$
פרסום ושיווק

נתניהו: "שוק הקמעונאות הוא קרטליסטי וצריך לפתוח אותו לתחרות"

בישיבת הממשלה הוצגה סקירה של האוצר, לפיה שתי רשתות חולשות על כ-60% משוק הקמעונאות בישראל; הוקם צוות לקידום יבוא מקביל של מוצרי מזון לישראל בראשות מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר

תומר גנון 13:1912.01.14

הממשלה אישרה את הצעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, להקים צוות לקידום יבוא מקביל של מוצרי מזון לישראל. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, והוא יכלול גם את מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו, מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג, ואת הממונה על התקציבים אמיר לוי.  

בישיבת הממשלה הוצגה סקירה שערך נציג אגף התקציבים באוצר, לפיה על כ-60% משוק הקמעונאות חולשות שתי רשתות. "זהו שוק קרטלי קלאסי", אמר נתניהו. "אני רואה בזה את שורש הבעיה. אי אפשר לרכז כוח קמעונאי כזה. המשמעות של הנתון הזה היא שאין תחרות. יש פה בעיה כרונית שצריך לפתור באמצעות הגברת התחרות. התחרות היא הידיד של הצרכן בעיקר בשכבות החלשות של החברה ואנו צריכים להשאיר לאזרח יותר כסף בכיס. קיימת פה תופעה פסולה של הסדרים היסטוריים שגורמים לעליית מחירי המזון ולעושק הצרכן. בלי פתיחת השוק ליבוא לא תהיה הורדה של מחירי המזון".

 

יבוא מקביל היינו תהליך שבו מותגי מזון מסוימים מגיעים אל הצרכן הסופי שלא דרך היבואן הרשמי. כלומר, יבואנים מקומיים מגיעים אל מקורות שונים בחו"ל ומשיגים סחורות שלא אל מול היצרן המקורי של הפריטים. היבוא המקביל צפוי לעורר התנגדות מצד היבואנים הבלעדיים בישראל, משום שהוא עשוי להוביל למכירת המותג בארץ במחיר זול יותר.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: מיכאל קרמר

 

הממשלה הורתה על הקמת צוות לבחינת הקלות ביבוא מקביל כבר לפני למעלה משנה, אוקטובר 2012, לאור המלצה בנושא של ועדת קדמי לבחינת רמת התחרותיות והמחירים בתחום מוצרי המזון והצריכה. בראש הצוות היה אמור לעמוד ח"כ יעקב ליצמן. "חרף הזמן שחלף", נכתב בהצעה המחליטים שאושרה היום, "לא הושלמה עבודת הצוות ומסקנותיו לא הובאו לאישור הממשלה. על כן מוצע לתקן את ההחלטה הקודמת ולהקים צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה". הצוות הנוכחי אמור להגיש את המלצותיו בתוך 60 יום.

 

"אחת הדרכים להוזלת מחירי המזון היא באמצעות יבוא מקביל", נכתב בדברי ההסבר. "כיום קיימות מגבלות המקשות על היבוא המקביל. הצוות יבחן דרכים משמעותיות על הליכי יבוא מזונות לישראל וכניסתם לישראל של מזונות מיובאים רבים – חלקם חדשים וחלקם כאלה שכבר נמכרים בארץ במסלול של יבוא מקביל.

 

"המזון מהווה מרכיב חשוב בסל התצרוכת של משקי הבית ומשקלו במדד המחירים לצרכן משמעותי ומגיע לכ-16.5%. בשמונה השנים האחרונות עלה מדד מחירי המזון ב-36.5%, לעומת מדד המחירים לצרכן שעלה בתקופה האמורה בכ-21%. הרפורמה תאפשר להכניס יבואנים חדשים לתחום המזון, תגביר את התחרות בענף ותאפשר לייבא ארצה באופן חופשי מזונות שיוצרו במפעילים שנושאים תו אבטחת איכות, הניתן מטעם המדינה שבה הם מיוצרים, ללא הצורך בבקשה לאישור פרטני לכל פריט מזון בנפרד", נאמר בהסבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x