$
מדיה

ניתוח כלכליסט

מתחרה חדשה ל־HOT ו־yes: האם הציבור יסתפק בטלוויזיה רזה של סלקום?

סלקום TV, שירות הטלוויזיה שהשיקה החברה אתמול, מתאים בעיקר לצופים שלא מחפשים את הסדרות החמות ביותר ויכולים להסתדר בלי שידורי ספורט. סלקום מציעה חבילה משתלמת ולא עשירה במיוחד

אופיר דור ועומר כביר 06:5630.12.14

הכניסה של סלקום לשוק הטלוויזיה, עם השקת שירות סלקום TV אתמול, צפויה לחולל בו מהפכה לא פחות מאשר הכניסה של גולן ו־HOT mobile לשוק הסלולר לפני שנתיים וחצי.

 

השינוי בשוק הטלוויזיה הרב־ערוצית יהיה כנראה אטי ומדורג יותר. בסיום יום המסחר איבדה אתמול מניית סלקום בתל אביב 3.3% מערכה, אולם אנליסטים הסבירו כי הירידה הזו אינה קשורה להשקת השירות החדש.

 

היתרון היחסי: סלקום פועלת בלי רגולציה

 

שוק הטלוויזיה הרב־ערוצית בישראל נמצא בשנים האחרונות בקיפאון עם שתי שחקניות, HOT ו־yes, שמציעות שתיהן חבילות עמוסות תוכן במחירי פרימיום. אתמול ביצעה סלקום ניסיון ראשון לשבור את ההנחה כי הצופה הישראלי מעוניין בבופה העשיר שמציעים לו הכבלים והלוויין, והוא מוכן להסתפק בארוחה דיאטטית יותר במחיר נוח.

 

אם הניסיון הזה יצליח, יגיעו בעקבות סלקום שחקנים חדשים. הצלחה של סלקום יכולה גם לאושש את עסקי הסלולר, שבהם נאבקת החברה באובדן לקוחות וצניחה בהכנסה מלקוח. החברה גם מציעה חבילה שכוללת ממיר ושלושה קווי סלולר למשפחה אחת תמורת 198 שקל בחודש.

 

הצלחה של סלקום גם תחייב לעדכן את הרגולציה שמוטלת על חברות הכבלים והלוויין. שתי החברות נדרשות לעמוד בשורה ארוכה של כללים ומחויבויות שמגבילות את הגמישות שלהן, בעוד סלקום פועלת לעת עתה ללא כל רגולציה עליה בתחום הטלוויזיה. החברות הוותיקות נדרשות להשקיע 8% מההכנסות שלהן בהפקות מקומיות, בעוד סלקום אינה מחויבת להפקות מקור והחבילה שלה מבוססת בעיקר על תוכן זר בשילוב סדרות ישראליות ישנות.

 

ההערכות בשוק התקשורת הן כי ההשקעה של סלקום בתוכן תעמוד על כ־60 מיליון שקל בשנה, לעומת השקעה של יותר מ־500 מיליון שקל של yes ויותר מ־600 מיליון שקל בשנה של HOT. פערי ההשקעה מיתרגמים גם למגוון גדול בהרבה שמציעים הכבלים והלוויין.

 

 

המחיר: הבשורה המשמעותית בהשקה

 

כשמנכ"ל סלקום ניר שטרן הציג אתמול את סלקום TV, כמעט אפשר היה לחשוב שמדובר במצגת של פעיל מחאה חברתית. "הורדת יוקר המחיה", "שבירת המונופולים" ו"המהפכה הצרכנית" היו רק כמה מהמסרים שהוא ונציגי סלקום האחרים הדגישו. המסרים האלה הגיעו דווקא מחברה, שבעיני צרכנים רבים נתפסת כהפך המוחלט, כחברה שבמשך שנים גבתה מחיר גבוה עבור חבילת סלולר.

 

השירות שהציגה סלקום אכן מסתמן כתואם מאוד למסרים שהציגה, וככזה שיכול לחולל מהפכה משמעותית בשוק הטלוויזיה הישראלי. לא הכל מושלם בטלוויזיה של סלקום, ויש הרבה תחומים שדורשים שיפור, בעיקר בהיצע התכנים הקיים. אבל מהתרשמות ראשונית נראה שהחברה עשתה מספיק כדי להוות איום על yes ו־HOT.

 

האיום שמציגה סלקום הוא, בראש ובראשונה, בגזרת המחיר. 99 שקל והכל כלול (חוץ מתכנים אירוטיים למבוגרים). בלי חבילת בסיס וחבילות ערוצים, בלי תוספת ל־VOD או לקניית סרט, ובלי תשלום נוסף לממיר HD או ממיר מקליט - החבילה כוללת ממיר HD מקליט, וכל ממיר נוסף עולה 29 שקל בחודש.

 

במקרה הרע, מדובר בחיסכון של יותר מ־50% לעומת המחיר של חבילת הבסיס ב־HOT או ב־yes. ואם אתם צרכנים כבדים, מדובר בחיסכון של יותר מ־70%. יש לא מעט לקוחות שיעברו לסלקום על בסיס זה בלבד.

 

חברות הכבלים והלוויין מסתמכות על ערוצי שידור רבים שמציגים אותם תכנים לכל הצרכנים, עם שעות שידור קבועות, ומציעות שירותים נוספים כמו ממיר מקליט, VOD או צפייה במכשירים אחרים. אצל סלקום הסיפור הפוך: לב השירות הוא התכנים שזמינים ב־VOD. כל אחד יכול לבחור מה לראות ומתי, וערוצי השידור החופשיים, שזמינים דרך עידן פלוס, הם מעין ערך מוסף. אין ערוצי סדרות וסרטים עשירים כמו אצל המתחרות, אבל גם אין עשרות ערוצי נישה וערוצים זרים שספק אם מרבית המשתמשים מודעים לקיומם. סלקום שילבה בממיר גם גישה לתוכני וידיאו של כל אתרי התוכן הגדולים בישראל ("כלכליסט", Ynet ועוד), וכן אפשרות לצפות ולחפש ביוטיוב (השלט כולל מקלדת מלאה לחיפוש).

 

הממיר של סלקום כולל גם סטרימר שבאמצעותו אפשר להזרים תכנים מהמחשב אל הטלוויזיה, שקע USB שדרכו ניתן לחבר דיסק און קי או כונן ולצפות בתכנים ששמורים עליו, שירות מוזיקה בסטרימינג עם מבחר של מאות אלפי שירים, ואפליקציות מובייל שמאפשרות להמשיך בצפייה בתוכן בטאבלט או בסמארטפון.

 

מנכ”ל סלקום, ניר שטרן. תחילתה של מהפכה? מנכ”ל סלקום, ניר שטרן. תחילתה של מהפכה? צילום: הילה ספאק

 

התוכן: סלקום צריכה לסגור פערים

 

מאחורי כל האריזה הנוצצת עומד שירות תוכן, וכאן נמצאת סלקום הרחק מאחור. מי שמחפש חבילת תוכן עשירה עם מגוון רחב של סדרות עדכניות וסרטים לא ימצא אותה כאן. סלקום משיקה את השירות עם 34 סדרות, ועוד שמונה שעתידות להצטרף בזמן הקרוב (לא כולל סדרות ישראליות). ניתן למצוא שם סדרות פופולריות כמו "האנטומיה של גריי", "סקנדל", "כתום זה השחור החדש" ו"בית הקלפים", לצד קלאסיקות כמו "סיינפלד", "שובר שורות" ו"רוק 30". ועדיין חסרות הרבה סדרות מוכרות - "משפחה מודרנית", "פארגו", "משחקי הכס", "איש משפחה" ועוד רבות וטובות.

יש גם תכנים מנשיונל ג'יאוגרפיק ומגוון סדרות ישראליות, כמעט כולן מערוצים 2 ו־10, אבל אין תכנים בלעדיים (מקוריים או מיובאים), ובוודאי לא סדרות המקור של yes ו־HOT כמו "מחוברים" או "תא גורדין".

 

בתחום הסרטים המבחר מרשים יותר וכולל כ־165 סרטי מבוגרים וילדים (ועוד 42 סרטים ישראליים), כולם זמינים ללא תשלום נוסף. הספרייה כוללת מגוון נאה של סרטים חדשים וותיקים יותר, וניתן למצוא לא מעט להיטים מבוקשים, אבל המבחר קטן מאוד ביחס לזה של המתחרות - yes, למשל, מציעה יותר מ־400 סרטים לצפייה ב־VOD ללא תשלום.

 

בשורה התחתונה, לצופי HOT ו־yes יש תוכן רחב ומגוון הרבה יותר, בעיקר אחרי שהן נערכו מראש לקראת הכניסה של המתחרה החדשה - HOT השיקה החודש קטגוריה של סרטי חינם בשירות ה־VOD ללא דמי מנוי, וזה זמן מציעה סדרות ללא תשלום למנויים שכן משלמים עבור VOD. yes, לעומתה, הרחיבה את היצע הסדרות בשירות ה־VOD שלה. בסלקום יצטרכו לעבוד עוד קשה מאוד כדי לסגור את הפער מהן.

 

סלקום TV לא מתאים לצרכני טלוויזיה כבדים שלא מורידים תכנים מהרשת. הטלוויזיה של סלקום היא גם בפירוש לא אופציה לחובבי ספורט. רק ערוץ הספורט זמין בשירות, ללא שום גישה לערוצי הפרימיום השונים, גם לא בתשלום נוסף.

 

השירות מתאים לצרכנים שצופים בעיקר בערוצים 2 ו־10 ומדי פעם מחפשים סדרה נחמדה או סרט לראות בסופ"ש, אבל לא בררניים מדי לגבי התוכן המבוקש. סלקום TV גם מתאים לצרכנים שעידן פלוס עני ומוגבל מדי מבחינתם, ורוצים ליהנות מתוכני פרימיום מסוימים בלי לשלם עליהם מחירי פרימיום. לא מדובר בקהל קטן, ובתור התחלה זה די והותר.

 

סלקום TV מציע חלופה ראויה ל־yes ול־HOT, שמפצה על החסרונות בתחום התוכן במחיר נמוך מאוד ובממשק ומעטפת מושכים ומהנים. בהחלט ניתן לראות איך השירות מנקז מהחברות הוותיקות לקוחות שהתייאשו מהמחיר הגבוה ומאסו בחבילה של עשרות ערוצים מיותרים. אבל המהפכה האמיתית נמצאת בפוטנציאל של השירות, ופחות במה שהוא מציע כעת.

 

שוק הטלוויזיה: עד לאן יירד המחיר?

 

סביר להניח שהכניסה של סלקום, ובעתיד הלא רחוק של חברות נוספות, תביא להורדה גורפת של מחירים גם ב־yes וב־HOT, ובהמשך לתעריפים נמוכים אף יותר מאלו שמציעה סלקום עכשיו. גולן טלקום, כזכור, שברה את השוק (כולל את זה של סלקום) עם חבילת סלולר ב־99 שקל, אבל היום ניתן למצוא חבילות סלולר במחירים נמוכים הרבה יותר.

 

שינוי מרכזי נוסף יכול להתרחש מאחורי הקלעים בתחום רכישת התוכן מחו"ל. כש־yes החלה לפעול, היא פתחה במלחמת תוכן פרועה נגד HOT. שתי החברות הוציאו סכומי כסף אדירים על בניית חבילת תוכן גדולה וייחודית ככל האפשר כדי להתבדל מהמתחרה. התוצאה היתה זינוק במחירים שגבו יצרניות התוכן על סדרות טלוויזיה פופולריות, שגם אם ירד בשנים האחרונות, הוא עדיין גבוה ובסופו של דבר מתבטא בחשבון שמשלם הצרכן.

סלקום והחברות שיבואו בעקבותיה מגיעות עם גישה אחרת. המטרה שלהן היא להציע את החבילה המשתלמת ביותר. אם ספקית תוכן תדרוש מחיר גבוה מדי הן פשוט יוותרו, ואין להן גם רצון מיוחד לשלם מחיר פרימיום תמורת בלעדיות לסדרה מסוימת. ככל שייכנסו לשוק יותר חברות עם גישה כזו, לספקיות התוכן יהיה משתלם פחות לחתום על הסכמי בלעדיות יקרים עם חברה אחת, וכדאי יותר לחתום על הסכמים עם כמה חברות בתעריפים נמוכים משמעותית.

 

מבחינת הצופים, בעתיד הלא מאוד רחוק יוביל השינוי לכך שכמעט לא יהיו הבדלים בין התכנים שמציעות ספקיות הטלוויזיה השונות. לא תהיה עוד התלבטות אם לבחור בחברה א' כדי לצפות בכל הפרקים החדשים של סדרה X, או לוותר לטובת חברה ב' שרק אצלה ניתן לראות את העונה החדשה של סדרה Y. כמעט כל הסדרות והסרטים יהיו זמינים, פחות או יותר באותו הזמן, כמעט אצל כל החברות. אלו יצטרכו להתחיל להתחרות בחזית החשובה באמת, זו שהוזנחה כבר שנים רבות: המחיר והשירות ללקוח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x