סגור
העיתון הדיגיטלי
20.04.25
ראש ממשלת פולין דונלד פרנצ'ישק טוסק , ראש הממשלה בנימין נתניהו ו ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן
ראש ממשלת פולין דונלד פרנצ'ישק טוסק , ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן (צילומים: REUTERS/Yves Herman , ראובן קסטרו , REUTERS/Kuba Stezycki)

ההפיכה על טורבו - כבר עוקפת בסיבוב את הונגריה ופולין

מחקר השוואתי של המכון לדמוקרטיה קובע כי מהלכי ההפיכה של הממשלה מקודמים בחלק מהתחומים אף במהירות רבה יותר מאלה שקודמו בהונגריה ובפולין. "המהלכים להחלשת הדמוקרטיה בישראל הולכים ומתרחבים וכוללים גם שינוי של כללי המשחק הדמוקרטיים"

"הקואליציה מקדמת כיום מהלכים דומים לאלו שקודמו בהונגריה ובפולין ובחלק מהתחומים אף באופן מהיר יותר. מתעורר חשש שמהלכים אלה עלולים להביא לפגיעה דרמטית בדמוקרטיה הישראלית בדומה למה שקרה בהונגריה ובפולין". כך קובעות עו"ד דפני בנבניסטי ועו"ד ספיר פז מהמכון הישראלי לדמוקרטיה על סמך מחקר שערכו על המהלכים להחלשת הדמוקרטיה בישראל ב־2024-2023 בהשוואה להונגריה ופולין.
המחקר מתפרסם בעת שהכנסת אישרה היום בקריאה שנייה ושלישית את החוק לשינוי חברי הוועדה לבחירת שופטים באופן שיקל על הקואליציה לבחור את מועמדיה.
לדבריהן, המחקר הנרחב על דמוקרטיות בנסיגה והניסיון הרב שנצבר בנושא מלמדים כי "נסיגה דמוקרטית" אינה משבר שלטוני המתרחש ברגע אחד, אלא תהליך רב־שלבי של שחיקה של מוסדות, חוקים ונורמות דמוקרטיות, שמובילה ממשלה שנבחרה בבחירות דמוקרטיות. בסופו של תהליך זה נמצא שינוי יסודי במשטר של המדינה, והיא אינה מוגדרת עוד דמוקרטיה ליברלית. בספרות המחקרית עמדו חוקרים על קווי הדמיון המאפיינים תהליכי נסיגה דמוקרטית במדינות שונות, כך שאפשר לזהות תהליך של נסיגה כזו עוד לפני שהמדינה משנה לחלוטין את אופייה הדמוקרטי, מכיוון שמנהיגים המובילים תהליכים כאלה נוטים לאמץ שיטת פעולה דומה, ואפשר להבחין בקווי השפעה בין המדינות.
כמה מאפיינים מרכזיים לכך הם עלייה לשלטון בבחירות דמוקרטיות; מתקפה שיטתית על מוסדות חיוניים, כגון מערכת המשפט, משרד התובע הכללי והתקשורת, ושינוי הרכבם של גופים שתפקידם לפקח על מוסדות חיוניים בדמוקרטיה (כגון ועדת הבחירות ומועצת התקשורת), ודחיקת רגלי האופוזיציה מהם; ושימוש בתיקונים חוקתיים, בחוקים ובמינויים פוליטיים כדי לפרק את הדמוקרטיה הליברלית במדינה.
פולין והונגריה נחשבות בספרות המחקר דוגמאות מובהקות למה שמכונה "דרך פעולה להתנעה של נסיגה דמוקרטית". בשתיהן החל המהלך בתקיפה של השלטון את מערכת המשפט, ולאחר מכן עבר השלטון בהדרגה להתקפה מרובת חזיתות על מוסדות פיקוח ולהשתלטות על מוקדי כוח באמצעות מינויים פוליטיים וחקיקה שהרחיבה את סמכויות הממשלה.
"בשנה האחרונה, דווקא בצל המלחמה, חזרה הקואליציה לקדם את המהלכים להחלשת הדמוקרטיה – במהירות, בהרחבה ובאגרסיביות. לא מדובר רק בשלב הראשון של מה שכונה הרפורמה המשפטית, שהוקדש לתקיפה רבתי של מערכת המשפט, אלא בחודשים האחרונים נדמה שהושק שלב שני של המתקפה על הדמוקרטיה, שבו הקואליציה פועלת בכמה זירות להחליש את כללי המשחק הדמוקרטיים", הן קובעות.
לדבריהן, "המחקר ההשוואתי מסייע 'לחבר את הנקודות' בין צבר ההצעות הרב שהקואליציה מקדמת. התמונה המתגלה מהשוואת מהלכי הקואליציה בישראל למהלכים שהתרחשו בהונגריה ובפולין מעידה שהמהלכים להחלשת הדמוקרטיה בישראל הולכים ומתרחבים וכוללים גם שינוי של כללי המשחק הדמוקרטיים".