סגור
יו"ר הפד ג'יי פאוול במסע"ת ספטמבר 2024
יו"ר הפד ג'יי פאוול (צילום: Ben Curtis/ AP)

הערב החלטת הריבית: הדילמה של פאוול - מאבק באינפלציה או באבטלה

הבנק הפדרלי המרכזי בארה"ב נמצא במצב לא פשוט לקראת הפגישה הערב בנוגע לריבית, זאת בשל המדיניות הכלכלית של דונלד טראמפ. הורדת הריבית עלולה להצית אינפלציה, בעוד שהעלאת הריבית תפגע בתעסוקה. לפיכך, ההערכה הרווחת היא כי בפד יותירו את הריבית ללא שינוי, כפי שעשו מאז ינואר על טווח של 4.25%-4.5%

המדיניות הכלכלית של דונלד טראמפ מציבה את הבנק הפדרלי המרכזי במצב לא פשוט. קובעי המדיניות בבנק יפגשו היום (ד') לפגישה בנושא הריבית, כשההערכה הרווחת היא כי יחליטו להותיר אותה ללא שינוי על טווח של 4.25%-4.5%, ובכך ימשיכו את המגמה שהחלה בינואר.
הסיבה לכך היא מלחמת הסחר בה פתח הנשיא שטומנת בחובה סיכונים לעליית האינפלציה והאבטלה. לפיכך בפני הפד עומדת הבחירה בין שמירה על מקומות עבודה או מלחמה באינפלציה. אם יורידו את הריבית כדי לבלום את ההאטה הכלכלית כתוצאה מהמכסים, הם עלולים להעלות מחדש את האינפלציה. מנגד, אם יעלו את הריבית כדי להדוף עלייה באינפלציה בשל מדיניות המסחר, הם עלולים לגרום לעלייה באבטלה.
"הפד נתפס לגישה הזו של לחכות ולראות, והסבב הבא של נתונים יטה אותם קרוב לוודאי לאחד הכיוונים – להוריד ריבית ולתמוך בכלכלה או להישאר ללא שינוי כדי להגן מפני אינפלציה נוספת", אמר ל-CNN דומיניק פאפלרדו ממורנינגסטאר וולת'. "בתחילת יוני הנתונים הכלכליים הקיימים יעניקו יותר תובנות על ההשלכות של המכסים".
ברקע החלטת הריבית יעמוד גם הלחץ שמפעיל טראמפ להורדת הריבית. בשבועות האחרונים הוא תקף את הפד והעומד בראשו ג'רום פאוול בשל חוסר נכונותם להוריד את הריבית. עם זאת, טראמפ השבוע הבטיח כי לא יפטר אותו אך גם לא ימנה אותו לכהונה שלישית. הכהונה הנוכחית של פאוול מסתיימת במאי 2026.
איום נוסף הנובע מהמכסים הוא של "סטגפלציה", כלומר שילוב בין קיפאון בצמיחה ועלייה באינפלציה. כלכלנים, ואף פאוול עצמו, העלו את האפשרות הזו בשבועות האחרונים.
על אף החשש מעלייה באבטלה, בשלב זה שוק העבודה האמריקאי נותר יציב. בשבוע שעבר דווח כי באפריל נוספו 177 אלף משרות חדשות, מעל לתחזיות, ושיעור האבטלה נותר ללא שינוי על רמה נמוכה יחסית של 4.2%. אך כלכלנים כבר הביעו ספק כי היציבות הזו תימשך עוד זמן מה. נתון שכן הושפע כבר ממלחמת הסחר הוא הצמיחה הכלכלית. בשלושת החודשים הראשונים של השנה התמ"ג התכווץ בשיעור שנתי של 0.3%, על רקע זינוק בייבוא בשל החשש מעליית מחירים לנוכח המכסים. זו הייתה ההתכווצות הרבעונית הראשונה מאז 2022.
"אני מוכן לעבור על כל השלכות המכסים על המחירים", אמר בחודש שעבר כריסטופר וולר החבר במועצת המושלים של הפד לבלומברג. "אני לא מתכוון להגיב בהגזמה לכל עלייה באינפלציה שאני אייחס למכסים". עם זאת, הוסיף כי אם שיעור האבטלה יעלה בחדות "יהיה חשוב להתערב". פאוול עצמו הדגיש במרץ כי בבנק לא ממהרים לפעול בנוגע לריבית וממתינים "ליותר בהירות".