$
פרסום ושיווק

נחשף בכלכליסט

סכסוך עסקי או בעיות מזומנים? נטו הפסיקה למכור לקבוצת ביתן

ספקית המזון שבשליטת עדי עזרא הפסיקה לספק מוצרים ליינות ביתן ולמגה, בטענה כי קיים חשש לעמידת הרשתות בתשלומים. בקבוצת ביתן טוענים כי מדובר בנקמה על כך שהפסיקו להזמין מנטו דגים וירקות: "ספגו מאיתנו פגיעה של חצי מיליארד שקל"

נורית קדוש 06:5426.07.17

שנה לאחר שרכש את מגה, מתמודד נחום ביתן עם הבעת חוסר אמון חריגה בעוצמתה מאחד מחמשת הספקים הגדולים במשק.כפי שנחשף אתמול באתר "כלכליסט", חברת נטו שבשליטת עדי עזרא עצרה את אספקת הסחורה לכלל סניפי יינות ביתן ומגה. ברקע ההחלטה, כך לגרסת נטו, קיים חשש מיכולתו של ביתן לעמוד בתשלומים. עם זאת, בקבוצת ביתן טוענים כי הפסקת האספקה מגיעה על רקע החלטת הקבוצה שלא להזמין מנטו דגים וירקות.

 

 

 

 

סוכני נטו קיבלו אתמול הודעה שלא להכנס לסניפי הרשתות מקבוצת ביתן, והרשתות אף נחסמו מביצוע הזמנות במחשבי החברה. בעקבות עצירת האספקה לרשתות, מניות המתחרות ויקטורי, רמי לוי ושופרסל עלו בבורסה בתל אביב ב־4.52%, 3.35% ו־2.47% בהתאמה. 

 

מימין נחום ביתן ועדי עזרא מימין נחום ביתן ועדי עזרא צילום: אוראל כהן,

 

 

חברות המזון הגדולות במשק ממשיכות לספק לביתן

 

עד חודש אפריל, נטו סיפקה לקבוצת ביתן, ביתן היתר, גבינות קשות, דגים, ירקות, בשר ועוף בהיקף שמוערך בשוק ב־400 מיליון שקל בשנה. באותו החודש נטו חדלה לספק לקבוצה דגים וירקות, ועל פי הערכות בשוק היקפי האספקה ירדו לכ־160 מיליון שקל בשנה. בנטו טענו כי צמצמו את תחומי האספקה במטרה להקטין את החשיפה לקבוצה.

 

עם זאת, בסביבת ביתן טוענים כי היקף האספקה השנתי ירד ל־50 מיליון שקל בשנה בטרם ההודעה על העצירה הכוללת של האספקה, וכי הם אלו שבחרו שלא לעבוד עם נטו בתחום הדגים והירקות. "באפריל האחרון הפסקנו את רכש הפירות והירקות מנטו ועברנו לפעילות רכש ישירה מהחקלאים באמצעות מרכז לוגיסטי מגה", מסרו אתמול מקבוצת ביתן. "באותה תקופה החלטנו גם לקנות דגים אצל ספק אחר, דבר ששוב פגע בנטו. למען הסר ספק, מצבה של קבוצת יינות מעולם לא היה טוב יותר. לאחרונה ביצענו שורה של פעולות התייעלות והתרחבות והרשת ממשיכה בצמיחה ועומדת בכל יעדיה". עוד הוסיפו: "אנו מבינים את צערה של נטו, שכתוצאה משורה של מהלכים עסקיים שביצענו לטובת הקבוצה, ספגה פגיעה של כחצי מיליארד שקל במחזור המכירות השנתי".

 

למרות העמדה של נטו, ביתר חברות המזון הגדולות במשק אמרו אתמול כי ימשיכו לספק לרשתות מקבוצת ביתן, בהתאם להיקפי ביטוחי האשראי שיש להן. עם זאת, החברות טוענות כי הן ערות לכך שמאז רכישת מגה, ביתן לא הצליח להגדיל את מכירות הרשת. עוד הן טוענות כי הן מזהות ירידה בהיקף הרכישות של רשת יינות ביתן.

 

הניסיון של עזרא עוזר לו לחמוק מרשתות קורסות

 

לנשיא נטו דודי עזרא נוצרה בעשור החולף תדמית של מי שיודע לזהות סכנות ולחמוק מהן. כך, למשל, נטו היתה הראשונה לעצור אספקות למגה לפני כשנתיים, כשהרשת עמדה בפני קריסה; כך גם קרה ב־2004, אז זיהה עזרא כי קלאבמרקט עומדת בפני קריסה והחל לצמצם את חשיפתו אליה.

 

על רקע זה, החלטת נטו להפסיק את האספקה עלולה לאותת לשוק המזון כי קיים חשש ליכולתו של ביתן להמשיך ולקיים את הרשתות. עם זאת, ביתן זוכה כאמור לאמון הספקים שעובדים איתו כבר שנים רבות. גם אם לא מאהבתם אליו — אלו צפויים לתמוך בחברה מחשש להתמוטטו נוספת בענף.

 

הרשתות של ביתן אמנם לא מציגות צמיחה, אך ייתכן כי ככל שיעבור הזמן הקבוצה תצליח לעכל את רכישת מגה ולהציג תוצאות משופרות. מגה עברה לידי ביתן ביולי אשתקד תמורת 455 מיליון שקל. בכך הפכה הקבוצה לרשת השלישית בגודלה בישראל — אחרי שופרסל ורמי לוי — עם מחזור מוערך של יותר מ־4.5 מיליארד שקל בשנה.

 

כשהסתמן שביתן יזכה במגה, שהייתה אז בהקפאת הליכים, הוא גישש עם חלק מספקיו לגבי הארכת תנאי האשראי של יינות ביתן כדי לממן בכך חלק מהעסקה. מקורות המימון לעסקה לא נחשפו עד כה, אך נאמני הרשת הציגו באסיפת הנושים לאישור המכירה נתונים לפיהם היא תתבצע באמצעות מימון בגובה 50 מיליון שקל מהבנקים וממכירת נדל"ן בשווי 110—120 מיליון שקל. למרות היעדר הוודאות בדבר יכולתו של ביתן להתמודד עם עסקה בהיקף כזה, היא יצאה לדרך בזכות נכונותו להבטיח לעובדי מגה את תנאי השכר הגבוהים להם זכו בעבר וכן התחייבותו שלא לפטר למעלה מ־50 עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x