רשות ני"ע קנסה חברת BVI ב-2.4 מיליון שקל – שנה אחרי שעזבה את הבורסה
הרשות הודיעה שהטילה את העיצום הכספי הגבוה ביותר שהוטל עד כה בהליך עיצום כספי על חברת ה-BVI קלקן קפיטל, בשל הפרות דיווח; אלא שהחברה כבר פרעה את חובותיה, נמחקה מהמסחר בתל אביב והפכה לפרטית
רשות ניירות ערך הודיעה היום (א') שהטילה "עיצום כספי חסר תקדים" של 2.4 מיליון שקל על חברת ה-BVI האמריקאית קלקן קפיטל. זאת בגין הפרות דיווח שהחברה ביצעה.
אלא שהעיצום הכספי מגיע כמעט שנה אחרי שקלקן קפיטל כבר פרעה את חובותיה למחזיקי האג"ח שלה, סדרת האג"ח היחידה שהייתה לה נמחקה מהמסחר בתל אביב והיא חדלה מלהיות חברה מדווחת.
קלקן קפיטל, שבעל השליטה בה הוא ד"ר פרקן קלקן, פועלת בתחום הדיור להשכרה בנכסי מולטי-פמילי לאוכלוסייה מעוטת יכולת ביוסטון, טקסס שבארה"ב.
היא נכנסה לתל אביב כחברת BVI בנובמבר 2022 כשגייסה 145 מיליון שקל בהנפקת אג"ח (ו-14 מיליון שקל נוספים בהרחבה שביצעה ביוני 2023) בריבית שנתית קבועה של 7.85%. מועד פירעונה של הסדרה נקבע לסוף נובמבר 2025. אך כבר במאי 2024 פרעה החברה את כל חובותיה בפירעון מוקדם והסדרה נפדתה במלואה. כשבעקבות זאת החברה הפכה לפרטית.
חברות ה-BVI הן חברות זרות, אמריקאיות על פי רוב, שהתאגדו באיי הבתולה הבריטיים. בעליהן הזרימו לתוכן נכסים והן קיבלו עליהן את הדין הישראלי על מנת לגייס כאן חוב בהנפקות אג"ח.
הטרנד תפס תאוצה במחצית השנייה של העשור הקודם, כשמספר החברות הזרות שגייסו כאן חוב במסגרתו מגיע ליותר מ-30 והן גייסו כ-40 מיליארד שקל.
שנת השיא של גיוסי ה-BVI הייתה 2017 עם 19 גיוסים בסכום מצטבר של כ-9.5 מיליארד שקל. אך מאז, ובעקבות קשיים שהתגלו בפעילות ובממשל התאגידי בכמה מהחברות, חלה ירידה חדה בגיוסיהן. כאשר בשנתיים האחרונות נרשמה בהן התעוררות מחודשת, בעיקר מצד חברות ותיקות שכבר מוכרות לשוק ההון.
קלקן קפיטל הייתה חברת ה-BVI הראשונה, בנובמבר 2022, לגייס חוב חדש מזה שלוש שנים וחצי (חברות ותיקות שכבר היו להן סדרות נסחרות המשיכו לעשות כן לאורך התקופה) והקשיים שהתגלו בממשל התאגידי בה הוכיחו כי הבעיות בחברות ה-BVI לא היו רק נחלת העבר. אם כי, כאמור, היא שילמה בסופו של דבר את מלוא החוב שלה למחזיקים.
רשות ניירות ערך הטילה את העיצום בגין כמה הפרות דיווח של החברה במהלכן של 2023 ו-2024. זאת בגין פרטים חסרים בדוחות לשנת 2022 ובשלושת הדוחות הרבעוניים שהגישה בשנת 2023.
בין היתר על כך שלא דיווחה במסגרתם על אודות הלוואות שנטלה בסכום מצטבר של יותר מ-14 מיליון דולר ועל הוצאות המימון עבורן; שדיווחה דיווחים חסרים על אודות הוצאות ביטוח שהיו לה; ושהציגה בדוחותיה מזומנים שברשותה בעוד שחלקם הועבר לחשבונות של בעל השליטה. בנוסף היא איחרה במועד הפרסום של הדוח השנתי לשנת 2023 ובדיווח על ההפרות שנמצאו, וכלל לא פרסמה את תוצאות הרבעון הראשון של 2024, אף שפדתה את אגרות החוב שלה רק לאחר סיומו.
רשות ניירות ערך ציינה בהודעתה כי: "מדובר בעיצום כספי בסכום חסר תקדים שמוטל בהליך של עיצום כספי (להבדיל מהליך אכיפה מנהלית) אשר משקף את מדיניות ההחמרה של הרשות לניירות ערך.
"זה המקרה הראשון בו הרשות לניירות ערך עושה שימוש בכלי העיצום הכספי בקשר להפרה של טעות מהותית בדו"ח כספי המחייבת תיקון דוחות כספיים".
כלכליסט הפנה לרשות שאלה בדבר כוונתה ויכולתה לגבות את העיצום שהוטל, נוכח העובדה שקלקן קפיטל כבר אינה פועלת בישראל. מהרשות נמסר רק כי "הרשות בוחנת את אפשרויות הגבייה".