סגור
העיתון הדיגיטלי
28.04.25
השורה התחתונה אלמוג דסקטופ

תשכחו ממדד S&P 500: איך להיצמד למדד האירופי המזנק - ובזול

מתחילת השנה ירד המדד האמריקאי ב-5%, לעומת זאת מדד סטוקס 600 - המאגד את כל החברות הגדולות באירופה - כבר עלה ב-8.5%; כלכליסט בדק איך להשקיע במדד האירופי וכמה זה יעלה לכם  

בעוד שוק המניות האמריקאי מיטלטל מתחילת השנה, דווקא מקבילו האירופי נהנה מעליות נאות.
ביום שלישי האחרון עלה דאקס, מדד המניות הגרמני המרכזי, ב-1% ונסחר בשיא כל הזמנים בעקבות האישור המתקרב של הפרלמנט הגרמני להגדיל את תקציב הביטחון והוצאות הממשלה מעל תקרת החוב. מתחילת השנה עלה המדד הגרמני ב-16%, ואינו לבד.
מדד סטוקס 600 (STOXX Europe 600), שכולל את 600 החברות הגדולות באירופה, עלה מתחילת השנה ב-8.5%. זאת בעוד מדד S&P 500 האמריקאי ירד בכמעט 5% וסובל מתנודתיות משמעותית על רקע החששות ממיתון אמריקאי בעקבות מדיניות המכסים שמנהיג הנשיא דונלד טראמפ. נאסד"ק רושם ירידה של כמעט 10% מתחילת השנה.
תשואת החסר של שוק המניות האמריקאי מול האירופי מאתגרת את התפיסה של החוסכים הישראלים, שהזרימו יותר מ-100 מיליארד שקל בשנתיים האחרונות לאפיקי השקעה שמחקים את תשואת מדד 500 S&P.
נכון להיום, היקף הנכסים של החוסך הישראלי במוצרים המחקים את מדד S&P 500 מגיע לרבע טריליון שקל שמושקעים בקרנות פנסיה, קרנות השתלמות וקרנות נאמנות.
נראה כי ככל שהטלטלה בשוק המניות האמריקאי גוברת, כך גם גוברים הקולות להקטנת החשיפה אליהן. בסקירה השבועית של מיטב בשבוע שעבר כתב הכלכלן הראשי של בית ההשקעות כי בעקבות מדיניות המכסים הייתה ירידה באמון המשקיעים בכלכלה האמריקאית.
הגדיל לעשות מנהל ההשקעות של בנק יוליוס בר, שקבע כי אנו נמצאים בסוף השוק השורי של המניות האמריקאיות ולפני המשקיעים שני תרחישים שליליים, מיתון בארה"ב וירידות חדות, בעקבות צמצום הגירעון והקטנת החובות של הממשל החדש.
1 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ 2 נואם בקונגרס 4.3.25
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ 2 נואם בקונגרס 4.3.25
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מדיניות המכסים מדאיגה את המשקיעים
(צילום: Win McNamee/Getty Images)

מהיבשת החדשה לישנה

נכון להיום, האפשרות של עוקבי מדד S&P 500 או שאר החוסכים להשקיע באירופה היא בעיקר דרך קרנות נאמנות אקטיביות, שהמנהלים שלהן מחפשים את החברות הטובות להשקעה ביבשת הישנה, או קרנות סל וקרנות מחקות שעוקבות באופן עיוור אחרי מדדי המניות האירופיים.
בדומה לשוק המניות האמריקאי, כשהחוסכים הישראלים משקיעים מעבר לים הם עושים זאת באמצעות קרנות מחקות וקרנות סל, ואינם מסתמכים על שיקול דעתו של מנהל ההשקעות האקטיבי.
ישנן 30 קרנות סל שמנהלות כ-1.1 מיליארד שקל. דמי הניהול בקרנות הסל נעים בין 0.4% ל-0.9% (לא כולל את הקרנות הזרות שמשווקות בישראל).
הקרנות עוקבות אחרי המדדים פוטסי הבריטי, דאקס הגרמני, קאק הצרפתי וסטוקס 600. קרנות הסל מחולקות גם בין קרנות שחשופות ליורו וכאלו שאינן חשופות ליורו. בנוסף, שתי החברות הזרות שפועלות בשוק הישראלי, Ishares ו-Invesco מציעות דמי ניהול נמוכים על שלוש קרנות סל אירופאיות שעוקבות אחרי מדד סטוקס 50 וסטוקס 600 עם דמי ניהול נמוכים בשיעור של 0.05% ו-0.12% בהתאמה.
לצד קרנות הסל יש גם קרנות מחקות שעוקבות אחרי מדדים שונים באירופה. קרנות מחקות, בניגוד לקרנות סל, מתעדכנות פעם ביום – בסוף יום המסחר - בהתאם לשינויים במדד אחריו הן עוקבות.
למשקיעים מן השורה עדיף להשקיע בקרנות מחקות ולא קרנות סל, מאחר שדמי הניהול בהן נמוכים יותר משמעותית ונעים בין 0% ל-0.25% (עם שתי קרנות יוצאות דופן שגובות 0.8%).
הקרנות המחקות עוקבות אחרי מספר צנוע יותר של מדדים ומתמקדות בעיקר בדאקס ובסטוקס 600. נכון לחודש פברואר אלו מנהלות כמעט מיליארד שקל. כלומר הקרנות הפאסיביות מנהלות כ-2 מיליארד שקל שעוקבים אחרי מדדי המניות באירופה.
מעבר לקרנות הסל והקרנות המחקות, נכון לכתיבת שורות אלו ישנן תשע קרנות בלבד שמנהלי ההשקעות שלהן בוחרים באופן אקטיבי במניות אירופאיות ומנסים להציג תשואה עודפת על מדד הייחוס – סטוקס 600.
מתחילת השנה קרנות אלו הניבו תשואה ממוצעת של 12.4% וב-12 החודשים האחרונים הניבו תשואה של 10.2%.
הקרנות מנהלות מעט יותר מ-100 מיליון שקל ובממוצע 13 מיליון שקל בלבד לקרן, סכומים שמסבירים את ההיצע הדל.
הקרן הגדולה ביותר היא קסם אקטיב מניות אירופה שמנהלת כ-20 מיליון שקל והשיגה תשואה בשיעור 16.3% מתחילת השנה, התשואה הגבוהה ביותר מבין הקרנות האירופיות.
הקרן יקרה וגובה דמי ניהול של 1.94% לשנה. ממוצע דמי הניהול בקרנות הנבדקות הוא 1.5%, כך שאם הכסף של החוסכים יחל לזרום לקטגוריה, מנהלי הקרנות יגזרו קופון נאה.