$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

הקרב לא תם: יצרני המזון ייבשו את רפורמת הקורנפלקס

בעוד בממשלה חגגו אתמול את אישורה של הצעת החוק שתפתח את השוק ליבוא מוצרי מזון יבשים, איגוד המזון רשם הישג משל עצמו: כל שלב בדיונים על יישום החוק ילווה בהתייעצות איתם

נורית קדוש 06:5908.06.15

מאבקם של יצרני המזון המקומיים ברפורמת הקורנפלקס (הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור־מזון) נשא פרי. ל"כלכליסט" נודע כי איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים הצליח לחייב את משרד הבריאות להמשיך את הדיונים עם היצרנים בנושא הפחתת הנטל הרגולטורי בנושא המזון לפני העברת רפורמת הקורנפלקס - שהתקבלה אתמול בוועדת שרים לענייני חקיקה - לוועדות הכנסת השונות.

 

בהודעה ששלח האיגוד ליצרנים נמסר כי האיגוד הצליח להוסיף להחלטה משפט, ולפיו יש "להשלים את קיום השיח עם בעלי העניין בהתייחס לסוגיות שעלו במהלך העבודה שהתבצעה על פי החלטת הממשלה בנושא הפחתת הנטל הרגולטורי בנושא ההגנה על בריאות הציבור במזון, ולשלב תיקונים הנובעים ממנו בהצעת החוק ככל שיידרשו". משמעות התוספת היא שתינתן לאיגוד המזון שהות לדון עם משרד הבריאות ולהגיב על תזכיר החוק בטרם יגיע לוועדות, מה שיאריך משמעותית את תהליך יישום הרפורמה.

 

באיגוד נערכים לחלק את תזכיר החוק לפרקים, ולקיים קבוצות עבודה שיגיבו על הסעיפים השונים בו לקראת הפגישה עם משרד הבריאות. האיגוד אף נעזר בעו"ד אלדד כורש ועו"ד רוית ארבל ממשרד פולק־מטלון להכנת נייר עמדה.

 

מימין: יו"ר איגוד המזון ומנכ"ל קוקה־קולה ישראל איציק תמיר ויו"ר ועדת שרים לענייני חקיקה איילת שקד. למרות שאושר לפני שנה, התיקון לחוק עוד רחוק מימין: יו"ר איגוד המזון ומנכ"ל קוקה־קולה ישראל איציק תמיר ויו"ר ועדת שרים לענייני חקיקה איילת שקד. למרות שאושר לפני שנה, התיקון לחוק עוד רחוק צילום: צביקה טישלר, נועם מוסקו

 

במסגרת הרפורמה תתאפשר פתיחה משמעותית של השוק ליבוא מוצרי מזון על ידי אימוץ המדיניות המודרנית הקיימת באיחוד האירופי ובשאר המדינות המפותחות. הרפורמה נועדה להגדיל התחרותיות ולהוריד מחירים לצרכן הישראל. על פי נתוני הלמ"ס, היקף היבוא של מוצרי מזון לא רגישים מהווה חצי מסך יבוא מוצרי מזון לישראל, והיבוא הכולל נאמד ב־4.3 מיליארד דולר.

 

עד כה דרש משרד הבריאות אישור פרטני לכל מוצר מזון מיובא, אשר כלל הגשת טפסים, בדיקות בנמלים ובתחנות ההסגר ועוד. במסגרת הרפורמה תאמץ הממשלה את השיטה האירופית, ולפיה יבוא מוצרים שאינם רגישים יתקיים ללא הגבלה ובלבד שהם עומדים בסטנדרטים שנקבעו מראש על ידי האיחוד האירופי. מצד אחד, היבואנים בישראל יתחייבו לעמוד בסטנדרטים באמצעות הצהרת יבואן, דבר שצפוי להקל עליהם. מצד שני, וזהו הסעיף הבעייתי עבור איגוד המזון, יוגברו הפיקוח והאכיפה של משרד הבריאות במרכולים ובשווקים ותוחרף הענישה על יבואנים, משווקים וגורמים אחרים שלא יעמדו בסטנדרטים ובהוראות החוק.

 

מתווה הרפורמה הוא תוצר של עבודת מטה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה היוצא הראל לוקר. בצוות היו חברים מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו ומנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג. אף שהמתווה אושר בממשלה לפני שנה ואושר כעת בוועדת שרים לענייני חקיקה, התהליך ייקח זמן. ראשית תזכיר החוק יובא לאישור הכנסת בקריאה ראשונה, אחר כך יועבר החוק להכנה בוועדה שטרם נקבעה לקריאה שנייה ושלישית, ורק אז ייקבעו התקנות להסדרתו. החשש בקרב יבואנים הוא כי במסגרת התהליך ירוכך החוק באופן שהשפעתו על השוק תהיה זניחה, כפי שקרה עם חוק המזון.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x