סגור
העיתון הדיגיטלי
29.04.25
 מימין בצלאל סמוטריץ' שר ה אוצר ו אסי מסינג
מימין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והיועמ"ש של המשרד אסי מסינגסמוטריץ' שר ה אוצר ו אסי מסינג (צילום: אלכס קולומויסקי דוברות משרד האוצר)

הממשלה החליטה: עד אוקטובר יוחלפו שמונה יועמ"שים ותיקים

ההחלטה על קציבת כהונת היועמשי"ם של משרדי ממשלה התקבלה כבר ב-2009, אך קודמה רק לאחרונה בשל המתיחות בין שר האוצר סמוטריץ' ליועמ"ש משרדו מסינג. המתווה שהוגש לבג"ץ יעלה להצבעת ממשלה ביום ראשון

הממשלה גיבשה מתווה לתאריכי פרישה סופיים ליועצים המשפטיים הוותיקים. לפי המתווה, ב-1 באפריל יסיימו את תפקידם שלושה יועצים משפטיים: אסי מסינג, היועמ"ש של משרד האוצר; רינת ויגלר, היועמ"ש של משרד הרווחה, ומיכל שטרית רבל, היועמ"ש של משרד העליה והקליטה. בתקופה שבין 1 באפריל ל-20 באפריל תתקיים חפיפה עם היועץ המשפטי הבא של כל משרד.
לצפייה במסמך המלא - לחצו כאן
בפעימה השנייה, שתתקיים ב-15 ביוני 2025, יסיימו את תפקידיהם ארבעה יועצים משפטיים ותיקים נוספים: דודו קובסניאנו ממשרד התיירות, אילת מלקמן ממשרד החינוך, סורל הרלב מהמשרד לשוויון חברתי, ומיכל מאסטיי ממשרד התפוצות. בפעימה האחרונה, תפרוש איילת זלדין היועמשי"ת של משרד הכלכלה ב-1 באוקטובר 2025. נזכיר, כי היועצת המשפטית הותיקה של משרד החקלאות, אפרת אביאני, פרשה כבר, ושלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית הוותיקה של משרד ראש הממשלה, צפויה לפרוש בשל הגיעה לגיל פנסיה, ואיננה חלק מהמתווה הנוכחי. המתוה הוצג במסגרת תשובת המדינה לבג"ץ בעתירת היועמשי"ם שמתנגדים להסדר הכספי שמלווה את החלטת הממשלה על קציבת כהונתם.
המתווה שגובש על ידי מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, המשנה ליועמשי"ת שרון אפק, ומנהל מינהל הסגל הבכיר בנציבות שירות המדינה ניסים מזרחי, מגיע בהמשך להחלטת הממשלה שהתקבלה ב-17 בנובמבר 2024, ולפיה "יועץ משפטי שמכהן שבע שנים בתפקידו יסיים את העסקתו תוך 90 יום גם אם לא חתם על הסדר כספי". כלומר, לפי החלטת הממשלה כל היועצים הוותיקים היו אמורים לסיים את תפקידם ביום ראשון הקרוב, אך הוחלט להאריך מעט את כהונתם, בשל הצורך להתמודד עם הטענות המשפטיות שהעלו היועצים המשפטיים בנוגע להסדר הכספי.
הבחירה במתווה של עזיבה מדורגת של היועצים הוותיקים מגיעה מהרצון "לאייש את משרות היועמ"שים בהקדם, ולהימנע מאיוש זמני של תפקיד היועץ המשפטי, שהוא גם שומר סף". הממשלה מתכננת להעלות להצבעה ביום ראשון הקרוב את המתווה המעודכן של עזיבת היועצים המשפטיים הוותיקים. הנציבות מבחינתה מסרה כי בכוונתה לתת קדימות ועדיפות למכרזים לאיוש היועמשי"ם מתוך הבנה של חשיבות היועמשי"ם לתפקוד המשרדים.
סאגת קציבת הכהונה של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה חוזרת אחורה למעלה מ-15 שנים: במרץ 2009 הממשלה קיבלה החלטה כללית "לאמץ את המלצות הצוות לבחינת מערך הייעוץ המשפטי לממשלה". אותו צוות המליץ שיש לקצוב את כהונת היועמשי"ם, גם אם אין קציבה כזו בחוזה ההעסקה שלהם. אלא שבדו"ח הצוות נכתב כי קציבת הכהונה תיעשה יחד עם "מתן הסדר כספי" ליועמ"ש הפורש. במשך 15 השנים שחלפו מאז, הממשלה לא הצליחה להגיע להסדר כספי עם היועמשי"ם על קציבת הכהונה שלהם. בממשלה מתארים זאת: "נעשו ניסיונות רבים, אולם הדבר לא צלח מסיבות שונות". למעשה, היה מדובר בוויכוח תקציבי על היקף הפיצוי שיינתן ליועמשי"ם בגין פרישתם.
העיכוב הממשלתי של 15 שנה בסוגיית קציבת הכהונה הסתיים ברגע ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' נקלע לעימותים חוזרים ונשנים עם היועמ"ש של האוצר, עו"ד אסי מסינג. מסינג הביע עמדות נחרצות בסוגיות כמו סבסוד מעונות בגין אברכים שחייבים בגיוס, גיוס בני ישיבות, ותשלומי אופק חדש. בשל הרצון להזיז את מסינג מתפקידו, זירז סמוטריץ' את גורמי המקצוע להגיע להסכמות עם היועמשי"ם על קציבת הכהונה שלהם. העובדה שלסמוטריץ' יש להט ותשוקה מיוחדים סביב הזזת מסינג מתפקידו הפכו את קציבת הכהונה לנושא סמלי, והיועצים המשפטיים ציפו שהיועמשי"ת תסרב להגן על המדינה בבג"ץ, אך היום מתברר כי מערך הייעוץ המשפטי בממשלה סבור שאין בעיה משפטית בהחלטת הממשלה. עם זאת, היועמש"ים לא משכו את עתירתם מבית המשפט, ולעתירתם הצטרפו גם אנשי אקדמיה רבים (בעיקר מתתחום הכלכלה), ודמויות ציבוריות אחרות. בית המשפט סירב לבקשת היועצים המשפטיים להוציא צו ביניים.