$
פרסום ושיווק

ראיון "כלכליסט" - יו"ר חברת חדשות 10 הנכנס מדבר לראשונה: "אין לי שום קשר לבעלי המניות בערוץ 10"

יורם שכטר, יזם נדל"ן ובנו של הקבלן הידוע מרדכי שכטר, נכנס לתפקיד יו"ר חברת החדשות בתוך סערת ההתנצלות וגל ההתפטרויות של בכירי החברה. בראיון לכלכליסט הוא מגיב לראשונה להאשמות קשות שהוטחו בו בעקבות המינוי וטוען: "אינני מכיר את ראש הממשלה או את אשתו. זו פעם ראשונה שאני בחדשות ובטלוויזיה אבל אין לי כוונה להתערב בתוכן"

שלי פריצקר 08:5311.09.11

"מימיי לא פגשתי את רון לאודר ולא את יוסי מימן, לא שוחחתי איתם, לא נפגשתי עם נציגיהם ואפילו לא הייתי איתם בקוקטיילים. רק בקרוב אפגש איתם", כך אומר ל"כלכליסט" איש העסקים יורם שכטר, היו"ר הנבחר של חברת החדשות של ערוץ 10. שכטר מגיב לראשונה להאשמות קשות שהוטחו בו לאחר הסערה שעורר המינוי, בעקבות התפטרותו של הדירקטור וממלא מקום היו"ר אלי אלאלוף. בתוך גל התפטרויות הבכירים בחברת החדשות של ערוץ 10 בימים האחרונים, סביב פרשת ההתנצלות בפני שלדון אדלסון ששודרה ביום שישי, נדחקה לקרן זווית פרשת מינויו של שכטר. לפחות על פי אלאלוף, מנכ"ל קרן רש"י וחתן פרס ישראל ששימש כנציג הציבור בדירקטוריון, קו ישר נמתח בין ההתנצלות החריגה לבין מינויו של שכטר - והוא מעורבות בלתי תקינה של בעלי המניות בתוכני חברת החדשות.

 

"עזבתי את ישיבת הדירקטוריון והתפטרתי מתפקידי על רקע התנגדותי להליך החפוז והתמוה שנערך לבחירת היו"ר", מסר אלאלוף ל"כלכליסט". "בניגוד לטענות שנשמעו לאחר מכן, לא הגשתי את מועמדותי לתפקיד ועזבתי את הישיבה לפני שנעשתה הבחירה". יום לאחר התפטרותו טען בגלי צה"ל כי "נעשתה קנוניה ברשות השנייה לבחירת נציגי ציבור שהתאימו לבעלי המניות בערוץ. השליטה בערוץ היא בידי רון לאודר, בעל המניות בערוץ, שהוא היחיד היום שמזרים כסף". בעל השליטה בערוץ, יוסי מימן, אינו מזרים לערוץ מימון זה זמן מה בשל לחץ שבו שרויה חברת אמפל שבשליטתו על רקע משבר הגז, ואילו בעל המניות הנוסף, ארנון מילצ'ן, הודיע לפני כמה חודשים על רצונו למכור את מניותיו ומאז הן מוחזקות בנאמנות.

 

"מאחר שאלי היה דירקטור יחיד מטעם הציבור, הוא היה ממלא מקום היו"ר וחשב שמפני שהוא ותיק, יציעו לו את התפקיד", מגיב שכטר. "אני לא מבין את העניין, אני לא בא מעולם הפוליטיקה ואין לי שום אינטרסים פוליטיים. העמדות שלו נשמעות לי מוזרות". לדברי שכטר, "אלאלוף הוזמן לפגישות ברשות השנייה ולא הגיע. פגשתי אותו לראשונה בחיי בישיבת הדירקטוריון שנערכה בשבוע שעבר, והוא כבר קובע כל מיני דברים שאינם במקומם. אלי הוא אדם עם רקע רציני, אני יודע שהוא ממשיך בפעילותו המבורכת וחבל לי שלא אוכל ליהנות מהאיכויות שלו כאדם וכדירקטור בחברה. הוא ביקש בישיבה זמן לעשות קמפיין בחירות לדירקטוריון, אבל התפקיד לא היה מאויש במשך שבעה חודשים ויש עבודה לעשות".

 

"לא עשיתי לובינג. כל אחד עשה שיעורי בית"

 

אלי אלאלוף: "נעשתה קנוניה ברשות השנייה לבחירת נציגי ציבור שהתאימו לבעלי המניות בערוץ" אלי אלאלוף: "נעשתה קנוניה ברשות השנייה לבחירת נציגי ציבור שהתאימו לבעלי המניות בערוץ" צילום: אסף לב

בישיבת הדירקטוריון שהתקיימה ביום רביעי בירושלים נכחו מנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי, סמנכ"ל הכספים יואב הלמן, נציגיו של לאודר אבי בלשניקוב ומיכל גרייבסקי, נציגו של יוסי מימן ליאו מלמוד ונציגת הציבור עו"ד דפנה מיתר־נחמד. נציג ציבור נוסף שנבחר לאחרונה, איתמר צ'יזיק, לא נכח, ואלאלוף יצא לפני ההצבעה. בישיבה נכחו גם מנכ"ל חדשות 10 ראודור בנזימן והיועצת המשפטית של הערוץ עו"ד דבורה קמחי.

 

אז איך התנהלה הבחירה? "אני מניח שכל אחד עשה שיעורי בית לפני", אומר שכטר. "לא עשיתי לובינג, בישיבה עצמה היתה לכל אחד הזדמנות להגיד כמה מילים על עצמו והצגתי את עצמי, את הפעילות שלי. הייתי בערוץ אחרי בחירתי לדירקטוריון מוקדם יותר השנה, קיימתי פעמיים שיחות ולמדתי את התפקיד. היתה שם הצבעה ונבחרתי פה אחד. אלי לא השתתף בהצבעה ואת כל שאר הנוכחים פגשתי בפעם הראשונה, ופתאום הוא הפך את זה להליכים לא תקינים".

 

מהי מעורבותך הפוליטית? יש טענות בעניין קרבתך לליכוד.

"אינני מכיר את ראש הממשלה בנימין נתניהו או את שרה אשתו. אין לי שום אג'נדה פוליטית".

 

ממשפחת קבלנים לחברת חדשות

 

כפי ששכטר אומר שהוא אינו מכיר את בעלי המניות, כך גם נציגיהם אומרים שהם אינם מכירים אותו. אז מיהו היו"ר החדש אשר נבחר על ידי הרשות השנייה לעמוד בראש חברת החדשות של ערוץ 10? שכטר (54), כלכלן בהכשרתו, מגיע ממשפחת קבלנים אמידה. אביו מרדכי שכטר הוא קבלן ותיק שעשה את רוב כספו בשנים של העלייה מברית המועצות לשעבר בשנות התשעים המוקדמות, ובנה בעיקר מבני ציבור. כיום יורם מנהל את עסקי המשפחה, אשר שותפה בקניון גן העיר בתל אביב עם שלמה אליהו, במלון "הר ציון" בירושלים וכן בפרויקט מגורים בבירה בשם "ירושלים של זהב". המשפחה מחזיקה גם בהיל"ת, החברה הישראלית לתקשורת, שקיבלה בשבוע שעבר מידי משרד התקשורת רישיון למתן שירותי טלפון בינלאומיים. יורם, המנהל את החברה, אמר עם מתן הרישיון כי "המחשבה היא לספק מוצר זול ועממי בפריסה ארצית", והוסיף כי החברה מתכוונת להיכנס לתחומי פעילות אחרים בענף התקשורת.

 

בנוסף הוא חבר דירקטוריון בעשות אשקלון, חברה־בת של התעשייה הצבאית, ויו"ר ועדת הפיתוח של רשות שדות התעופה, ועדה שדרכה עוברים תקציבים של מיליוני שקלים.

 

"לא אתפטר מתפקידיי האחרים"

 

האם אתה מתכוון להתפטר מתפקידים אחרים שלך בעקבות בחירתך, מחשש לניגודי עניינים בתכנים שבהם יעסקו בחברת החדשות?

"אני לא מתכוון להתפטר, אני עוסק הרבה בפעילות ציבורית למען הקהילה ואת כל התפקידים הללו עושה בהתנדבות. אני בן אדם שנותן את כל החופש לעיתונות, אין לי כוונה להתערב בנושאים שיסוקרו ולא אביע עליהם עמדה. בשביל זה יש עורך ומנהלים. המטרה שלי היא לשמור על האינטרס הציבורי ולתת לחברה את הגב, אעזור להתמודד עם כל איום שיהיה עליו. אולי אפילו אוכל לעזור לתחקירנים באינפורמציה אם ירצו".

 

אבל מה לך ולתקשורת?

"נכון, זו פעם ראשונה שאני בחדשות וטלוויזיה, אבל אני לא מתכוון להתערב בתוכן. באתי לתרום לחברה מהידע שיש לי מהשוק הפרטי ואנהל את החברה כחברה עסקית. חברת החדשות מנהלת תקציב של 80 מיליון שקל בשנה והיא צריכה שיהיה לה דירקטוריון כמו שצריך".

 

לשכטר חשוב להוסיף כי "זו לא פוליטיקה אלא חברה שצריך לנהל, וברגע שאנחנו ממונים לחברה, החוק מחייב אותנו לפעול למענה. הישיבה התכנסה והוחלט שלא לדחות את ההצבעה, ורק אחר כך התברר לי כמה זה היה נכון. אי אפשר להתנהל בלי יו"ר. זה לא משחק, אנחנו רוצים שהערוץ יפרח. לא היתה שום בעיה או נוהל לא תקין. כל האנשים שנבחרו על ידי הרשות הם ראויים להיות יו"ר, אני בעיקר רואה פה ענייני אגו".

 

איך אתה רואה את תפקידך?

"אני רוצה שנלמד מהעולם את הדברים הטובים, נימנע מדברים שאולי לא טובים וניתן אפשרות לכל מגזר להביע את עצמו. אני אמנם לא בא מתחום הטלוויזיה אבל אני צרכן של טלוויזיה, ואני מכיר את הדברים האלה ויש לי דעות משלי איך דברים צריכים להיראות. אעשה הכל כדי לקדם את הערוץ. אני לא מתכוון להתערב, לא משנה מי יבקש ממני. הרשות השנייה מינתה אותי ואין לה שום כוונה לבקש ממני להתערב".

 

מה דעתך על כל מה שקרה עם פרשת ההתנצלות בחדשות שישי?

"לא למדתי את המקרה עד הסוף, ושמעתי עליו לראשונה בישיבת הדירקטוריון. אני לא יכול להתייחס אליו ספציפית ולהביע עמדה לכאן או לכאן. קיבלתי דיווח על כך מהיועצים המשפטיים של ערוץ 10, וממה ששמעתי ההתנהלות היתה תקינה. אם עיתונאי מפרסם דברים שהם לא נכונים, צריך להתנצל. לא אגיד אם זה היה ראוי או לא, אבל מטריד אותי שבכל ההתקפה אף אחד לא שאל אם פורסמו דברים נכונים או לא. אם מישהו עלול להיתבע ולהפסיד, זה שיקול שאסור לזלזל בו".

 

ומה אתה אומר על מנכ"ל החדשות שהתפטר?

"נפגשתי עם ראודור פעמיים והתרשמתי עמוקות מממנו כבן אדם, כבעל מקצוע וכמנהל טוב, ואני מעריך ומוקיר את פעילותו. בישיבת הדירקטוריון ניסיתי למנוע ממנו להתפטר. עצם העובדה שעבר זמן בין שידור הכתבה המדוברת להתנצלות מצביעה על כך שנעשתה עבודה עמוקה בעניין. אני רואה בתשעת החודשים שעברו יתרון, הדברים נעשו כדין ואין לי ספק שכל אחד עשה הכל כדי לא להגיע למצב הזה".

 

שכטר. "אם מישהו עלול להיתבע ולהפסיד, זה שיקול שאסור לזלזל בו" שכטר. "אם מישהו עלול להיתבע ולהפסיד, זה שיקול שאסור לזלזל בו" צילום: עמית שעל

 

אבישר: אבקש להקל בבחירת מועמדים

 

בחירת נציגי ציבור לדירקטוריון של חברות החדשות נעשית על ידי מועצת הרשות השנייה. בתחילת השנה נבחרו שלושה לחדשות 10 וארבעה לחדשות 2, ומתוך אלו נבחרים יושבי הראש על ידי חברי הדירקטוריון.

 

יו"ר מועצת הרשות השנייה אילן אבישר פוסל את הטענות שנשמעו על מעורבות אינטרסים זרים בהליך הבחירה, ומסביר: "התנאים שלפיהם מתקבלים המועמדים לתפקידי הציבור בדירקטוריון חדשות 2 ו־10 הם קשוחים מאוד. הדרישות הנבחנות הן ניסיון, השכלה ויכולת לתפקד כיו"ר של חברה שמנהלת תקציב של כ־100 מיליון שקל בשנה. קיבלנו 120 פניות, רובם של מועמדים לא מוכרים ובטח שלא ידענו מה העמדות הפוליטיות שלהם.

 

"אחרי שלב הסינון נשארו 30 שעברו בדיקה משפטית של משרד עו"ד אברמזון, שאיתם הרשות עובדת, ומתוכם נבחרו בסוף שבעה אנשים ראויים. הקביעה מי ילך לערוץ 2 או 10 נעשתה לפי איזון גברים ונשים, וגם שם לא היתה הטיה. מתוך האנשים האלה, אנשי הדירקטוריון בוחרים מי יהיה היו"ר. אף אחד לא ניסה להשפיע עלינו, אנחנו 15 חברי מועצה מגוונת. כן יש מקום להגיד שלדעתי, קיים פגם רציני בכללים משום שהדרישות המחמירות מנפות אנשים מוכשרים. בימים אלה אני מתכוון לפנות לשר התקשורת משה כחלון כדי לשנות את הכללים שיהיו פחות מחמירים מהיום, ולפיהם ארבעת נציגי הציבור שנבחרים צריכים לעמוד בתנאים לתפקד גם כיו"רים. אני אבקש שרק שניים יצטרכו לעמוד בדרישות של יו"רים, ואילו השניים הנותרים ייצגו יותר את החברה הישראלית".

 

מה לגבי ניסיון בתקשורת?

"בחרנו אנשים שהתאימו ואצל כולם נושא הניסיון בתקשורת לא היה מרכזי. אלה שכן היו עם ניסיון, היו נגועים בניגודי עניינים. נוצרה אווירה קונספירטיבית לגבי האנשים שנבחרו, אבל לא היה פה כלום. ספציפית בעניין שכטר, התרשמנו מהרקע שלו לפי קורות החיים. אין לנו מושג על הרקע הפוליטי שלו, ידעתי שהוא עוסק בקבלנות ומעבר לזה כלום. בגלל התזמון של הבחירה שלו, הוא כנראה מקבל את החשיפה".

 

"בעניין אלי אלאלוף, הבנתי שהוא מתוסכל מזה שהוא לא נבחר משום שהוא הנציג האחרון מטעם הרשות השנייה שנבחר בפעם הקודמת, ועבד עם יו"ר חברת חדשות 10 הקודמת אבישג אביטובי, שפרשה לפני תום תהליך בחירת המועמדים הנוכחיים. זימנו את אלי פעמיים לישיבה והוא לא הופיע, אז אני מופתע מההתנהלות שלו".

 

ביום שני תקיים הרשות השנייה דיון מורחב בפרשה בהשתתפות היו"רים, חברת החדשות ומנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x