בלעדי
סמי סגול יעמיד למכירה את קרקעות מפעלי כתר פלסטיק, דורש עבורן 450 מיליון ש'
הבעלים לשעבר של כתר פלסטיק, שהקרקעות נותרו בבעלותו גם לאחר מכירת החברה ב־2016, מתכוון להעמיד למכירה בשבועות הקרובים את קרקעות בכרמיאל, אלון תבור ויקנעם, עליהן נמצאים 7 מתוך 8 מפעליה בארץ
סמי סגול יעמיד למכירה בשבועות הקרובים את קרקעות מפעלי כתר פלסטיק שבבעלותו. לכלכליסט נודע כי סגול דורש כ־450 מיליון שקל עבור קרקעות המפעלים בכרמיאל, יקנעם ואלון תבור.
ב־2016, כשסגול מכר את השליטה (80%) בכתר פלסטיק שבבעלותו ובעלות אחיו יצחק, לקרן ההשקעות בי.סי פרטנרס, לא כללה העסקה את קרקעות כתר. מדובר בקרקעות בישראל ובשש מדינות נוספות, שסגול נשאר הבעלים שלהן.
גם הקרקעות בחו"ל יוצעו למכירה. חלק מהקרקעות נרכשו מהמדינה בתנאים נוחים, שאפיינו את אזורי הפריפריה בהם המפעלים ממוקמים. חברות שונות מכרו קרקעות אלה במחיר מלא בשנים האחרונות ונראה שסגול הולך בעקבותיהן, לאחר שאיבד גם את 20% המניות של כתר עימן נשאר לאחר המכירה לבי. סי פרטנרס.
סגול איבד את המניות לאחר שבעלי החוב של כתר, להם חבה החברה 1.3 מיליארד יורו, השתלטו עליה והמירו את חובם למניות, לאחר שכתר הגיעה למצב שאיננה יכולה לפרוע את חובה. החוב הושת על כתר במסגרת עסקת הרכישה, כשבי. סי, במקום לקבל מינוף בנקאי בעצמה, השיתה אותו על כתר, שהיתה חסרת חוב לפני כן.
לכתר שמונה מפעלים בארץ, חמישה מהם בכרמיאל, שמחולקים לשני מתחמים שונים. המתחם הגדול, שכולל שלושה מפעלים, משתרע על 115 דונם. שני מפעלים נוספים נמצאים באזור התעשיה אלון תבור, אולם אחד מהם חדש יחסית ועל קרקע שהושכרה מגורם אחר, ולא ממשפחת סגול. המפעל השמיני נמצא ביקנעם.
ב־2016 רכשו קרן בי.סי פרטנרס וקרן PSP מקנדה את השליטה (80%) בכתר ממשפחת סגול לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר לחברה. את המהלך מימנו הקרנות באמצעות הלוואה של 1.3 מיליארד יורו, אותה השיתו על החברה עצמה. בסופו של דבר, בעלות השליטה החדשות לא הצליחו לשרת את החוב, דבר שהוביל למהלך פיננסי שרקמו המשקיעים הישראלים - קרן ההשקעות קומיוניטי שמוביל ג'רמי בלנק, קרן הפרייבט אקוויטי קדמה ומוסדיים ישראלים - שהפכו אותם לבעלי השליטה החדשים בכתר.
אלה מינו דירקטוריון מקצועי, שבין היתר מכהנים בו גלעד הלוי מקדמה, יונתן קולודני, שהיה מנכ"ל כתר כשנרכשה בידי בי.סי, ואחרים. במסגרת חילופי השליטה, הומרה מחצית מהחוב למניות, דבר שהתאפשר בזכות העובדה שעם בעלי השליטה החדשים נמנים גם בעלי חוב — וכך כתר נותרה עם חובות בהיקף של 700 מיליון יורו, שהעמיסו עליה בי.סי פרטנרס ו־PSP.
חוב זה נשא ריבית גבוהה יחסית והומר בחודש שעבר לחוב חדש, זהה. את ההלוואה העניק בנק הפועלים לחברה בריבית על בסיס ריבית גוש היורו + 3.45%. ריבית זו נמוכה מהריבית הקודמת, שעמדה על אותו בסיס + 4.75%. בעקבות זאת, יחס המינוף נטו של החברה השתפר משמעותית ועומד כעת על 2.1.
מי שמוביל את המהלכים העסקיים של סגול הוא רו"ח דורון שהרבני, שעד 2022 עמד בראש פירמת היעוץ של ארנסט אנד יאנג בישראל. שהרבני, שהוביל מימושים נוספים של סגול, סירב להתייחס לפניית כלכליסט.