$
פרסום ושיווק

המספרים הסודיים של הנהלת אייס

רגע לפני שאייס עוברת לידי הנאמנים, הגישו מנהלי החברה לביהמ"ש את תחזיתם לתוצאות הרשת ברבעון הראשון. השורה התחתונה: עודף תזרימי מפתיע של 30 מיליון שקל. המבחן האמיתי: האם תצליח הרשת לקנות סחורה עד פסח

גיל קליאן 08:3322.01.12

ביום חמישי התאספו בעלי האג"ח המודאגים של אייס דיפו לשמוע עדכון על מצבה של החברה שנכנסה להקפאת הליכים עקב חובות בהיקף 452 מיליון שקל. כעת עו"ד אמיר פלמר ורו"ח בועז גזית, שמונו לנאמני מפעילת הרשתות אייס ואוטו דיפו, מגבשים תוכנית הפעלה לרשתות - ותחזית לתזרים המזומנים שהפעלה זו תוכל לייצר. זאת כדי למשוך משקיע חדש שיבריא את הרשת.

 

עם זאת, אין כל צורך לחכות לפלמר ולגזית כדי לדעת כמה כסף אייס ואוטו דיפו יכולות לייצר בתקופת הקפאת ההליכים - מנהלי החברה כבר גיבשו תוכנית שכזו, והגישו אותה עם בקשת הקפאת ההליכים לבית המשפט. תוכנית זו שופכת אור על הנתונים התפעוליים של אייס ואוטו דיפו - נתונים שנחשפים כאן לראשונה. התוכנית אמורה לענות על שאלה שמטרידה רבים בשוק הקמעונאות כיום, האם לאייס דיפו יש זכות קיום כלכלית?

 

הערכת הכנסות זהירה

 

הנתונים שהוגשו לבית המשפט מספרים את סיפורה של אייס רשתות, חברה־בת פרטית בבעלות מלאה של אייס דיפו הציבורית. תחת חברה זו מרכזת אייס דיפו את פעילות הרשתות אייס ואוטו דיפו, ונתוניה הכספיים לא נחשפו מעולם. נתוני התחשיב של הנהלת החברה צופים כי אייס רשתות תייצר הכנסות של 125.4 מיליון שקל מ־17 בינואר עד סוף הרבעון הראשון.

 

למזלה של הנהלת אייס - התחשיב כולל את חודש מרץ, שמרכז את מכירות ההיערכות לחג הפסח (שחל ב־6 באפריל). ימים אלה מהווים את ימי המכירות החזקים ביותר של חנויות ה"עשה זאת בעצמך", כאשר השבועיים הראשונים של מרץ מרכזים בעיקר מכירות מוגברות של צבע, והשבועיים האחרונים של החודש מרכזים מכירות של מתנות.

  

סניף אייס. יהיו קונים? סניף אייס. יהיו קונים? צילום: שאול גולן

 

"הערכת המכירות שפורסמה במסמכים לבית המשפט סבירה לחלוטין ואפילו מעט שמרנית", אמר ל"כלכליסט" אחד הספקים לרשת, ולדעתו הצטרף גם בכיר באחת הרשתות המתחרות. נראה שבכירי הרשת עמדו בפיתוי ולא פרסמו תחזית מכירות אופטימית מדי.

 

כמו כן, דו"ח התזרים הצפוי חושף לראשונה את חלוקת ההכנסות בין אייס לאוטו דיפו. רשת אביזרי הרכב צפויה לייצר רק 11.2% ממכירות אייס רשתות, כאשר ה־88.8% הנותרים יגיעו ממכירות רשת אייס.

 

סחורה בלי אשראי

 

"השאלה אם אייס תצליח לשרוד או לא, תלויה מאוד בספקים. אם הרשת תצליח לשים סחורה על המדף לקראת פסח, היא יכולה לצלוח את התקופה בשלום", אמר בכיר בענף. לצורך הכנת תחזית התזרים הניחה הנהלת החברה כי תוכל לעבוד עם ספקים רק בתשלום במזומן עבור הסחורה - חיסרון גדול עבור הרשת שנהנתה בעבר מאשראי ספקים.

 

הנהלת הרשת הניחה בתחזית כי תוציא 44.6 מיליון שקל על רכישות סחורה מספקים, כאשר מרבית הרכישות מרוכזות בחודש מרץ כדי לנצל את הקניות לחג. האם התנהלות הרשת בימים אלה תשאיר מספיק כסף בקופה כדי לבצע את הרכישות האלה? מדובר כנראה באחת השאלות הקריטיות לגורלה של הרשת.

 

מבחינת אייס, כל שקל שנכנס לטובת סחורה יכול להגדיל את הרווח בשורה התחתונה. לדברי אחד הספקים, "הם עובדים על רווחיות גולמית של 40%, שזה מאוד גבוה, והאבסורד הוא שהם מצליחים להפסיד בשורה התחתונה".

 

12% מהמחזור לשכירות

 

משה גאון. דמי ניהול גבוהים משה גאון. דמי ניהול גבוהים צילום: אוראל כהן

בענף תמיד ציינו את אייס כסובלת מהוצאות שכירות גבוהות במיוחד, בגלל המיקומים היקרים שלה. דו"ח התזרים חושף לראשונה כי הוצאות השכירות של אייס ואוטו דיפו עומדות על 5.6 מיליון שקל בחודש.

 

בחישוב תקופת התחזית כולה עולה כי אייס ואוטו דיפו משלמות שכירות המהווה 12% ממחזור המכירות הצפוי. מדובר כאמור בתקופת מכירות חזקה - ברבעונים חלשים יותר מדובר בשיעור גבוה יותר. "רשת כמו אייס צריכה לשלם שכירות של עד 5% מהמחזור. המיקומים היקרים פגעו תמיד ברווחיות של הרשת", אומר אחד המתחרים.

 

רווח לפני שכר הבכירים

 

מתחזית התזרים של הנהלת אייס עולה כי ללא הזרמות הון מהבעלים מצליחה אייס רשתות לייצר עד סוף מרץ עודף תזרימי של 30 מיליון שקל (זאת, בחישוב הכנסות נוספות מכרטיסי אשראי שיגיעו רק באפריל). לכאורה, אין כל סיבה שחברה שיכולה לייצר עודף תזרימי של 21.3% על המחזור תיקלע לקשיים, או תצטרך בכלל הזרמות הון מצד הבעלים. אז איך בכל זאת הגיעה אייס לבית המשפט?

 

הסוד נעוץ בכמה סיבות. הראשונה היא הנחה קטנה שנבעה מעיתוי תחזית התזרים. את דמי השכירות היקרים שלה משלמת אייס רשתות ב־5 בחודש. מכיוון שדו"ח התזרים הצפוי נפתח ב־17 בינואר, בכירי הרשת לא הביאו בחשבון את שכירות חודש ינואר בתחשיב. בתוספת שכירות ינואר יורד העודף התזרימי ל־24.4 מיליון שקל, או ל־17.3% מהמחזור.

 

הסיבה השנייה היא שהעודף נרשם בחברה־בת, וכשהוא עולה לחברה־האם הוא צריך לממן עוד כמה דברים חשובים, כמו למשל משכורות לבכירים ודמי ניהול לבעלי השליטה. עלות השכר לחמשת מקבלי השכר הגבוה באייס דיפו ב־2010 עמדה על 4.8 מיליון שקל, ואילו דמי הניהול לבעלי השליטה משה גאון ושלמה זבידה עמדו באותה שנה על 1.4 מיליון שקל. אגב, לפני כשלושה חודשים הודיעו בעלי השליטה כי הם מוותרים על דמי הניהול שלהם. לדברי אחד המתחרים, "המשכורות ששילמו להנהלה היו לא ריאליות ולא הגיונית אז ההוצאות היו מאוד גבוהות. אם היו חוסכים בהוצאות השוטפות לא היו מגיעים לאן שהגיעו".

 

הסיבה השלישית היא שמדובר בעודף תזרימי - וכדי להפוך לרווח נקי הוא צריך לכלול הוצאות נוספות. במקרה של אייס רשתות, מדובר בעיקר בהוצאות הפחת של הרשת ובהוצאות המימון (כלומר תשלומי ריבית והחזר חובות). בחישוב כל הסעיפים האלה, ניתן להבין כיצד העודף התזרימי של אייס רשתות הופך להפסד נקי בדו"חות הכספיים של אייס דיפו הציבורית.

 

ההכרעה: בפסח

 

ההנחה בשוק מצד הספקים והמתחרים, אחרי הזעם משמיטת החובות הצפויה, היא שלאייס צפוי עתיד ורוד. "המהלך של הקפאת הליכים היה נכון עבור הרשת, שלא נוהלה טוב. עכשיו יכול לבוא משקיע, לקנות את הפעילות ולהרים אותה", אמר אחד המתחרים.

 

גם לדברי הספקים, אם הרשת תנצל נכון את עונת הקניות של פסח היא יכולה לצאת מחוזקת מהליך הקפאת ההליכים - ותחת בעלות שונה וללא חובות לחזור לפסים של רווחיות וצמיחה. לדברי אותם גורמים, אם תצליח אייס לרתום את הספקים ולהחזיר את הסחורה למדפים - חג הפסח הקרוב יכול להתברר כחג החירות של אייס. באייס דיפו בחרו שלא להגיב לדברים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x