דעה
השקעה במניעת אלימות יכולה לחסוך מיליארדים
מחקר חדש של קרן המטבע הבינלאומית, שנעשה ברקע החשש העולמי ממלחמת הסחר, מראה כי אפשר וצריך לנקוט מדיניות מונעת סכסוכים, שתשפר מאוד את הסביבה הכלכלית הגלובאלית ותביא לחיסכון רב
השיח הכלכלי מתמקד לאחרונה בחששות ממלחמת סחר נוכח מדיניות המכסים החדשה של ארצות הברית ומכסי הגומלין של המדינות השונות.
אבל מלחמת הסחר היא רק נגזרת של מתיחויות בינלאומיות וסכסוכים גאופוליטיים שפוקדים את הכלכלה העולמית בשנים האחרונות. היריבות, שלא לומר עוינות, בין שתי מעצמות העל סין וארצות הברית הולכת ומחריפה עם הזמן. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה עדיין מתנהלת, איראן ממשיכה להוות איום ועל המתרחש באזורנו, אזור המזרח התיכון, אין מה להרחיב.
לפי קרן המטבע הבינלאומית, רמת הסכסוכים בין מדינות הייתה, אשתקד, הגבוהה ביותר זה חצי מאה!
במאמר מוסגר אוסיף גם את האירועים שראינו באוניברסיטאות שונות בארצות הברית בשנה שעבר כנגזרת של תהליכים שליליים אלו.
העולם הופך קוטבי ובדלני יותר ויותר והפגיעה הכלכלית כבר מורגשת. לפי התחזית החדשה של ארגון OECD היא עלולה להיות מורגשת עוד יותר השנה ובשנה הבאה ולקזז חלק לא מבוטל מהתוצר הכולל.
רוב האנליזות הכלכליות יוצאות מנקודת הנחה שהסכסוכים הכלכליים הינם מצב נתון, בלתי נמנע, ולכן הן בוחנות את השלכותיהם על הפעילות הכלכלית, וקצב האינפלציה ואת המדיניות הנכונה להגיב להם.
אך האם אכן כך? האם זו אכן גזירה? מחקר חדש של קרן המטבע הבינלאומית מראה שלא בהכרח כך. ניתן לפעול מראש למניעת סכסוכים כלכליים ומדיניים. לדעתי, בתקופה זו במיוחד, יש לשים לב לממצאיו.
המחקר עושה שימוש ב-machine learning, תוך ניצול יכולות הבינה המלאכותית, עוד התפתחות טכנולוגית שמשנה סדרי עולם בכלכלה הגלובאלית. במאמר מוסגר, בכל דיון כלכלי, בכל תחזית, בכל תרחיש, צריך לתת יותר ויותר דגש על תרחישי קצה מבוססי AI. הטכנולוגיה הזו יכולה, כך מסתבר, לחולל תהפוכות ולשפר את הסביבה הגאופוליטית הסובבת תהליכים כלכליים ואחרים.
מהמחקר החשוב עולה כי כל דולר שמוקצה לצרכי מניעת קונפליקטים יכול לחסוך בין 26 ל-103 דולר בגין העלויות הנובעות מהם. חיסכון זה יכול, לדוגמא, לשפר את הכדאיות לבצע רכישות צרכניות והשקעות עסקיות בסביבה של ריביות גבוהות כמו היום.
למה הכוונה? לפתח ולתכנן מדיניות לקידום יציבות וצמיחה מאקרו כלכלית וכן לקידום מוסדות ציבור וקהילה. העלויות הנחסכות הן ישירות ועקיפות. לדוגמא, צורך בריבית גבוהה יותר על מנת להתמודד עם לחצי מחירים שנובעים, בתורם, מהשלכות מלחמות הסחר וסכסוכים דומים על סך התוצר העולמי. עוד מעלה המחקר כי החיסכון שיכול להיגרם על ידי מדיניות מונעת סכסוכים ישפיע לטובה בעיקר על מדינות עולם שלישי, שסיכונן גבוה ואלימות קשה מאפיינת אותן על פני זמן.
החוקרים מפרטים שלושה צעדים חשובים בהקשר זה:
- שיפור האיתנות הפיסקאלית ורמת השירותים הציבוריים לקהילה ולפיתוח.
- שוק עבודה חסון, בצד נתונים נוספים המצביעים על כלכלה בריאה.
- שיתוף פעולה בין מדינות שיפחית משמעותית את הסיכוי להתפרצויות אלימות במדינות מועדות.
השורה התחתונה היא החשובה ביותר לדעתי: התועלת ממניעת אלימות דרך ביסוס מערכות וכלי התראה חיונית מאוד – הן לצמצום הסכסוכים שכבר קיימים והן לסכסוכים שבשלב זה עדיין לא צצו על פני השטח.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בנק מזרחי טפחות