה חסימת היבוא המקביל. בתיק החברה המרכזית למשקאות אחת הפעולות שנחקרו על ידי רשות הגבלים היתה עצירת יבוא מקביל. הרשות ראתה בזה ניצול מעמד לרעה, והיא צפויה להטיל על החברה קנס כבד.

 

ניצול הבלעדיות

 

צעד זה בא בהמשך לצעדים נוספים שנקטו משרד הכלכלה ורשות ההגבלים להורדת מחירים, ובהם חוק שקיפות המחירים ברשתות הפארם, שנכנס לתוקף בתחילת יולי, קידום תקנות התמרוקים בוועדת העבודה והרווחה, המלצות בנושא הסרת הרגולציה בתחום היבוא האישי, ביטול הסדרי בלעדיות של רשתות גדולות במרכזים מסחריים וצו שקיפות המחירים שיחייב הצגת השוואה בינלאומית ברשתות הקמעונאיות על פי הודעת שר הכלכלה, אך טרם נכנס לתוקף.

 

"יבואנים מנצלים בלעדיות בייצוג מותגים בינלאומיים לטובת מחירים גבוהים בשוק הישראלי", אמר שר הכלכלה אלי כהן. מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים, אמרה: "יבוא מקביל הוא בעל חשיבות בהורדת יוקר המחיה”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x