סגור
העיתון הדיגיטלי
27.04.25
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט 24.2.25
ראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: מוטי מילרוד הארץ)
דעה

זה לא עוד סרטון של ביבי, זה דף מסרים חד בקטארגייט

קטע וידאו של 58 שניות שהופץ אמש בטיקטוק של ראש הממשלה לקראת חצות מקבע את הנרטיב: "לא אנחנו אשמים, אלא הפקידות הציבורית השמאלנית שמנסה לחתור נגדנו". סרטון הדיפ סטייט אינו עוד פוסט זניח בטיקטוק – אלא תחילתו של קמפיין

שעות ספורות לאחר הדיווחים על חקירת שניים ממקורביו בפרשת קטארגייט, פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו בטיקטוק את סרטון ה"דיפ סטייט". ב-58 שניות תוקף נתניהו את הפקידות הציבורית בטענה שאנשיה "שמאלנים" ומעוניינים לחבל בניהול השוטף של המדינה ושל ממשלת הימין. "הם רוצים שאני והממשלה נהיה... עציץ", הוא אומר למצלמה ומצביע על עציץ שמונח לידו. סרטון הדיפ סטייט אינו עוד פוסט זניח בטיקטוק – אלא דף מסרים חד ומדויק לכל תומכיו והשופרות שלו בתקשורת וברשתות החברתיות לקראת שלל התנגשויות משפטית ופוליטיות אפשריות. וכל זאת - בלי לעבור על צו איסור הפרסום שהוטל על פרשת קטארגייט שכבר מלחכת את דש מעילו.

@bnetanyahu

מה זה דיפ סטייט?

♬ puzzle pieces - choppy.wav

דקות ספורות אחרי פרסום הסרטון נשמעו ברשתות החברתיות טענות כאילו הסרטון מעיד כביכול על הלחץ שבו נתניהו נתון עקב פרשת קטארגייט, אלא שנראה שההחלטה לצלם סרטון כזה מעידה יותר על קמפיין מתוזמן ועל אסטרטגייה ארוכת טווח. עוד לפני פרסום הסרטון פירסם נתניהו, בחשבונות הרשמיים של ראש ממשלת ישראל בעברית ובאנגלית ב-X - ציוצים בהם טען כי "הדיפ סטייט בשירות השמאל משתמש באופן מעוות במערכת הצדק כדי לסכל את רצון העם". הקמפיין המשולב הזה יכול להעיד על ניסיון מכוון ומתוכנן לעצב נרטיב חדש שישרת אותו פוליטית ומשפטית בעתיד. הנתיב ברור: סימון הפקידות הציבורית כאויב והצגתה ככוח שפועל תחת מניעים פוליטיים להפיל ממשלת ימין נבחרת.
חשבון הטיקטוק של נתניהו אינו מתעדכן באופן סדיר כמו חשבונותיו האחרים ב-X ובפייסבוק. אולם, השימוש בו נועד לפנות לקהל הצעיר, עם מסרים תדמיתיים כמו פגישות עם חיילים, התפארות בהישגי ההייטק הישראלי, וברכות לאומנים פופולריים
הסרטון אינו רק חלק מקמפיין הסברתי אלא כלי לעיצוב דעת קהל לקראת מאבקים עתידיים. פרשת קטארגייט עלולה להגיע אליו או לפגוע במקורביו, ולכן חשוב לנתניהו לקבוע מראש את הנרטיב: "לא אנחנו אשמים, אלא הפקידות הציבורית השמאלנית שמנסה לחתור נגדנו".
חשבון הטיקטוק של נתניהו אינו מתעדכן באופן סדיר כמו חשבונותיו האחרים ב-X ובפייסבוק. אולם, השימוש בו נועד לפנות לקהל הצעיר, עם מסרים תדמיתיים כמו פגישות עם חיילים, התפארות בהישגי ההייטק הישראלי, וברכות לאומנים פופולריים. במקביל, החשבון משמש אותו גם ככלי להעברת מסרים ממוקדים בנקודות קריטיות ומחלוקתיות סביב ההחלטות הפוליטיות שלו, כמו בתקופת המחאה נגד ההפיכה המשפטית, קידום הטענה שלו על חשובות ציר פילדלפי לניצחון על החמאס, ושיקום דמותו כ"מר ביטחון" לאחר מחדל 7 באוקטובר. הבחירה בשיר "Unstoppable" של סיה כרקע מוזיקלי לסרטון אינה מקרית ובאה לשדר לקהל הצעיר את המסר לפיו נתניהו הוא בלתי מנוצח ושום דבר לא יעצור אותו, שמתכתב היטב לנרטיב שהוא מנסה לבסס.
דיפ סטייט כמסגרת התגוננות משפטית ופוליטית
צו איסור הפרסום מונע גם מנתניהו לדבר על החקירה כיוון שהיא מתמקדת בסביבה הקרובה ביותר שלו ועוסקת בחשדות לקשרים בין יועציו הבכירים - פלדשטיין, אוריך ואיינהורן - לבין קטאר וכספים שהם קיבלו לכאורה ממדינת אויב. בחסות הערפל התקשורתי מנסה נתניהו להחדיר לשיח הציבורי את המונח "דיפ סטייט", כדי שכל תומכיו ושריו יחזרו עליו בריאיונות ותגובות תקשורתיות. זה המסר התודעתי שהוא משדר: לקעקע כל החלטה או עמדה של רשויות המדינה שנוגדת את עמדותיו. לשלול מראש כל האשמה פוטנציאלית ולהציג את רשויות המשפט והאכיפה כגופים פוליטיים שפועלים נגד ממשלה נבחרת.
הציוץ באנגלית שכוון לימין האמריקאי, תוך השוואה למאבקו של דונלד טראמפ מול "הדיפ סטייט" בארה"ב, מראה כי נתניהו מבקש לבסס את הטיעון גם בזירה הבינלאומית ולהקנות לו לגיטימציה תודעתית בקרב קהלים רחבים יותר. נתניהו מנסה לרכוב על ההצלחה שהשיג טראמפ עם קמפיין שלו נגד הדיפ סטייט בארה"ב והעובדה שהטיעון הזה עדיין משמש אותו כנשיא כדי להסביר מהלכים קיצוניים שהוא מיישם בממשל ובמדינה.
הסרטון מעיד על כך שהמושג "דיפ סטייט" ימשיך ללוות את השיח הציבורי בתקופה הקרובה, במיוחד סביב נושאים שנויים במחלוקת כמו: עימות אפשרי עם בג"ץ על נושאים כמו חוק ההשתמטות, או מינוי מחדש של איתמר בן גביר, מהלכים הקשורים להדחת גורמים בכירים בשירות הציבורי, כמו ראש השב"כ או היועצת המשפטית לממשלה וכמובן לחתור מראש תחת המלצה על חקירת שלו אישית בפרשת קטארגייט, ככל שתהיה כזאת. בנקודת קיצון, נתניהו עשוי להשתמש בנרטיב הזה גם כדי לסכל כל ניסיון להכריז עליו כנבצר - אם וכאשר החקירות בפרשה יעמיקו ויגיעו עד אליו. בכך הוא מחזק את דמותו כקורבן של מערכת מושחתת, תוך שהוא מחזק את אחיזתו בתומכיו ומסמן להם את האג'נדה שלו.