עשרות כדורגלנים חשודים בהונאת ענק של הביטוח הלאומי יחד עם רופאים, עורכי דין ומאכערים
לאחר חקירה סמויה של שנה וחצי, עוכבו הבוקר לחקירה עשרות חשודים. על פי החשד, כ-50 שחקנים, בהם גם כדורגלנים בליגת העל, דיווחו על אובדן כושר עבודה - בזמן שהמשיכו לשחק כרגיל. במרכז השיטה רופא שאישר את הבקשות ועובדת שדאגה שהן יגיעו לבחינתו. החשד שהיקף המרמה עומד על 13 מיליון שקל
פרשת הונאה ענקית בכדורגל הישראלי התפוצצה היום (ד'), ובמרכזה חשד להוצאת 13 מיליון שקל במרמה מהביטוח הלאומי עבור קצבאות פיקטיביות. בפרשה חשודים כ-50 שחקני כדורגל, כולל שחקנים מובילים בליגת העל, רופאים, עורכי דין ו"מאכערים" נוספים.
לאחר שנה וחצי של חקירה סמויה משותפת של הביטוח הלאומי ומשטרת ישראל, הבוקר עוכבו לחקירה עשרות חשודים בפרשה וכמה מהם גם נעצרו (לא כל השחקנים החשודים נעצרו או עוכבו עד כה), במסגרתה עלו חשדות ששחקני כדורגל מליגת העל ומליגות נוספות הונו את הביטוח הלאומי והוציאו במרמה קצבאות אובדן כושר עבודה פיקטיביות במשך שנים, וזאת תוך שהם מסתייעים ברופאים ועורכי דין כדי להגיש הצהרות שקריות ומסולפות על אחוזי נכות.
בין העצורים: רופא, עורכי דין ועובדת של הביטוח הלאומי, אשר הושעתה מהעבודה באופן מיידי עם היוודע הפרטים. בין המעוכבים שחקני כדורגל, שהוזמנו לחקירה, והמשטרה מייחסת להם הונאה וגזל של כספי ציבור. בין העבירות המיוחסות למעורבים העיקריים בפרשה: שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה וזיוף בידי עובד ציבור.
בשלב זה 5 שחקני כדורגל נחקרים במשטרה, ובימים הקרובים ימשיכו הזימונים של שחקני הכדורגל לחקירה, שתלך ותתרחב, כאשר בביטוח הלאומי מאמינים כי גל המעצרים היום הוא רק ראשית הדרך של הפרשה הזו.
בשנה וחצי האחרונות אגף החקירות של הביטוח הלאומי חקר חשדות כנגד עשרות מעורבים, כאשר לפי החשד עורכי דין ייצגו עשרות כדורגלנים בתביעות פגיעה בעבודה שהוגשו לביטוח לאומי, בתיאום עם רופא חיצוני שקבע אחוזי נכות גבוהים לאותם שחקני כדורגל. זאת, כאשר בפועל בעת שהם דיווחו על אובדן כושר עבודה – אותם שחקנים המשיכו לשחק בקבוצותיהם באופן רגיל.
בביטוח הלאומי מספרים כי "החקירה החלה בעקבות מידע מודיעיני שהגיע אלינו, במקביל לבדיקה שנערכה באגף הביקורת הפנימית על פעולות חשודות שנבדקו באופן שוטף. החקירות גילו שהרופא תיאם לכאורה עם עורכי הדין מועדי ועדות ומסמכים מזויפים כדי לקבוע אחוזי נכות פיקטיביים וקבלת קצבאות במרמה של אלפי שקלים מידי חודש לכל שחקן". בעקבות הממצאים הראשוניים, עורבה גם היחידה ללחימה בפשיעה (יל"פ) של מרחב ציון במחוז ירושלים, שחברה לחוקרי הביטוח הלאומי, כאשר את החקירה ליוותה גם פרקליטות מחוז דרום.
לפנות בוקר עברה החקירה לשלב הגלוי עם הפשיטה על בתי החשודים ומשרדיהם. במסגרת החיפושים שנערכו, תפסה המשטרה מאות אלפי שקלים במזומן, חילטה רכבי יוקרה של המעורבים, ומצאה קלסרים מסודרים ובהם שמות הקבוצות, מסמכים רפואיים ועוד.
החשודים נחקרים כעת בתחנת המשטרה בירושלים על ידי חוקרי המשטרה וחוקרי הביטוח הלאומי, וחלקם יובאו להארכת מעצר בבית משפט השלום בעיר. בביטוח הלאומי ובמשטרה מסרו ש"במקביל, הוזמנו לחקירה שחקני כדורגל מכלל קבוצות ליגת העל להמשך החקירות שימשכו בשבועות הקרובים".
במשטרת ירושלים מכנים את הפרשה "זמן פציעות", ומסרו כי "החשד הוא שמספר מעורבים קשרו יחדיו קשר עם עשרות שחקני כדורגל לטובת הוצאת כספי ציבור במרמה, כספים שנכנסו לכיסם בסכום מצטבר מוערך של מיליוני שקלים".
בביטוח הלאומי הוסיפו ש"מדובר בפרשת ההונאה החמורה ביותר שנחשפה בספורט הישראלי, שבה מעורבים שחקני כדורגל בכירים בישראל, ולגיונרים (שחקנים זרים) לאורך השנים". עוד מסרו כי "קצבאות צריכות להינתן למי שזכאי ולמי שזקוק לסיוע. אגף החקירות של הביטוח הלאומי ימשיך להבטיח שמי שמרמה - יתן על כך את הדין, יחזיר את הכספים לציבור ויועמד לדין פלילי".
כך עבדה ההונאה
במהלך החקירה של ביטוח לאומי, התברר שהמנגנון הפלילי היה ממש "ממוסד" ומסודר. החשוד המרכזי בפרשה הוא רופא, שמשמש למעשה פוסק בוועדה רפואית של הביטוח הלאומי בבאר שבע בתביעות של אובדן כושר עבודה, ובמקביל ותוך ניגוד עניינים, כך החשד, החזיק גם בחברת ייעוץ פרטית, שסייעה לשחקני הכדורגל להגיש תביעות אובדן כושר עבודה, עליהן היה חתום רופא אחר - ושהמטרה היתה שיגיעו להכרעת הרופא בעל שני הכובעים.
במנגנון הזה לקחו חלק גם עורכי דין ומאכערים, שסייעו לשחקני הכדורגל לשנות באופן פיקטיבי את כתובת המגורים שלהם לאזור באר שבע. זאת כדי שבכלל יוכלו להגיש את תביעת אובדן כושר העבודה שלהם לוועדה בבאר שבע שבה ישב אותו רופא.
פסיקה של רופא בוועדה רפואית כזו בנוגע לאובדן כושר עבודה היא במעמד כמו של פסק דין של שופט, ועל כן חשיבותה. גובה הקצבה שמשולמת בגין אובדן כושר עבודה נגזר משכר התובע, ועל כן, בטח במקרה של כדורגלנים מקצועיים בעלי שכר גבוה, התגמול יכול להגיע לסכומים גבוהים ביותר (בשונה מקצבת נכות).
מי שעוד סייעה במנגנון השחיתות הזה היא עובדת ביטוח לאומי שהיתה אחראית על שיבוץ לוועדות הרפואיות ושיתפה פעולה עם תוכנית המרמה, כך החשד, וסייעה לשבץ את שחקני הכדורגל לוועדה הרפואית בבאר שבע, שבה ישב הרופא.