השורה התחתונה
מי קרן ההשתלמות שגבתה דמי ניהול נמוכים אבל היכתה את כולן בתשואות?
בדיקת דמי הניהול והתשואות של קרנות ההשתלמות לתקופות של 5 ו-10 שנים: מי הקרן שגבתה את דמי הניהול הגבוהים ורשמה את הביצועים העלובים ביותר ומי הצטיינה
האם דמי ניהול גבוהים מבטיחים ניהול איכותי או שמדובר בלא יותר מגזירת קופון של החברות שנהנות ממוניטין? בדיקה של תשואות ודמי הניהול בקרנות ההשתלמות לאורך עשור העלתה תוצאות מפתיעות למדי.
קרנות ההשתלמות הן קופות הגמל המשתלמות ביותר לשכירים ועצמאיים. ההטבה שמאפשרת משיכת החיסכון לאחר שש שנים בפטור מלא של מס על רווחי ההון גורמת לכך שהחיסכון בהשתלמות הוא לרוב החיסכון האחרון שבו עושים שימוש.
נכון לסוף חודש אפריל ניהלו קרנות ההשתלמות 411 מיליארד שקל - כמעט חצי מהנכסים בענף הגמל. מאחר שהחוסכים נוטים שלא למשוך את קרן ההשתלמות, חשוב לבדוק את התשואות שלהן לאורך זמן.
לדוגמה, שכיר שמשתכר את השכר הממוצע במשק היום, 14.7 אלף שקל, יפקיד במשך 10 שנים לקרן ההשתלמות 211 אלף שקל. תחת ההנחה כי לתשואה ממוצעת של 6% בשנה, בתום עשר שנות ההפקדה, היקף הנכסים יגיע לכמעט רבע מיליון שקל - 246 אלף שקל.
הגופים המנהלים, על פי דמי הניהול הממוצעים כיום שעומדים על 0.7%, יגבו לאורך התקופה יותר מ-8,600 שקל. אם שיעור דמי ניהול עולה ל-0.81%, כבר מדובר בעשרת אלפים שקל במשך עשור. התמקדות בדמי הניהול חשובה מאחר שהצפי הוא שהגופים המוסדיים ימשיכו להעלות דמי ניהול בשנים הקרובות, והנגיסה שלהם מסכום החיסכון תגדל.
מבדיקת כלכליסט עולה כי דמי הניהול הממוצעים בחמש השנים האחרונות בתעשייה עמדו על 0.65% ובעשור האחרון על 0.7%.
הגופים היקרים יטענו כי לחוסכים לא אכפת מדמי ניהול גבוהים, כל עוד הגוף יודע להשיג תשואה עודפת עבור הלקוח שגורמת לפער בדמי הניהול להפוך לכדאי. אולם יש דוגמאות שסותרות טענה זו.
דמי הניהול הממוצעים בחמש השנים האחרונות באלטשולר שחם עמדו על 0.73%, השיעור הגבוה בתעשייה, אולם התשואה של קרן ההשתלמות שלו באותו הזמן היא 34.3%, נמוכה כמעט ב-13% מהממוצע של הגופים הגדולים.
בעשור האחרון דמי הניהול של אלטשולר שחם נאמדו ב-0.77% (שני הכי גבוה בתעשייה) והתשואה שלו הסתכמה ב-60.9% - נמוכה ב-6.3% מהממוצע. גם הראל שגבתה דמי ניהול בשיעור 0.75% בעשור האחרון הניבה תשואה של 60.6% שנמוכה ב-6.6% מהממוצע.
שני גופים נוספים עם דמי ניהול גבוהים הם מור וילין לפידות עם דמי ניהול בשיעור ממוצע של 0.71% בחמש השנים האחרונות. קרן ההשתלמות של מור הניבה תשואה של 54.5% בטווח זה – גבוהה מהממוצע שעומד על 47.2%, והקרן של ילין השיגה תשואה דומה לממוצע – 47.7%.
דמי הניהול הממוצעים של ילין במשך עשור נאמדים ב-0.74%, התשואה של הקרן בתקופה זו עמדה על 73% גבוה מהממוצע בתעשייה. דמי הניהול הגבוהים ביותר בעשור האחרון נגבו על ידי הפניקס בשיעור של 0.74%, אולם בעשור האחרון זו השיגה תשואה של 74.6% שגבוהה ב-7.4% מהממוצע.
מה לגבי הישגי הקרנות הזולות יותר? על פי נתוני רשות שוק ההון, הקרנות הזולות ביותר הן כלל ומיטב, שגבו דמי ניהול ממוצעים של 0.55% ו-0.58% בחמש השנים האחרונות, בהתאמה. בתקופה זו הן הניבו תשואה של 47.6% ו-51.3% שהיא גבוהה מהממוצע.
בטווח של עשר שנים דמי הניהול של שני הגופים עמדו על 0.63% ו-0.64% בהתאמה והתשואה הייתה 63.8% נמוכה מהממוצע ו-69.6% שגבוהה מהממוצע.
בנוסף, אנליסט, הגוף שהשיג את התשואה הגבוהה ביותר בחמש ובעשר השנים האחרונות גבה דמי ניהול זולים יחסית לממוצע. התשואה של אנליסט בעשור ובחמש השנים האחרונות היא בשיעור של 54.9% ו-81.1% בהתאמה והגוף גבה דמי ניהול ממוצעים של 0.6% ו-0.63% באותה תקופה.
המסלול הכללי ניהל נכון לחודש אפריל השנה כמעט 277 מיליארד שקל והוא המסלול הגדול ביותר ומהווה 67% מהיקף ההון המנוהל בקרנות השתלמות. בקרנות השתלמות ניתן לגבות עד כ- 2% עמלה מסכום הצבירה, אולם בשל התחרות בין הגופים, דמי הניהול נעים בסביבות .0.6% ל-0.8%, כתלות בהיקף הנכסים וכושר המיקוח של החוסך. בשנתיים האחרונות ישנה נהירה של חוסכים אל קרנות השתלמות שעוקבות אחרי מדד S&P 500 מהלך שצפוי לגרום למנהלי קרנות ההשתלמות להיות גמישים יותר בדמי הניהול.
השורה התחתונה: אין כמעט קשר בין דמי ניהול גבוהים לתשואה גבוהה לאורך זמן. לעיתים הקשר הוא הפוך כמו באלטשולר שחם והראל עם דמי ניהול גבוהים ותשואה נמוכה לעומת מיטב ואנליסט עם דמי ניהול נמוכים ותשואה גבוהה. החוסכים במור והפניקס שילמו דמי ניהול גבוהים אולם למזלם גם התשואה הייתה גבוהה יותר מהממוצע עד כה.