$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

מחזיקי החוב באלון מאיימים לפוצץ את ההסדר במגה : "רימו אותנו"

מחזיקי האג"ח של קבוצת אלון, ובהם פסגות, כלל והפניקס, שלחו מכתב לבעלים שרגא בירן בעקבות אישור הסדר החוב במגה שימומן מכספי הנפקת הזכויות של אלון רבוע כחול. לטענת המחזיקים הם רומו ולא קיבלו תמונה מלאה על מצבה של מגה במו"מ על ההסדר. דרישתם מבירן: הזרם את הכסף למגה מכיסך ולא מקופת אלון

גולן חזני וענת רואה 06:5216.07.15

חזית חדשה מאיימת על הסדר החוב של מגה. הפעם אלו הם מחזיקי האג"ח של קבוצת אלון, שמאיימים שלא לאפשר לה להשתתף בהנפקת הזכויות של אלון רבוע כחול. מחזיקי האג"ח של אלון נזעקו בעקבות ההחלטה לקיים הסדר חוב במגה שיממומן מכספי רבוע כחול בהנפקת זכויות, שמשמעותה הזרמה מקבוצת אלון לחברה הנכדה מגה שמצויה במצוקה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הם כינסו אסיפת מחזיקים ליום ראשון הקרוב ושיגרו מכתב איום חמור לדירקטורים של קבוצת אלון. במכתב האשימו מחזיקי האג"ח כי הדירקטורים לא חשפו במכוון, ואף הסתירו, את מצבה האמיתי של מגה במהלך המגעים על הסדר החוב, וכי אין שום סיבה שאלון תסייע למגה, שכן גם הסולוונטיות שלה מוטלת בספק.

הסתרה מכוונת, חוסר תום לב ודיווחים לא מדויקים לבורסה

 

"למרבה הצער והאכזבה, מסתבר כי כלל המידע והנתונים הקשים אודות מצבה של חברת מגה" ותוצאותיה הכספיות החמורות בהווה וכן משך תקופה ארוכה קודם לכן (מידע שאך חלקו נחשף בפנינו), כמו גם תכניותיה הסדורות של הנהלת החברה להביא לכך שתבוצע פניה לבית המשפט בבקשה לאשר הסדר עם נושיה של מגה, לרבות אפשרות להשקעות נוספות ו"תרומות בעלים" מצד החברה בקשר עם הסדר מגה - אשר היו ידועים כולם להנהלת החברה - הוסתרו בכוונת מכוון על ידי החברה והעומדים בראשה משך כל תקופת המשא ומתן שנוהל על ידם עם מחזיקי אגרות החוב לצורך אישור תיקון השטר. במודע, החברה ומנהליה בחרו משך כל תקופת המשא ומתן לקראת אישורו של תיקון השטר שלא למסור לנאמן ולמחזיקי אגרות החוב כל מידע מן המידע, הנתונים והתוכניות שהיו בידיעתם כאמור לעיל, למרות שדובר על תיקון מהותי של שטר הנאמנות", כך נכתב במכתב החריף שהעבירו מחזיקי החוב.

 

עוד נכתב: "פרק הזמן הקצר שחלף ממועד אישור תיקון השטר ועד למועד הפניה לבית משפט בקשר עם הסדר מגה, כמו גם אינדקציות נוספות, מלמדות כי בשעה שבחדר אחד ישבו מנהלי החברה עם נציגי מחזיקי אגרות החוב וניהלו עימם משא ומתן אינטנסיבי לשינוי תנאי חוב החברה כלפיהם, הרי שבחדר השני ("החדר המקביל") ישבו מנהלי החברה ותכננו (לבדם או שמא בשיתוף מי מהנושים האחרים) את הסדר הנושים שיוצע לנושיה של מגה לרבות השלכותיו על החברה ומצבה, והכל בחוסר תום לב מובהק ותוך הסתרה במכוון של המתרחש ב"חדר המקביל" ומניעת המידע המהותי לעיל ממחזיקי אגרות החוב בעת המשא ומתן עימם לתיקון השטר".

 

מחזיקי החוב מוסיפים כי: "מהמידע שמצוי בידינו היום, עולה כי גם הדיווחים הפומביים של החברה לוקים במידע מהותי חסר ובמידע מהותי שאינו נכון, לרבות אך לא רק ביחס לנתוניה הכספיים והפסדיה הקשים של חברת מגה וביחס להיבטים נוספים אשר לגביהם לא נרחיב עתה לאור דחיפותה של פנייתנו. כך קרה שהכלי הפומבי היחיד שעליו יכלו מחזיקי אגרות החוב להסתמך בקשר עם חוב החברה כלפיהם והחלטותיהם לגביו – קרי, דיווחי החברה ותאגידים בשליטתה – נמצא אף הוא ככלי בעייתי ביותר אשר הסתמכות עליו נמצאה כחסרת בסיס וכמי שהלכה למעשה הטעתה את מחזיקי אגרות החוב על כל המשתמע מכך".

 

בסוף המכתב מסכמים מחזיקי החוב: "מחזיקי אגרות החוב מוצאים עצמם במצב שבו הלכה למעשה אין הם מבינים את האסטרטגיה ודרך הפעולה וקבלת ההחלטות של הנהלת החברה בכל הקשור למגה והחשש הוא שיתקבלו כעת החלטות בנושא הסדר מגה משיקולים לא נכונים של הנהלת החברה אשר יהיה בהם כדי לפגוע בחברה ובמקורותיה וכתוצאה מכך לפגוע במחזיקי אגרות החוב בהיותם נושיה המהותיים של החברה".

 

על פי הסדר החוב של מגה, מחוייבת רבוע כחול לבצע הנפקת זכויות של 150 מיליון שקל לפחות, שנועדה להזרים כסף למגה. אלון מחזיקה ב־72% ממניות רבוע כחולשמחזיקה ב־100%. אלון מוחזקת בחלקה (53%) על ידי ביילסול של שרגא בירן ודודי וייסמן, וחלקה (47%) על ידי ארגוני הקיבוצים. אלון אמורה להזרים בהנפקה כזו את מרבית הסכום – 110 מיליון שקל מתוך 150 מיליון שקל שרבוע כחול התחייבה לגייס.

 

הבעיה היא שקבוצת אלון עצמה הגיעה להסדר חוב עם הגופים המוסדיים על חוב בסך 2.1 מיליארד שקל רק לפני חודשיים וחצי. לפי ההסדר, שבעדו הצביעו 77% ממחזיקי האג"ח, הם יקבלו בפירעון מוקדם בתוך שנה וחצי כ־615 מיליון שקל בתוספת 1% ויישארו עם אג"ח בהיקף של כ־1.2 מיליארד שקל הנושא ריבית שנתית של 5.35%. כבטחון, אלון תתן למחזיקי האג"ח שעבוד ראשון על מניות אלון חיפושי גז שברשותה (80% מהחברה) ושעבוד על 25% ממניות אלון USA. מחזיקי האג"ח הגדולים של אלון הם פסגות, כלל, מנורה והפניקס, שהתנגדה להסדר החוב באלון.

 

הסתרת מידע, בזבוז ואבדן משאבים פוטנציאלי

 

המכתב שנחשף כאן קושר ישירות בין ההסדר של מגה מגה להסדר החוב באלון. כמו כן, הוא קושר בין ההסדר במגה ליכולת של אלון לפרוע את מלוא חובה למחזיקי האג"ח. נאמני האג"ח הם חברת הנאמנות הרמטיק.

 

את הסדר החוב באלון הוביל המנכ"ל אביגדור קפלן שבאחת האסיפות הצהיר: "ננסה למכור פעילויות מפסידות ואם לא אז נסגור אותן". במכתב ששלחו נאמני האג"ח, עורכי הדין רענן קליר ורן בנימני נכתב כי "בהיעדר מידע מסודר מן החברה אודות מצבה של 'מגה' ואודת ההסדר המסתמן בה, נאלצים מרשינו לרדוף אחר המידע. הסך הכללי נראה די ברור וקודר. חברת 'מגה' מצויה בקשיים פיננסיים חמורים ומעלים ספק רב באשר ליכולתה להמשיך לפעול".

 

 צילום: עמית שעל

 

נאמני האג"ח

 

המחזיקים מאשימים את אלון במתן פרטים חלקיים על מצבה של מגה שעיוותו את התמונה. לדברי הנאמנים, כשהתבררה התמונה המלאה – הפסדיה של מגה ב־2014 שעמדו על 435 מיליון שקל ולא על 30 מיליון שקל כפי היה ידוע עד כה, למשל – "עולה כי לפחות חלק מקבריניט החברה אינם רואים ערך כלכלי אמיתי במגה וכי הם רואים בה נטל בלבד אשר שוויו הכלכלי הינו אפס, אם לא למטה מכך", ולפיכך מדובר ב"פוטנציאל לבזבוז ואובדן משאבים" של אלון.

 

נאמני האג"ח טוענים כי מנהליה של אלון פעלו בחוסר תום לב כלפיהם בכל הקשור להסדר החוב במגה. ולפיכך הם "מוצאים עצמם במצב שבו אין הם מבינים את האסטרטגיה, דרך הפעולה וקבלת ההחלטות של הנהלת החברה בכל הקשור למגה, והחשש הוא שיתקבלו כעת החלטות בנושא הסדר החוב של מגה משיקולים לא נכונים של הנהלת החברה אשר יהיה בהם כדי לפגוע באלון ובמקורותיה". וכתואצה מכך יפגעו מחזיקי האג"ח של אלון שהם "נושיה המהותיים של החברה".

 

מדפים ריקים בסניף מגה באילת מדפים ריקים בסניף מגה באילת צילום: איריס ליפשיץ קליגר

 

מה יכולים לעשות מחזיקי האג"ח של אלון?

 

הנאמנים דורשים שמנהלי אלון יגיעו לאסיפה של מחזיקי האג"ח שתערך ביום ראשון וישיבו לשאלות שיוצגו בפניהם בטרם מחזיקי האג"ח "יקבלו החלטות כיצד ברצונם להגן על זכויותיהם". המחזיקים מבקשים לקבל פירוט מלא על השימוש בכסף שהתקבל מעסקת מכירת אלון USA. הם דורשים גם לדעת כיצד אלון מתכוונת לממן את הזרמת הכספים למגה.

 

המחזיקים יכולים לפנות לבית המשפט ולטעון כי רומו על ידי בעלי השליטה באלון במהלך המו"מ, וכי אישרו את ההסדר על סמך המצגים השגויים שקיבלו. המחזיקים יכולים גם לטעון כי הזרמה של 110 מיליון שקל לאלון תערער באופן מהותי את מצבה הפיננסי של אלון, ולבקש כי בית המשפט ימנע הוצאת כספים מקופת החברה, אלא אם בעל השליטה שרגא בירן יוציא את הכספים מכיסו.

 

השופט העדיף את שרון על פני אלשיך

 

התנגדות בנק הפועלים מנעה משופטת הפירוקים בדימוס ורדה אלשיך להתמנות אתמול לתפקיד דירקטורית חיצונית במגה ומי שמונתה לבסוף לתפקיד היא רו"ח עליזה שרון. אלשיך כמעט ומונתה לתפקיד על ידי השופט אילן שילה לאחר שכונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) פרופ' דוד האן המליץ עליה ועל 4 מועמדים גברים נוספים.

 

ועד עובדי מגה דרש שאישה תתמנה לתפקיד, שכן כל יתר חברי הדירקטוריון הינם גברים, כך שנותרה לדבריהם רק מועמדותה של אלשיך. אלשיך היא בעלת ניסיון רב.

 

היא ניהלה את פרוצדורת הקפאת ההליכים של רשת הקמעונאות קלאבמרקט שקרסה ב־2005 ובהליך מכירתה לשופרסל.

 

הכנ"ר המליץ על אלשיך "לנוכח כישוריה וניסיונה בהראת חברות", אף בנק הפועלים דרש שעליזה שרון תקבל את המינוי. בית המשפט קיבל את עמדת הבנק.

 

שרון היא דירקטורית מנוסה שכיהנה בדירקטוריונים של התעשייה האווירית, התעשייה הצבאית, אזורים ונתיבי ישראל.

היא שימשה כבעלת תפקיד בתיקי חדלות פרעון בבתי המשפט ובין היתר כנאמנת חברת הבנייה לב אופיר ונאמנת התחנה המרכזית החדשה בתל אביב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x