האולטימטום של דירקטוריון תע"א לשרים: מינוי יו"ר עד הישיבה הבאה
אחרי חודשיים וחצי ללא יו"ר, דירקטוריון החברה הביטחונית החליט להפעיל לחץ על שני השרים שעסוקים במאבקי כוח על זהות המועמד, ולמנות בעצמו ממלא מקום בתוך שלושה שבועות. בינתיים אמסלם מתעקש על מינוי גלעד ארדן, וכ"ץ מתנגד לו
תע"א (התעשייה האווירית) מנסה ללחוץ על השרים דוד אמסלם וישראל כ"ץ לאייש את תפקיד היו"ר. ישיבת דירקטוריון שהתכנסה בשבוע שחלף הסתיימה בהחלטה לפנות לשר הביטחון כ"ץ ולשר אמסלם, שאמור להיות אחראי על החברות הממשלתיות, ולדרוש מהם למנות לאלתר יו"ר קבוע לחברה. הדירקטורים בתע"א החליטו כי אם עד ישיבת הדירקטוריון הבאה, בעוד שלושה שבועות, שני השרים לא ימנו יו"ר, אז הדירקטוריון ימנה אותו בעצמו. אלא שמינוי יו"ר קבוע דורש את חתימת השרים, כך שבאפשרות הדירקטוריון לבחור את אחד מחבריו לתפקיד ממלא מקום יו"ר וללא שכר. בהיעדר יו"ר קבוע לתע"א בכל ישיבת דירקטוריון נדרשים החברים לבחור יו"ר אד הוק לניהול הישיבה. את הישיבה שנערכה בשבוע שחלף ניהל הדירקטור פרופ' גבי סרוסי.
הדירקטוריון מנסה להפעיל לחץ על השרים ולחלץ את עגלת המינוי מהבוץ שבו שקעה. היו"ר הקודם של תע"א עמיר פרץ סיים כהונה של שלוש שנים לפני כחודשיים וחצי, ומינויו המתוכנן של שגריר ישראל לשעבר באו"ם גלעד ארדן מעוכב בידי כ"ץ. זאת אף שארדן קיבל התחייבות מראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון לשעבר יואב גלנט ואמסלם כי הוא ימונה לתפקיד. כ"ץ, שמונה במקום גלנט, לא רואה את עצמו מחויב לאותו סיכום, ומטרפד אותו מחשש שבאמצעות תפקיד זה ארדן יגדיל את כוחו הפוליטי בליכוד.
ארדן כבר מכהן כדירקטור בחברה, ואף עשה תחקיר ביטחוני לקראת בחירתו בדירקטוריון ליו"ר. על רקע זאת ברשות החברות, שבאחריות אמסלם, קראו בימים האחרונים לקדם את בחירתו של ארדן לתפקיד. דירקטור נוסף שהצטרף לאחרונה לתע"א הוא מנכ"ל משרד החינוך לשעבר עמית אדרי, שנחשב מקורב לר הביטחון לשעבר גלנט. בנוסף לכך הצטרף לדירקטוריון יו"ר חדשות 13 אייל דה פאו.
כ"ץ עומד בסירובו למינוי ארדן, ואמסלם מתעקש לקדמו בנימוק שיש לכבד החלטה שניתנה לארדן. ארדן מצידו לא מתכוון לוותר על התפקיד. על פי הערכות, אמסלם ישנה את עמדתו רק אם ארדן יצהיר כי ויתר על התפקיד סופית, אלא שמבחינתו מדובר במתנה שהוא לא מתכוון לתת לשר כ"ץ. בינתיים ארדן מגיע לכל ישיבות הדירקטוריון, מגלה מעורבות בסדר היום ומעביר כל העת למתעניינים במהלכיו את המסר שבכוונתו להישאר על הגלגל עד מימוש ההבטחה שקיבל.
אף שלמאבקי הכוח בצמרת החברה לא אמורה להיות השפעה מהותית ומיידית על תע"א, בחברה חוששים כי הבחישה המתמשכת של פוליטיקאים בה תחבל בתדמיתה דווקא בעת שהיא מנסה למצב את עצמה כחברת ההייטק הביטחונית הגדולה בישראל ולרכוב על גל הצלחותיה העסקיות והטכנולוגיות בשנים האחרונות, ובפרט בתקופת מלחמת "חרבות ברזל".
פוליטיזציה בתע"א – שיו"ר העובדים שלה הוא בנו של השר חיים כץ – אינה דבר חדש, וגם בתקופה הארוכה שמפעלי החברה מייצרים מסביב לשעון ברקע הביקוש העצום למערכותיה, בארץ ובעולם, היא לא הלכה לשום מקום. בשבועות האחרונים מנהליה מתמודדים עם רעשי משנה שעולים מסיום כהונתו של פרץ בתפקיד היו"ר, בעקבות הליך משפטי שפתח נגדה שי גל, סגן הסמנכ"ל לענייני תקשורת ומקורבו של פרץ. מדובר בפרשה רוויה בפרטים תמוהים, שהם מקור להלצות בשאר התעשיות הביטחוניות ובמערכת הביטחון. גל מונה לתפקידו על רקע קרבתו לפרץ, אך טוען כי פוטר מסיבות פוליטיות. מנגד, לטענת תע"א עבודתו הופסקה בעקבות תלונות רבות עליו, בין היתר על כך שישן בתערוכות ביטחוניות, עישן במשרדו או התחמק מהשלמת תחקיר ביטחוני.
פרשיה זו לא תורמת לתדמית שאליה חותרת תע"א, שאמורה להתחרות עם חברות ביטחוניות אחרות על כוח אדם טכנולוגי מוביל. גם כיפופי הידיים בין הפוליטיקאים שמעורבים בתהליכי המינוי של היו"ר הבא לא מוסיפים לה.
בחודש הבא התעשייה האווירית תפרסם את הדו"ח השנתי שלה ל־2024, שאמור להציג את צבר ההזמנות העצום שצברה מאז פרוץ המלחמה, ובדגש על החודשים האחרונים, בעקבות הזמנות ענק שהעביר לה משרד הביטחון. על האחרונה שבהן היא דיווחה בימים האחרונים, והיקפה כ־700 מיליון דולר (כ־2.5 מיליארד שקל).
מדובר בהזמנה שתכולתה ופרטיה לא סופקו. תע"א עוסקת בפיתוח ובייצור אמצעי ליבה המשמשים את מערכת הביטחון: מטוסים ללא טייס, מערכות הגנה אוויריות, לוויינים, מכ"מים ועוד. לפני כמה שבועות היא קיבלה ממשרד הביטחון הזמנה בהיקף של כמה מיליארדי שקלים לקראת הצטיידות רב־שנתית בטילי יירוט מסוג חץ 3. באוגוסט האחרון משרד הביטחון העביר לה עוד שתי עסקאות, שתכולתן סודית, בהיקף כולל של כמה מיליארדי שקלים.
כל אלה לצד דיווחים בעולם על מכירת טילי ברק MX לסלובקיה בכ־2 מיליארד שקל ולקפריסין בהיקף שאינו ידוע. את הרבעון השלישי של 2024 היא סיימה עם 25 מיליארד דולר בצבר. מכירותיה עלו ברבעון זה ב־16% והסתכמו בכ־1.55 מיליארד דולר. הרווח הנקי שלה זינק ברבעון ב־64% והסתכם ב־122 מיליון דולר.