סערה בעולם אחרי הצגת תוכנית עזה של טראמפ: ״מתנגדים לטרנספר״
הצגת התוכנית הלילה של הנשיא במסגרתה ארה״ב תשתלט על עזה ותוציא משם 1.8 מיליון תושבים, לא השאירה את מנהיגי העולם אדישים - במיוחד אלו של מדינות ערב. מצרים: ״לשקם את עזה מבלי להוציא משם את הפלסטינים״. סין: "מתנגדת לטרנספר בכוח של תושבי עזה". גם ספרד, צרפת ובריטניה הביעו התנגדות רשמית לתוכנית
הצהרתו הדרמטית של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בדבר תוכניתו לפינוי מוחלט של תושבי עזה והשתלטות אמריקאית על הרצועה, מעוררת הדים בישראל ובזירה הבינלאומית. בעוד שראש הממשלה בנימין נתניהו הגדיר את התוכנית כ"רעיון מקורי" שעשוי "לשנות את ההיסטוריה", גורמים בקהילה הבינלאומית ובתוך ישראל הביעו ספקנות עמוקה לגבי ישימות התוכנית והשלכותיה ההומניטריות.
משרד החוץ של סין מסר כי "סין מתנגדת לטרנספר בכוח של תושבי עזה. אנו מקווים שכל הצדדים ייקחו את הפסקת האש כהזדמנות להשיב את הבעיה הפלסטינית למסלול הנכון, המבוסס על פתרון שתי המדינות". גם ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי אמר כי ממשלתו תומכת בפתרון שתי המדינות במזרח התיכון. "העמדה של אוסטרליה נותרה בעינה אחרי שטראמפ הודיע על תוכניתו להשתלט על הרצועה", מסר.
שר החוץ של מצרים בדר עבר אל-עאטי נפגש עם ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד מוסטפא במצרים, ואמר לו כי קהיר "תתמוך בצורה מלאה בממשלה הפלסטינית וברפורמות שלה". כמו כן, הדגיש את "חשיבות העצמת הרשות מבחינה מדינית וכלכלית, ומבחינת משימותיה ברצועת עזה כחלק מהשטחים הפלסטינים". בצל התוכנית שעליה הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אמר אל-עאטי כי "יש להתקדם עם פרויקטים לשיקום מוקדם של עזה, מבלי להוציא את הפלסטינים ממנה".
סעודיה התייחסה בהצהרה רשמית לדבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הגירה מעזה, ומסרה כי היא חוזרת על עמדתה באופן "ברור ומפורש", שהיא דוחה את הניסיונות לעקור את הפלסטינים מאדמתם. "סעודיה לא תקיים יחסים עם ישראל ללא הקמת מדינה פלסטינית. העמדה שלנו ביחס לפלסטינים לא פתוחה למו"מ", נכתב בהצהרה מטעם משרד החוץ הסעודי.
שרת החוץ של גרמניה אנאלנה ברבוק אמרה כי "בדיוק כמו הגדה המערבית ומזרח ירושלים, עזה שייכת לפלסטינים. גירושם לא מתקבל על הדעת ומנוגד לחוק הבינלאומי. זה יוביל גם לסבל נוסף ולשנאה. לא יכולים להיות פתרונות שעוברים מעל הראש של הפלסטינים". כמו כן, דובר ממשלת גרמניה אמר על התוכנית: "נמשיך לעבוד לעבר פתרון שתי המדינות. ברלין תשוחח עם הממשל האמריקני על עזה, אך שום דבר עוד לא נקבע".
חברי המפלגה הדמוקרטית בארה"ב התרעמו על התוכנית שהציג הנשיא דונלד טראמפ בקשר ל"שליטה ברצועת עזה" והעברת תושביה "למקומות אחרים". חברת בית הנבחרים האמריקנית-פלסטינית רשידה טאליב אמרה כי "הפלסטינים לא הולכים לשום מקום. הנשיא יכול לפלוט את השטויות הקנאיות האלו רק בגלל תמיכה דו-מפלגתית בקונגרס במימון רצח עם וטיהור אתני". הסנאטור כריס מרפי הוסיף: "הוא איבד את זה. פלישה לעזה תוביל לטבח באלפי חיילים אמריקנים ועשורים של מלחמה. זו בדיחה עצובה וחולנית".
גם בקרב הפלסטינים נרשמה התנגדות. בכיר חמאס סאמי אבו זוהרי כינה את ההצעה "מגוחכת ואבסורדית". בדברים שאמר לסוכנות הידיעות רויטרס הוסיף: "כל רעיון מסוג זה יכול להצית את האזור". מהג'יהאד האסלאמי נמסר: "העם הפלסטיני ימשיך להתנגד, כפי שהוא עושה כבר יותר ממאה שנה, לפני טראמפ ואחריו".
מזכ"ל אש"ף חוסיין א-שייח' מסר: "ההנהגה הפלסטינית מדגישה את עמדתה הנחרצת לפיה פתרון שתי המדינות הוא הערובה לביטחון, יציבות ושלום. היא מדגישה את התנגדותה לכל הקריאות לגירוש העם הפלסטיני מאדמת מולדתו. כאן נולדנו, כאן חיינו וכאן נישאר".
אחרי מסיבת העיתונאים בבית הלבן, אמר בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק לסוכנות הידיעות הרוסית RIA כי ארגון הטרור מוכן לקיים שיחות עם הממשל האמריקני. "אנחנו מוכנים למגעים ולשיחות עם ממשל טראמפ", צוטט אבו מרזוק. "בעבר, לא התנגדנו למגעים עם ממשל ביידן, טראמפ או כל ממשל אמריקני אחר, ואנחנו פתוחים לשיחות עם כל הגורמים הבינלאומיים". מרזוק אמר כי השיח עם ארה"ב הפך לסוג של הכרח עבור חמאס, בהתחשב בכך שוושינגטון היא שחקן מפתח במזרח התיכון.
גם שר החוץ של בריטניה דייוויד לאמי התייחס לתוכנית של טראמפ, ואמר כי "תמיד היינו ברורים בנוגע לאמונה שלנו בפתרון שתי המדינות. יש להבטיח כי הפלסטינים יחיו וישגשגו במולדתם, בעזה ובגדה המערבית".
במקביל משרד החוץ של צרפת הביע את התנגדותו לתוכנית שהציג נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ומסר כי "עקירה בכוח של אוכלוסייה עזתית תהיה הפרה חמורה של החוק הבינלאומי, ומתקפה על השאיפות הלגיטימיות של הפלסטינים. זה יערער את היציבות באזור". נמסר כי "העתיד של עזה צריך להיחרט לא דרך שליטה של מדינה שלישית, אלא בתוכנית למדינה עצמאית". שר החוץ של ספרד חוזה מנואל אלבארס התייחס גם הוא לנושא, ואמר: "עזה היא אדמת העזתים. היא חלק מהמדינה הפלסטינית העתידית, שצריכה להתקיים לצד הבטחת שגשוגה וביטחונה של ישראל".