$
פרסום ושיווק

המשנה למנכ"ל אסם: "אין לנו כוונה לבצע עליות מחירים נוספות"

בשנת 2012 הציגו אסם ושטראוס צמיחה המיוחסת למכירות בחו"ל ולהעלאות המחירים. הרווחיות התפעולית של אסם נשחקה בעוד של שטראוס השתפרה

גיל קליאן 09:4021.03.13

שטראוס ואסם, ענקיות המזון שמרכיבות יחד כ־20% מסל הקניות הישראלי הממוצע בסופר, דיווחו אתמול על תוצאות כספיות. שתי החברות הראו צמיחה גדולה יותר מצמיחת ענף המזון כולו, ושתיהן הסבירו את הצמיחה העודפת בחדשנות מוצרית ובפעולות שיווק מוצלחות. שתי החברות גם הושפעו מעט מעליות מחירים - אסם ביצעה אחת כזאת בסוף השנה שכמעט לא השפיעה על המכירות, ושטראוס ביצעה אחת כזאת שנגעה למוצרי החלב בלבד.

 

האם זה אומר שבקרוב ידרשו ענקיות המזון מהצרכן מחירים גבוהים יותר? בשטראוס דיברו אתמול לא לציטוט על התוצאות, ואילו פיני קימלמן, משנה למנכ"ל אסם, אמר כי "אם לא יהיו שינויים קיצוניים במחיר חומרי הגלם, אין לנו כוונה לבצע עליות מחירים נוספות".

 

עובדות אסם מסדרות את המדפים עובדות אסם מסדרות את המדפים צילום: דימטרי שבצי'נקו

 

בארה"ב מתים על חומוס

 

אף שהצליחו להציג צמיחה יפה בישראל, החברות הוכיחו כי בשביל צמיחה דו־ספרתית הן צריכות לצאת לעולם הגדול. בשטראוס זו מזמן האסטרטגיה, וב־2012 הגיעה הקבוצה לראשונה למצב שבו ההכנסות השנתיות בחו"ל עוקפות את ההכנסות מהשוק המקומי. אסם עדיין רחוקה מנתון זה, אך הציגה בעולם קצב צמיחה דו־ספרתי בפעילויות חברת הסלטים טרייב וכן בפעילות טבעול, שהפכה למובילת שוק באיטליה (69% נתח שוק), הולנד (37%) ושבדיה (47%). ב־2012 שיעור של 70% מתוצרת מפעל טבעול הופנה ליצוא.

 

 

שתי החברות פועלות בעולם באמצעות חברות "סטארט־אפ" של מזון - כאלה שנותנות יתרון יחסי מול הענקיות הגלובליות. בשטראוס מדובר בעיקר בפעילות הסלטים בעולם, שהציגה ב־2012 צמיחה של 34.6%, וכן גם בפעילות המים - שכעת לא מציגה צמיחה מרשימה אלא רק השקעות עתק בחדירה לשוק הסיני והבריטי. ייתכן כי יעברו שנים ארוכות עד ששטראוס תראה מפעילות המים שלה את קצב הצמיחה שזכתה לו משום שהצליחה לשכנע את האמריקאים לאכול חומוס.

 

שטראוס כולה סיכמה שנת שיא, עם צמיחה של 7.1%, בנטרול השפעות מטבע, להכנסות של 8.1 מיליארד שקל. פעילות הקפה הציגה צמיחה של 7.1% במכירות, ופעילות שטראוס ישראל, שכוללת בעיקר את המחלבה, פעילות סלטי אחלה, עלית והחטיפים המלוחים, הסתכמה ב־2012 עם צמיחה של 2.1% במכירות.

 

 צילום: שלומי ארביב, אביגיל עוזי

 

בשורת הרווח התפעולי ההשפעה החיובית היתה שייכת לחומוס העולמי לצד הקפה - אך זו קוזזה בגלל ההשקעות הגדולות בפעילות שטראוס מים (תמי 4) בסין ובריטניה, וכן בגלל ירידה ברווח התפעולי של שטראוס ישראל - בין השאר בגלל הכפלת התמלוגים לדנונה העולמית עקב חתימת הסכם חדש מול החברה הבינלאומית. בסך הכל סיכמה הקבוצה את 2012 עם רווח תפעולי של 601 מיליון שקל, עלייה של 15% לעומת 2011. שיעור הרווח התפעולי מההכנסות צמח ב־2012 ל־7.4% לעומת 6.8% ב־2011. בשורה התחתונה זינק הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ב־51.6% להיקף של 244 מיליון שקל, אך זאת בעיקר עקב מימוש קרקע בגבעתיים.

 

ההשקה של נסטי תרמה

 

הרבה מצמיחת אסם ברבעון הרביעי נבעה מהשקת נסטי, שאף שלא הגיעה לנתחי השוק שלהם היתה רגילה בעבר הצליחה להקפיץ את תוצאות הרבעון הרביעי ואת השנה כולה. בסיכום השנה רשמה אסם צמיחה של 3.1% במכירות בישראל ל־3.4 מיליארד שקל, צמיחה שנבעה גם מהשקות כמו קמח שמרים, אטריות ללא גלוטן, במבה במילוי במבה ועוד. מכירות מטרנה המשיכו לסבול מהקופון שהוסיפה החברה לאריזות במחאה החברתית - ולדברי קימלמן עדיין אין החלטה בחברה על המועד שבו תפסיק להפיץ את הקופונים.

 

אסם נשחקה מעט בשיעור הרווחיות התפעולית מ־12.7% ב־2011 ל־12.5% ב־2012, וזאת עקב חוסר היכולת לגלגל לצרכנים את עליות מחירי חומרי הגלם והתשומות. העלייה במכירות ייצרה עלייה של 4.7% ברווח הנקי ל־357 מיליון שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x