סגור
העיתון הדיגיטלי
20.03.25
ריצ'רד פרנסיס מנכ"ל טבע פברואר 25
ריצ'רד פרנסיס מנכ"ל טבע (צילום: ריאן פרויס)

למרות הנפילה במניה, מנכ"ל טבע אופיטימי: "אנחנו בתקופה של צמיחה מוגברת"

ריצ'רד פרנסיס צופה עתיד מזהיר לתרופות החברה, עד כדי נגיסה במתחרות; "אמרו שטבע לא יודעת לפתח תרופות לבד, והנה אנחנו מציגים תוצאות טובות יותר מהמתחרות, שנחשבות למומחיות הגדולות ביותר בתחום"; תחזית רווח נמוכה ל-2025 הפילה לפני שבועיים את המניה ב-14% ומתחילת השנה היא צונחת ב-27%

"אנחנו מקדימים את לוחות הזמנים של התוכנית האסטרטגית, לאחר שנתיים רצופות של צמיחה והעלאת תחזיות ארבע פעמים, דבר שלדעתי לא היה בטבע בעבר. כעת אנחנו נכנסים לתקופה של צמיחה מוגברת". זה היה המסר המרכזי של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס במפגש העיתונאים שערך היום במשרדי החברה בת"א.
לפני יותר משבועיים פרסמה טבע את תוצאות הרבעון הרביעי ושנת 2024 בכללותה. חברת התרופות סיפקה תוצאות שעלו על תחזיות האנליסטים, אך תחזית הרווח הנמוכה ל־2025 שלחה את המניה לירידה חדה של 14%. אך בטבע הסבירו כי זה המחיר של אסטרטגיית הצמיחה והעדפת פיתוח תרופות המקור. שווי השוק של החברה נחתך עד ל-66 מיליארד שקל.
בחזרה למסיבת העיתונאים: "אוסטדו, התרופה המרכזית שלנו, שמיועדת לטיפול בדיסקינזיה, הפתיעה את השוק שחשב שהיא יכולה להגיע לכל היותר למכירות של 1.4 מיליארד דולר, שברה את כל השיאים עם מכירות של 1.7 מיליארד דולר ב-2024 וצפי למכירות של 2.5 מיליארד דולר ב-2027. אג'ובי שגם אנחנו חשבנו שהשיא מאחוריה, פתאום נוגסת בנתחי שוק של המתחרים למרות התחרות החזקה בשוק הטיפול במיגרנה", ציין פרנסיס את המנועים הקיימים של טבע בתחום התרופות האינובטיביות.
לדבריו, "גם בניסויים ב-DUVAKITUG אנחנו מראים את התוצאות הטובות ביותר, למרות שאנליסטים חשבו שהמולקולה שלנו תהיה פחות טובה מהמתחרות. אמרו שטבע לא יודעת לפתח תרופות לבד והנה אנחנו מציגים תוצאות טובות יותר מהמתחרות שנחשבות למומחיות הגדולות ביותר בתחום עם פיתוח ביתי של טבע".
DUVAKITUG, אם אכן תצלח את כל שלבי הניסויים הקליניים, עשויה להיות בלוקבאסטר לפחות בקנה מידה של קופקסון. התרופה מיועדת לטיפול בקוליטיס וקרוהן עם שוק פוטנציאלי של 31 מיליארד דולר ב-2030. מעבר לכך, מדובר במולקולה ייחודית שלפי פרנסיס יכולה להגיע בהמשך גם ל-10 התוויות שונות, כלומר לטפל במחלות נוספות.
טבע לא עורכת את הניסויים לבדה, אלא חתמה על הסכם עם חברת התרופות סאנופי לפיתוח כדי לעמוד בתחרות מצד שתי הענקיות הנוספות שנמצאות במירוץ - רוש ומרק. כל החברות אמורות להתחיל את השלב השלישי והאחרון של הניסויים הקליניים במהלך 2025.

1 צפייה בגלריה
אינפו בתקופת פרנסיס טבע הכתה את השוק המקומי
אינפו בתקופת פרנסיס טבע הכתה את השוק המקומי
בתקופת פרנסיס טבע הכתה את השוק המקומי

האסטרטגיה של פרנסיס נותנת משקל הרבה יותר גדול מאשר בעבר לפיתוח תרופות חדשניות ומרחיקה את טבע מהתבססות בעיקר על הגנריקה. בשנים הטובות של החברה היא הייתה שחקנית הגנריקה הגדולה בעולם, אך במקביל נהנתה מרווחיות חריגה בזכות קופקסון, תרופה אינובטיבית בודדת שהייתה היוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל.
דווקא לאחר שטבע יצאה למהלך הענק של רכישת פעילות גנריקה ב-40 מיליארד דולר, מעמדה בשוק זה התערר וכיום מעורר פחות עניין מצד המשקיעים. עם זאת, מכירת התרופות הגנריות (חיקוי של תרופה אינובטיבית שיוצא לשוק לאחר תפוגת הפטנט) הגיעו ל-9.1 מיליארד דולר בשנה שעברה, מה שמשקף קצב צמיחה של 11%.
"אנחנו כבר לא מעצמת הגנריקה שטבע הייתה פעם וגם הגענו קצת באיחור ל'מסיבת הביוסימילר', הדור הבא של תרופות גנריות, אבל שיפרנו בשנתיים האחרונות תהליכים בתחום זה, את ההשקות ואת הייצור, כך שיש לנו את היכולות להגדיל את הפעילות הזאת. אנחנו עדיין לא במקסימום שלנו בגנריקה, אבל אני מאמין שעם הזמן יהיה יותר איזון בין שני התחומים, משום שהיום ההכנסות מתרופות חדשניות עדיין קטנות יחסית", הסביר פרנסיס.
החיבור הזה בין פעילות גנרית גדולה, שלמעשה מספקת את התזרים הנדרש להשקעות במחקר ופיתוח של תרופות חדשניות שמתרחב וזוכה לתשומת לב מוגברת של פרנסיס, הופך את טבע לייצור כלאיים מוזר. תופעה שאנליסטים בוול סטריט, שאוהבים לתמחר חברות לפי קבוצת ההשוואה שלהן, לא תמיד יודעים כיצד להעריך אותה.
"בוול סטריט מתחילים להבין את התוכנית שאומרת שטבע גם יכולה לשוב להיות מעצמת גנריקה שהיא הייתה וגם להיות חזקה יותר בפיתוח תרופות חדשות ושהקופקסון לא היה אירוע חד פעמי. נכון שטבע היום שונה מיתר חברות התרופות, אבל זו הייחודיות שלנו, אנחנו חברת ביו-תרופות", סיכם פרנסיס.
בינתיים נדמה שהשוק עוד לא ממש מתמחר את כל הפוטנציאל של טבע בתחום פיתוח התרופות החדשות, כאילו עדיין לא סומך לגמרי על היכולות שלה בתחום זה. החברה נסחרת בשווי של 18 מיליארד דולר, כאשר יש לה גם חוב נטו של 14.5 מיליארד דולר. שווי שוק זה קרוב יותר לתמחור של חברות גנריקה ורחוק מאוד מרמות שווי של מפתחות התרופות החדשות מולן היא רוצה להתחרות.
אחד הנכסים של טבע מבוסס עדיין על המוניטין שלה והשם החזק, כאשר לפי פרנסיס גם לאחר עשור של משבר, אחד מכל 14 מרשמים שניתנים בארה"ב הוא לתרופה של טבע.
במבט לטווח ארוך עוד יותר, פרנסיס התייחס אתמול לעוד "נכס שעדיין לא מונף" כהגדרתו וזו האקדמיה הישראלית, ריבוי חברות הביומד והחדשנות הכללית שמאפיינת את ישראל. "ישראל היא מלה נרדפת לחדשנות, נשקיע גם בזה בשלב הבא".