$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

"חוק העדשות עבר סיכול ממוקד בעזרת לוביסטים"

מועצת האופטומטריסטים ואופטיקנה טוענות בעתירה לבג"ץ כי סופר־פארם הפעילה לוביסטים לסיכול החוק המתיר מכירת עדשות מגע רק כנגד מרשם רפואי. סופר־פארם: "ניסיון לפגוע בתחרות שיוביל לעליית מחירים"

אורנה יפת 08:4105.05.14

רשת המשקפיים אופטיקנה ומועצת האופטומטריסטים עתרו לבג"ץ נגד משרד הבריאות בטענה שאינו מיישם הנחיות ועדה שהקים למניעת מכירה של עדשות מגע ללא מרשם רופא. הרשת והמועצה דורשות להוציא צו על תנאי שימנע מרשתות המשקפיים ומרשת סופר־פארם למכור עדשות מגע כמוצר מדף.

עתירה בנושא הוגשה לראשונה בשנת 2004, ובעקבותיה הוקמה ועדה מטעם משרד הבריאות והוציאה את ההנחיה שלפיה עדשות מגע יימכרו כמו כל מוצר רפואי, רק בבתי מרקחת, בהצגת מרשם ועל ידי רוקח. אף שמסקנות הוועדה הוגשו לפני עשור, טוענות העותרות כי משרד הבריאות לא יישם אותן בחקיקה, תקנות או הנחיות.

 

שרת הבריאות יעל גרמן שרת הבריאות יעל גרמן צילום: צביקה טישלר

 

"נושא עדשות המגע מחוץ לאג'נדה"

 

העתירה חושפת כי לוביסטים מטעם סופר־פארם פעלו מול משרד הבריאות לסיכול החקיקה. "מסמכים שהגיעו לאחרונה לידי מועצ האופטומטריסטים חושפים מציאות חמורה ועגומה. מאחורי הקלעים ובחשכה מתנהל תהליך הפוך של סיכול ממוקד".

 

העותרים צירפו מכתב משנת 2008 ששלח לוביסט ממשרד גלעד יחסי ממשל ולובינג לגורמים בסופר־פארם, ובו כתב: "היום קיימתי פגישה עם ד"ר אודי פרישמן (יועץ של לשכת סוכני הביטוח בתחום הבריאות ומועמד לשעבר לתפקיד מנכ"ל משרד הבריאות - א"י) בנושא עדשות מגע. אודי ישיג רופא עיניים ואופטומטריסט שיכתבו חוות דעת הקובעות כי אין סיבה בריאותית להתנות מכירת עדשות מגע בהצגת מרשם.

 

יו"ר סופר-פארם, ליאור רייטבלט יו"ר סופר-פארם, ליאור רייטבלט צילום: אסף עברון

 

מוצע לערב כלכלן בריאות שיציג את הנזק הכלכלי שייגרם מהתקנת התקנות. אודי ינסה להשיג כלכלן שיידע לייצר מסמך שכזה; הוא ישוחח עם שר הבריאות כדי שזה יעכב ככל שניתן את קידום התקנות במשרדו. עוד מוצע שננסה לערב את הסתדרות הרוקחים בפגיעה האפשרית בבתי המרקחת הפרטיים. האם לדעתכם ניתן לאתר מקרה שבו ראייתו של מישהו נפגעה ממכירת עדשות מגע מסוג מסוים על ידי אופטומטריסט (המחשת הסכנה הבריאותית בחוסר הפרדה בין רושם המרשם למנפק העדשות)?".

 

הלוביסט ציין כי ההצלחה בהשגת רופא עיניים ואופטומטריסט שיכתבו המלצה המנוגדת להמלצות ועדת המומחים של משרד הבריאות "תסייע לנו רבות בפעילות, מאחר שלראשונה יהיו בידינו חוות דעת שביכולתן לתקוף מבחינה מקצועית את עבודת הוועדה שהובילה לניסוח התקנות". בהמשך העתירה צורפו התכתבויות בין פרישמן ללוביסט וצוינו אף הסכומים שתשלם סופר־פארם עבור חוות הדעת. כמו כן מצורפת הודעת מייל של הלוביסט לפרישמן, שלפיה "ליאור רייטבלט (מנכ"ל סופר־פארם דאז ויו"ר הרשת כיום - א"י) אישר את ביצוע העבודה".

 

על פי העתירה, משרד הלוביסטים ציין במכתב לסופר־פארם שנשלח במרץ 2009: "נושא עדשות המגע מחוץ לאג'נדה נכון להיום". בסוף אותה השנה נשלח לרשת מסמך נוסף מטעם הלוביסטים, ובו נכתב: "עדשות מגע - נכון לעכשיו הנושא לא על הפרק. עם זאת, סביר שהעניין יתעורר (אינטרס האופטומטריסטים). נידרש לפעול למניעה".

 

סופר־פארם: "הבאנו למהפכה צרכנית"

 

מהרשת נמסר: "סופר־פארם הביאה בעשור האחרון למהפכה צרכנית בשוק האופטיקה, לירידה של יותר מ־50% במחירים וכן להנגשה של שירותי אופטיקה. לכל אורך שנות התרחבות הרשת פעלו מועצת האופטומטריסטים ורשת אופטיקנה, מתוך אינטרס כלכלי, בניסיון למנוע את התחרות ואת ירידת המחירים וכך את הפגיעה בעסקי החברים במועצה. שינוי המצב הקיים, כפי שמבקשת מועצת האופטומטריסטים באמצעות מהלך חקיקה שיזמה, יצמצם משמעותית את אפשרויות הבחירה של הצרכנים באשר למקום רכישת עדשות מגע, יפגע בתחרות ויוביל בהכרח לעליית מחירים.

 

סופר־פארם מצאה לנכון להביע את עמדתה בפני הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות, בין השאר באמצעות לוביסטים". ממשרד הבריאות נמסר: "העתירה טרם התקבלה במשרד הבריאות. חוק הציוד הרפואי עבר בכנסת ופורסם בספר החוקים. הוא טרם נכנס לתוקפו, מכיוון שנקבע בו כי ייכנס לתוקף רק לאחר תיקון תקנות. משרד הבריאות הכין טיוטת תקנות, לרבות בנושא עדשות מגע, שהופצה להערות הציבור". אודי פרישמן מסר: "אינני מעורב כבר כמה שנים בנושא, ולכן אין לי מה להגיב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x