סגור
אוניות עם מכולות ב נמל חיפה
אוניות עם מכולות בנמל חיפה. יידרש להשקיע בשדרוג הרציפים (צילום: שרון צור)

פשרה: המדינה תאפשר לבעלי נמל חיפה לשעבד חלקית כספים שבקופת החברה

במסגרת הפשרה, הנמל יעביר לחנ"י הממשלתית (חברת נמלי ישראל) סכום של 1.5 עד 2 מיליארד שקל, שישמשו לפיתוח עתידי של הנמל, כפי שהוסכם בעת ההפרטה. היתרה שבקופה, שגדלה ל-2.8 מיליארד שקל, תישאר בידי החברה, ומתוכה יוכלו הבעלים לחלק דיבידנד

המדינה בודקת אפשרות להקל על בעלי נמל חיפה על ידי שינוי רגולציה שיאפשר להם להשתמש בכספים שנמצאים בקופת הנמל. הכספים הללו היו מיועדים בעבר לפיתוח הנמל, אך בעלי הנמל מבקשים את הזכות לשעבד אותם על מנת לממן חוב חדש, דבר שיכול להקטין את הריביות שהם משלמים על החוב הקיים.
בעת הפרטת הנמל הוסכם כי הכספים שבקופתו, בסכום של כ-2.5 מיליארד שקל, לא יהיו ניתנים לשימוש עד שתושג המטרה של פיתוח הנמל. בשנה האחרונה, בעלי הנמל – קבוצת אדאני ההודית וקבוצת גדות – פנו בדרישה להסיר את המגבלה ולתת להם את האפשרות להשתמש בכספים האלה כדי לשעבד אותם לטובת חוב חדש שהם מתכננים לקחת. במקרה של מימוש החוב, השיעבוד של הכספים עשוי להתפרש כחלוקה של דיבידנדים לבעלי הנמל.
כעת כאמור מסתמנת פשרה בין המדינה לבין בעלי הנמל, שבמסגרתה נמל חיפה יעביר לחברת נמלי ישראל (חנ"י) סכום של 1.5-2 מיליארד שקל שייעודו לפיתוחו העתידי של נמל חיפה, כאשר ביתרת הכסף שבקופת הנמל, שגדלה בינתיים ל-2.8 מיליארד שקל, יוכל הנמל להשתמש לצורך חלוקת דיבידנד לבעלים.
חנ"י היא החברה המבצעת של שדרוג התשתיות של הנמל, ובכך המדינה תבטיח את ייעוד מרבית הכסף שבקופת נמל חיפה לצורך פיתוחו העתידי. את הפשרה המסתמנת מובילה ועדה שכוללת את רשות החברות בראשות מנהל הרשות רועי כחלון, שהוביל בתפקידו הקודם בראשות את הפרטת הנמל, וכן נמצאים בה נציגי אגף תקציבים, החשב הכללי, משרד התחבורה והייעוץ המשפטי של משרד האוצר.
במסגרת ההפרטה נקבע כי נמל חיפה יידרש להשקיע בשדרוג הרציף המזרחי או רציף כרמל, כאשר ההחלטה אמורה להתקבל בתוך 5 שנים מההפרטה. במהלך של העברת תשלום מוקדם לחנ"י, לפי ההצעה הנוכחית, תוכל חנ"י להתחיל בתכנון שדרוג הרציפים, כאשר ביום שבו נמל חיפה יכריע באיזה מהם הוא מעוניין להשקיע את השדרוג, תוכניות העבודה כבר יהיו מוכנות והלו"ז יתקצר. כלומר ברגע שבו הכסף יעבור לחנ"י, המגבלות יוסרו לחלוטין.