סגור
העיתון הדיגיטלי
24.04.25
סטס גרינברג מנכ"ל ו מייסד Vision & Beyond ויזן אנד ביונד
סטס גרינברג. נתבע גם בידי בנקים נושים על שעבודים כוזבים (צילום מסך: Youtube)

משקיעי ויז'ן אנד ביונד תולים תקוות במעצרו של הבעלים בארה"ב

סטס גרינברג נעצר בטקסס, וקבוצת משקיעים — שהם הבעלים של כ־100 נכסים שם — מקווה שמעצרו יסייע להם לקבל את נכסיהם בחזרה. זאת בכפוף להחלטת בימ"ש לביטול זכות מכירה בכל מחיר שניתנה לכונס נכסים 


בסוף השבוע שעבר נעצר ביוסטון, טקסס, סטס גרינברג, אחד ממייסדי חברת הנדל"ן ויז'ן אנד ביונד. גרינברג והמייסד הנוסף, פטר גיזונטרמן, שהו בארץ במהלך מרבית 2024 וגם מתחילת השנה הנוכחית עד לא מכבר, זאת לאחר שהחברה פורקה מנכסיה בארה"ב ובישראל.
למרות הידיעה שיש סבירות גבוהה כי ייעצר בארה"ב, בעקבות כמה תביעות שהוגשו נגדו ונגד החברה באחרונה, בחר גרינברג לנסוע, שכן היה עליו להסדיר עניינים משפחתיים. גרינברג נעצר בידי כוחות פדרליים ב־19 במרץ, בטענה להונאת משקיעים ונטישת מאות דיירים בסינסינטי, אוהיו. גיזונטרמן נמצא עדיין בארץ, וככל הידוע לא מתנהל נגדו הליך משפטי בערכאות בישראל.
כלכליסט דיווח על קריסת ויז'ן אנד ביונד בסוף 2024. החברה, שמכרה למאות משקיעים ישראלים אלפי דירות במדינות אוהיו, טקסט וקנטקי, ובשיאה ניהלה נכסים — בעיקר מולטי פאמילי — בהיקף של מאות מיליוני דולרים, התמוטטה. מייסדיה טענו כי עלויות ניהול הנכסים שהאמירו בארה"ב והעלייה בריבית הקשו על התנהלות החברה הממונפת.
בדצמבר, לאחר שנעלמו במשך חודשים, השיבו גרינברג וגיזונטרמן למאות המשקיעים כי החברה מוותרת על ניהול הנכסים ועל חלק מהנכסים שברשותה, וקריסת החברה הובילה את אותם משקיעים למסקנה שהנכס האמריקאי שרכשו במאות אלפי דולרים כבר לא ברשותם, מאחר שהתאגידים הבנקאיים הנושים של החברה השתלטו עליו. במקרים בעייתיים במיוחד גילו חלק מהלקוחות כי כלל לא היו רשומים על כבעלי הדירות.
מאז קריסת החברה הוגשו בארה"ב כמה תביעות משפטיות נגד החברה, בעיקר בידי גופים בנקאיים, ששופכים אור על ההתנהלות מאחורי הקלעים של ויז'ן אנד ביונד. התמונה שעולה מטרידה למדי, מאחר שיש טענות חוזרות ונשנות מצד הבנקים שהלוו לחברה עשרות מיליוני דולרים, תביעות מצד המשקיעים ועתה גם מצד עובדים לשעבר בחברה — הטוענים להונאה לכאורה בעשרות מיליוני דולרים, הפרות של התחייבויות מול הבנקים וזיוף מסמכים.
כך, לדוגמה, ב־14 במרץ הגיש הבנק האמריקאסי יו.אס בנק בקשה לבית המשפט בקנטקטי להצטרף להליך קיים שמנהל הבנק Bancorp, בנוגע למימוש נכסי ויז'ן אנד ביונד, ששימשו כבטוחה בהלוואה שלא כובדה. היקף ההלוואות בהליך הוא 8.7 מיליון דולר, ומדובר בעסקה אחת מכמה עסקאות שעשתה החברה, לטענת התביעה. כלומר, הנהלת ויז'ן אנד ביונד פעלה, לכאורה, על מנת לקבל הלוואות מכמה מוסדות, כשהיא משעבדת את אותו הנכס פעמיים, ללא ידיעת המלווים.
על פי בקשת ההצטרפות של יו.אס בנק, נציגי ויז'ן אנד ביונד הציגו, לכאורה, לבנקים ולחברות מימון מכתבים מזויפים המאשרים כי הלוואות קודמות שניטלוט מיו־אס בנק סולקו. זאת בעוד בפועל לא הועבר כל תשלום לבנק הזה, ולכן השעבוד שהוא מחזיק צריך להישאר בתוקף. במילים אחרות, על פי התביעה הם זייפו מסמך שמעיד על תשלום החוב, כדי לשוב ולשעבד מחדש את אותו נכס מול מלווה חדש. מהלך זה הוא, לכאורה, זה שגרם למשקיעים רבים לאבד את נכסיהם, מאחר שהחברה התמנפה על בסיס הנכסים שהיו בבעלותם הישירה או החלקית. הבקשה אינה מפרטת מה נעשה עם הכספים שהחברה לוותה, ואם הגיע לכיסו הפרטי של גרינברג.
ויז'ן אנד ביונד גייסה מאות לקוחות, שהזרימו לה סכום המוערך ב־100 מיליון דולר, ועם המשקיעים נמנו מתווכי נדל"ן ואנשי פיננסים. בעלי החברה אף הקימו את מועדון הלקוחות 2141 לקצינים משוחררים — דבר שתרם למיתוגה של ויז'ן אנד ביונד כחברה הפונה לאנשי צבא ומילואים.
למרות השוקת השבורה שמולה ניצבים מאות משקיעים, הם אינם פועלים יחד. נכון לשלושת החודשים האחרונים, החזית הפעילה ביותר למימוש הנכסים היא זו של הבנקים בארה"ב שהלוו לחברה כספים. וככל הידוע, הקבוצה הפעילה ביותר משפטית בקרב המשקיעים היא זו המיוצגת בידי משרד עוה"ד שבלת, ומלווים אותה עוה"ד נתי אגמון, טל הפלינג וכפיר גרוס, ומייעץ לקבוצה תומר שוחט, בעל ניסיון בליווי משקיעים בהליכים משפטיים בחו"ל. ההליך המשפטי, שבו לוקחת חלק הקבוצה, נוגע לכ־100 נכסים, בשווי מוערך של 50 מיליון דולר. עיקר מאבקם מופנה להשגת הנכסים באוהיו. אולם לנכסים אלה מונה כונס מטעם עיריית סינסינטי, בעקבות מצבם המוזנח, ובית המשפט גם העניק לכונס אפשרות למכור את הנכסים. הקבוצה, באמצעות משרד שבלת, מתנגדת למהלך מאחר שהוא ייצור מכירה בכל מחיר (Fire Sale), דבר שישאיר לבעלי הנכסים רק פירורים.
ההליך המשפטי בארה"ב עלול להיות ארוך, שכן דיון ההוכחות הראשון נקבע לאוקטובר 2027. אחת הסיבות לקביעת מועד כה מאוחר היתה ההנחה שאי אפשר יהיה למסור את מסמכי התביעה של הקבוצה לגרינברג ולגיזונטרמן בעודם בישראל, ולכן נציגיה מקווים כי מעצרו של גרינברג בארה"ב יקצר את ההליך.
קבוצה נוספת של משקיעים מיוצגת בידי משרד עורכי הדין ברנע וכוללת כ־160 משקיעים ב־7 פרויקטים שונים בארה"ב. הקבוצה עדיין אינה פועלת באופן ממשי ומסרה כי "לאחר לימוד הנושא ובחינה לעומק נפעל בהתאם לממצאים שהתקבלו אצלנו, על כל הנובע מכך".
קבוצת משקיעים ובעלי נכסים נוספת מונה כ־60 משקיעים, ויש בה ייצוג גבוה של מילואמניקים וקצינים. אלה ינסו בקרוב לקבל חזרה את הנכסים, בעיקר באוהיו, קטנטקי וטקסס, באמצעות בית המשפט. הקו שלהם בתביעה הוא שהגופים המלווים בארה"ב התרשלו בתפקידם ולא בדקו אם הנכסים ששועבדו להם אכן שייכים לויז'ן אנד ביונד. להשקפתם, אם ישכנעו את בית המשפט שההלוואות והשיעבודים היו מלכתחילה לא תקינים, הם יוכלו להשיב את המצב לקדמותו ולהחזיר לעצמם את הבעלות על הנכסים. לטענתם, הבנקים יוכלו לקבל את כספם חזרה מחברות הביטוח, אולם המשקיעים — אם יאבדו את הנכסים — יאבדו את כל הונם.
ממשרד שבלת נמסר: "אנו פועלים במסגרת ההליך המשפטי, בין היתר, לצמצום הסמכויות הרחבות שניתנו לכונס, לא רק למכירה מיידית של הנכסים, אלא גם לנטילת הלוואות כנגד הנכסים ללא צורך באישור מוקדם, ולחסימת הגישה אליהם. הגשנו עתירה לצמצום סמכויות הכונס, ובעקבותיה הקפיא השופט את סמכויותיו עד להכרעה בעתירה, אנו ממשיכים לפעול בכל הדרכים לטובת בעלי הנכסים, כולל בדרך של הסכמות עם צדדים נוספים בהליך וקבלת מידע על מצבם".