$
פרסום ושיווק

דלתא: המשבר ברשתות האופנה בארה"ב מאיים עליה; תפרסם היום את דו"חותיה

כ־55% מהכנסות יצרנית הבגדים דלתא מגיעות מצפון אמריקה, בין היתר ממכירה לרשתות כמו מייסי'ס וקוהל'ס שמאיצות את סגירות הסניפים. דלתא אמנם סימנה את ארה"ב כיעד אסטרטגי, אבל עלולה לגלות שהשוק שם קשה משחשבה

ניר טל 08:4316.05.17

הרוחות השליליות שאופפות את ענף רשתות הקמעונאות המסורתיות בארה"ב בעת האחרונה התגברו במהלך סוף השבוע האחרון ברקע לפרסום תוצאותיהן של כמה רשתות ענק דוגמת קוהל'ס ומייסי'ס. אלה חשפו את המשך מגמת הירידה בהכנסות החברות - תוצר של שינויים בדפוסי הצריכה וגידול בנפח של רכישות אונליין - אשר הובילו את הרשתות להמשיך בסגירת אלפי סניפים במהלך השנה הקרובה. ברקע הדברים, נסחר מדד s&p retail האמריקאי בירידה של למעלה מ־4% בשלושת ימי המסחר האחרונים.

 

 

לצד ההשפעה של מצב זה על רשתות קמעונאיות ישראליות, נשאלת השאלה גם כיצד תשפיע המגמה על יצרניות גלובליות של מוצרי הלבשה, כמו דלתא תעשיות שבשליטתו וניהולו של אייזק דבח. בין אם במקרה או לא, מניית דלתא ירדה בשלושת ימי המסחר האחרונים בשיעור מצטבר של 5.8% בעוד שמדד ת"א 90, מדד הייחוס של החברה, עלה ב־1%. בשל העובדה שהחברה תפרסם את תוצאותיה לרבעון הראשון היום עוד לא ברור עד כמה, ואם בכלל, תהיה למגמה שאנו רואים בשוק האמריקאי השפעה על תוצאותיה. אך חשוב לציין כי בדו"ח השנתי של 2016 דלתא צפתה כי הרבעון הראשון של 2017 יהיה חלש יותר ביחס למחצית השנייה של השנה.

 

לדלתא אין תלות בפלח שוק ספציפי

 

המשבר הקמעונאי בארה"ב הגיע השנה לשיאו. מתחילת 2017 עקף קצב סגירת החנויות את 2008, שנת המיתון הגדול בארה"ב. כך על פי כריסטיאן באס, אנליסט בקבוצת קרדיט סוויס. כ־2,880 חנויות הודיעו על סגירה מתחילת השנה, לעומת 1,153 בתקופה המקבילה אשתקד. אם המגמה תימשך, ייסגרו במהלך השנה 8,640 חנויות. זאת למול מספר שיא של חנויות - 6,200 - שנסגרו ב־2008. המגמה בולטת במיוחד אצל רשתות כמו סירס, מייסי'ס וג'יי.סי. פני, שנמצאות בהילוך חיסול מאות לוקיישנים ברחבי ארה"ב.

 

באשר להשפעות על השוק המקומי, כאמור, עדיין יש לא מעט סימני שאלה, אם כי על פי הערכות המגמה שנצפית מעבר לים לא תכה בשוק המקומי בטווח זמן מיידי. כך למשל, על פי סקירה של סוכנות הדירוג מעלות, בשלהי שנת 2016 ההשפעה של המסחר האלקטרוני על השוק הישראלי תבוא לידי ביטוי בקצב איטי יותר וכך גם קצב סגירת הסניפים.

 

החשיפה המרכזית של דלתא למגזר הקמעונאות האמריקאי מיוחסת לחטיבת דלתא ארה"ב (USA), אחת מבין חמש חטיבות הפעילות של החברה. במסגרת פעילות זו עוסקת הקבוצה בפיתוח, בעיצוב ובשיווק של מגוון מוצרי הלבשה, לרבות הלבשת ספורט, המיועדים למותגים פרטיים ונמכרים לרשתות הקמעונאיות הגדולות בארה"ב. בהסתמך על דיווחיה של דלתא, בין הרשתות האמריקאיות המשמשות כיעד לשיווק מוצריה ניתן למנות את ג'יי.סי. פני, מייסי'ס, קוהל'ס, Target ו־Nordstorm. חלקן כבר פרסמו תוצאות לא מעודדות וחלקן טרם פרסמו תוצאות. בהתייחס לזה, רשת וולמארט שנחשבת ללקוח מהותי של החברה (13% מסך ההכנסות בשנת 2016) תפרסם את תוצאותיה ביום חמישי, לאחר תוצאות דלתא.

 

אייזיק דבח, בעל השליטה ומנכ"ל דלתא אייזיק דבח, בעל השליטה ומנכ"ל דלתא צילום: אריאל בשור

 

בסיכום שנת 2016 הניבה חטיבת דלתא USA הכנסות בהיקף של 461 מיליון דולר, ירידה של 6% לעומת הכנסות של 491 מיליון דולר בשנת 2015. פעילות זו אחראית לכ־39.1% מסך מכירות הקבוצה במהלך שנת 2016 וזאת בהשוואה לנתח של 45.4% בשנת 2015, כאשר הקיטון ביחס למחזור הכולל מיוחס בין היתר לרכישת פעילות הפרימיום של החברה (חטיבת CBS) במהלך שנת 2016. ואולם, במהלך שנת 2016 רשמה החברה שיפור בשיעור הרווחיות של המגזר (EBIT) שעמד על 6.7% במהלך שנת 2016 לעומת 5.1% בשנה שקדמה לה, כך שלא ברור עד כמה הקיטון במכירות ישפיע על שיעור הרווחיות שמגזר זה יציג. בנוסף, יש לזכור כי החברה מייצרת ומשווקת מגוון של מוצרי הלבשה, החל ממותגי ג'ינס יוקרה ועד לגרביים, כך שהביקוש למוצרי החברה משתנה בהתאם לאופי המוצרים, מה שמאפשר פיזור התלות של החברה בפלח שוק ספציפי.

 

קיטון במכירות בשוק המרכזי של דלתא

 

בתמונה הכללית, השוק האמריקאי הוא השוק המרכזי של דלתא. פילוח גיאוגרפי של מכירות הקבוצה מעלה כי היקף ההכנסות של החברה בצפון אמריקה מהווה כ־55% מכלל ההכנסות, ירידה קטנה לעומת 57.5% בשנת 2015. במונחים כמותיים, היקף ההכנסות של דלתא מצפון אמריקה עמד על 642 מיליון דולר במהלך שנת 2016 לעומת 620 מיליון דולר בשנה שקדמה לה. ואולם, במונחים אורגניים (בנטרול מכירות דלתא מותגי פרימיום שלא אוחדו באופן מלא בשנת 2015) היקף המכירות ירד בשיעור גבוה יותר של 11% כתוצאה, בין היתר, מקיטון המכירות של דלתא ארה"ב - החטיבה שחשופה לפעילות הקמעונאות.

 

סניף מייסי'ס באוהיו, ארה"ב. קצב סגירת הסניפים עבר את 2008 סניף מייסי'ס באוהיו, ארה"ב. קצב סגירת הסניפים עבר את 2008 צילום: בלומברג

 

בפרספקטיבה קצת יותר רחבה, היקף התלות של דלתא בשוק האמריקאי ירדה. כך למשל, בעוד שנתח המכירות עמד בסוף השנה, כאמור, על 55%, בשנת 2011 עמד

נתח המכירות לשוק האמריקאי מסך המכירות על 62% תוך הגדלת נתח הפעילות בשוק האירופי (ובפרט בגרמניה). ובכל זאת, חשוב לציין כי נתונים אלה לא מדאיגים את הנהלת החברה שסימנה את השוק האמריקאי כשוק המטרה שלה לשנים הקרובות כחלק מאסטרטגיה מוצהרת. "בשל גודלו של השוק האמריקאי, החברה סימנה שוק זה כמטרה אסטרטגית, היכולה לתרום באופן משמעותי לצמיחת החברה ולרווחיותה", נכתב בדו"ח הדירקטוריון האחרון.

 

באשר להשפעות של עולם הרכישות באונליין, הקטליזטור המרכזי להיחלשות הרשתות המסורתיות, החברה כבר מפעילה אתרים מקוונים משלה, הן בישראל והן באירופה ובארה"ב. בחברה לא מדווחים על נתח השוק של מכירות האונליין מסך המכירות במסגרת הדו"חות אך לאחרונה ציינו כי מדובר באחוז "נמוך באופן יחסי אך נמצא במגמת עלייה". כלומר, הפלטפורמה כבר קיימת. בנוסף, חלק מפעילות הייצור של דלתא למותגים מוכרים דוגמת טומי הילפיגר נמכרת גם באתרי המותגים.

 

מתחילת שנת 2017 רשמה מניית דלתא ירידה של 3%, כאשר טווח המחירים שבו נסחרה הוא יחסית רחב ועומד על 96.5 שקל – 120.2 שקל, תוצר של דיווחי החברה על תוצאותיה ושל החוזה עליו דיווחה לפני כחודש ולפיו תשמש כמפיצה של מותגי ההלבשה של חברת קלווין קליין. על פי הערכות, פעילות קלווין קליין תתורגם להכנסות שנתיות בהיקף של 40 מיליון דולר החל משנת 2018.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x