$
פרסום ושיווק

"האיסור לסדר מדפים יגדיל עלויות לרשתות"

דיויד גילה מכיר בחשש של הקמעונאים, אולם חושב כי הם יוכלו להתמודד עם השינויים בחוק המזון. יו"ר ועדת הכלכלה אבישי ברוורמן: "החוק הוא לא בשורה גדולה"

נורית קדוש 09:2412.02.14

"אני לא רואה בשורה גדולה בחוק המזון. לא מדברים כאן על שבירת מונופולים, אלא על שקיפות, סידור מדפים ומוצרים מפוקחים", כך אמר אתמול פרופ' אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, במסגרת דיון הכנה של חוק המזון לקריאה שנייה ושלישית. דבריו של ברוורמן משקפים תחושות של תעשיינים ובעלי רשתות שיווק, החשים כי החוק לא יביא לירידת מחירים, ואולי אף יוביל לגל התייקרויות.

 

על רקע הדברים, אמר ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) לברוורמן כי אם אלו תחושותיו, אין טעם בקיום הדיונים בוועדה. ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) המשיך את הטון הדרמטי והוסיף כי הפתרון הוא לפרק את 5 המונופולים הגדולים במשק, ולהורות לרשתות להציב מדף שבו יוצגו מוצרי מזון במחיר מפוקח.

 

דיויד גילה. רומז שחוק המזון עלול בכלל לייקר מוצרים דיויד גילה. רומז שחוק המזון עלול בכלל לייקר מוצרים צילום: אוראל כהן

 

אישרו איסור סדרנות עצמית על ידי ספקים

 

אתמול הצביעה הוועדה על תת־סעיף הנוגע לאיסורים שיחולו במסגרת החוק על ספקים גדולים. ההצבעה התקיימה לאחר שבשבוע שעבר הצביעה הוועדה על סעיף הנוגע להגדרה של "ספקים גדולים", והכריעה כי להגדרה זו ייכנסו ספקים המגלגלים מחזור מכירות שנתי של יותר מ־300 מיליון שקל.

 

על פי הנוסח שאושר בשבוע שעבר, ייאסר על ספקים להשפיע על המחיר לצרכן שבו מוכרים קמעונאים מוצרים של ספרים אחרים. אתמול אישרה הוועדה איסור שיחול על ספקים גדולים לעסוק בסידור מוצרים על המדפים של רשתות מזון גדולות.

 

מנכ"ל רשת ויקטורי איל רביד טען בפני הוועדה כי האיסור יגדיל את הוצאות התפעול של הרשת שתידרש להקים מערך סדרנות עצמית, מה שיביא לעליית מחירים לצרכן – בדיוק להיפך ממה שרצו יוזמי החוק. הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה אישר את החשש כי העברת הסדרנות לידי הרשתות עלולה לגרום לעליות מחירים: "ברור לנו שבמידה מסוימת יעלו עלויות הקמעונאים, אבל אנו חושבים שקמעונאי גדול יוכל להתמודד עם הדרישה הזאת".

 

על רקע זה, עלתה האפשרות שספקים גדולים יוכלו לפנות לרשות ולבקש פטור מההגבלה. עו"ד ערן מאירי המייצג את רשת שופרסל הביע התנגדות נחרצת למתן פטור בטענה שהדבר יפלה לרעה את שופרסל ומגה, שחתמו לפני כמה שנים על צו שמחייב אותם לסדר בעצמם מוצרים: "בשנים האחרונות קלטנו 1,800 עובדים למערך הסדרנות בעקבות הצו המוסכם שניתן בעבר על ידי הממונה שדרש להפסיק את הסדרנות של הספקים. מתן פטור לרשתות הפרטיות נותן תחושה שהחוק חוקק נגד שופרסל ומגה".

 

איל רביד, ויקטורי: "האיסור על סדרנות רק יגדיל את הוצאות התפעול שלנו. נידרש להקים מערך סדרנות וזה יביא לעליית מחירים לצרכן" איל רביד, ויקטורי: "האיסור על סדרנות רק יגדיל את הוצאות התפעול שלנו. נידרש להקים מערך סדרנות וזה יביא לעליית מחירים לצרכן" צילום: צפריר אביוב

 

"דווקא הממונה על הגבלים גרם לעיכוב"

 

למרות שחלפו רק חודשיים מאז החלה ועדת הכלכלה את הטיפול בחוק המזון, קשה להשתחרר מהתחושה כי העיסוק בנושא נמשך לאורך זמן רב מדי. הצעת החוק מבוססת על מסקנות ועדת קדמי שהתכנסה כבר לפני שנתיים וחצי, והגישה לממשלה הקודמת את מסקנותיה כבר ביולי 2012.

 

עד כה הספיקה הוועדה לדון ולהצביע רק על 6 מתוך 50 סעיפי החוק. למרות שיו"ר הועדה ברוורמן הביע באופן גלוי חוסר אמון ביכולתו של החוק להביא לשינוי ביוקר המחיה, נראה כי הוא מבקש בכל זאת לקדם את החקיקה ככל שניתן.

 

בניסיון להתמודד עם הסחבת, צפוי ברוורמן לקבוע ימי דיונים מרתוניים, שיאפשרו לוועדה לסיים את הכנת החוק לקריאה שניה ושלישית עוד בטרם תחל פגרת החורף של הכנסת. במסגרת זאת, כבר נקבע ליום האחרון של מושב הכנסת דיון רצוף שימשך 6.5 שעות.

 

בין העוסקים בקידום החקיקה, הועלו טענות בדבר עיכובים שמקורם ברשות ההגבלים העסקיים. "מדובר בחקיקה ממשלתית, שצריכה לעבור בצורה מהירה יחסית בדיוני הוועדה, למעט קשיים שיכולים גורמים אופוזיציוניים לעורר", טוען גורם המקורב לנושא, "במקרה הנוכחי, דווקא הממונה על הגבלים, שהנו גורם ממשלתי, הוא זה שנזכר ברגע האחרון בתיקונים שברצונו להוסיף לחקיקה, דוגמת התוספת שהעביר לפני כשבועיים הנוגעת לסמכות שתוקנה לו להתערב בשטח המדף שיינתן לספק גדול שהוא מונופול".

 

לטענת גורם נוסף, כיוון שלא חלו שינויים מהותיים בענף המזון מאז שיצאה לדרך ועדת קדמי, לא ברור מדוע לא העלה גילה את דרישתו בדבר סידור המדפים כבר לפני שנתיים.

 

בדיון הבא שתקיים הוועדה צפויים לעלות להצבעה סעיפים נוספים העוסקים באיסורים שיחולו על ספקים גדולים, ובהם סעיף שימנע מספקים להכתיב לקמעונאים למכור מוצר מסוים במבצע.הוועדה דנה אתמול בסעיף זה, אך לא הגיעה להסכמות נוכח התנגדויות מצד קמעונאים שהשתתפו בדיון.

 

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר בתגובה לטענה שהם מעכבים את חוק המזון: ״מדובר בהליך חקיקה שגרתי שבמהלכו דנים באופן טבעי בכל סעיף בכובד ראש, תוך התחשבות בהשלכות המשמעותיות שלו על כל השחקנים בענף המזון. נוסף להשתתפות בוועדת קדמי רשות ההגבלים שותפה גם לניסוח החוק, והיא נותנת מענה לנושאים שעולים בתהליך החקיקתי, כפי שראוי שהיא תעשה״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x