דן עתרה נגד זכיית אגד ברכבת הקלה - נת"ע תאלץ לתת תשובות לבית המשפט
החברה טוענת שאגד הגישה הצעה פגומה להפעלת הקו הירוק והסגול, בהסתמכות על תמריצים בניגוד להוראות המכרז. "ועדת המכרזים פגעה פגיעה קשה בשוויון בין המציעים", נכתב בעתירה כמנהלית; נת"ע דוחה את הטענות
לאחר שדרשה מנת"ע לבטל את זכיית אגד במכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הירוק והסגול, ולהעביר את הפעלתם לידיה, החליטה דן להגיש עתירה מנהלית נגד נת"ע בטענה כי ועדת המכרזים של נת"ע הכשירה בדיעבד את הצעת אגד במכרז, אף שהיתה בניגוד להוראות ואף מנעה מהחברה לבחון את הפרוטוקולים המלאים של הוועדה.
בתחילת החודש פנתה חברת התחבורה הציבורית דן לוועדת המכרזים של נת"ע בדרישה לבטל את הזכייה של אגד במכרז על הפעלת הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה בתל אביב, בטענה כי נפלו פגמים חמורים בהצעתה של אגד והיא הוגשה באופן מוחלט בניגוד להוראות המכרז. הטענה העיקרית של דן נוגעת לכך שבתנאי המכרז המקוריים נדרשו המציעים שלא להתבסס על תמריצים חיצוניים כמקור הכנסה בקביעת הצעת המחיר, כך שזו תתבסס על עלות ההפעלה בלבד.
התמריצים המדוברים מכונים "ולידציות" ומהווים תמורה שמקבלת המפעילה מהמדינה עבור תיקוף כרטיס בתחבורה הציבורית. דן טוענת כי מהפרוטוקולים של ועדת המכרזים מתברר כי אגד התבססה על אותם תמריצים כמקור הכנסה שמטרתו לכסות חלק מעלויות ההפעלה, ולמעשה גילמה אותם במודל הרווח שלה, זאת בניגוד להנחיות המכרז שדרשו לשקלל את עלויות ההפעלה בלבד ולמרות שהוספתם משבשת את יכולת ההשוואה בין ההצעות במכרז, וכי ממילא הולידציות הן "כסף על העץ" ולא מקור הכנסה מובטח.
נת"ע סירבו לדרישה ובמקביל כבר החתימו את אגד על ההסכם. בתגובה לטענות דן, ועדת המכרזים טענה כי אגד הגישה את תרחיש הבסיס, ללא תמריצים, בהתאם לדרישה ובכך עמדה בתנאי המכרז הרלוונטיים. עוד נטען, כי המציעים חויבו להציג במודל הפיננסי את הנחותיהם בדבר הכנסות מתמריצים. בהיבט זה, הטענה של דן בסוגייה היא חלקית ומגמתית "תוך השמטת סיפת הסעיף אשר סותרת את טענותיה. מוצע כי ועדת המכרזים תקבע כי היא רואה בחומרה התנהלות זו". עוד צוין כי אגד הבהירה כי הנחותיה ביחס לתמריצים הן על אחריותה וחשבונה והיא לא תהיה זכאית לפיצוי או לתשלום נוסף אם הנחות אלה לא יתממשו.
כעת דן לוקחת את ההאשמות צעד אחד נוסף וכאמור הגישה עתירה בנידון. על פי העתירה שהוגשה באמצעות משרד עוה"ד ברקמן ושות', דן מפרטת את טענותיה ומוסיפה כי הציון הטכני של החברה היה גבוה יותר, אם כי ב-2 נקודות בלבד (91 דן ו 89 אגד) וגם הציון להצעה הפיננסית (75 דן ו 73 אגד) כאשר הפער המשמעותי הוא רק בהצעות המחיר, עליה קיבלה דן 85.7 נקודות, לעומת 100 נקודות שקיבלה אגד. כאשר לטענת דן, כל ההצעה היתה מבוססת על מודל שגוי. לטענת דן, "פגעה ועדת המכרזים פגיעה קשה בשוויון בין המציעים. שהרי, אילו דן הייתה מבססת את הצעת המחיר שלה על הכנסות מתמריצים - בניגוד להוראות המכרז - הצעת דן הייתה זוכה במכרז", לשון העתירה.
המכרז על הפעלת הקו הירוק והקו הסגול של הרכבת הקלה בגוש דן הוא אחד ממכרזי ההפעלה התחבורתיים הגדולים בישראל, וטומן בחובו אופציה למפעיל לקבל בהמשך גם את הזיכיון להפעלת הקו האדום, המופעל כיום על ידי תבל שבשליטת אגד. תבל פנתה באחרונה למדינה בדרישה לפתוח את הסכם ההפעלה לקו האדום בטענה כי הוא הפסדי. למכרז הנוכחי, שמהווה למעשה שני מכרזים נפרדים על כל אחד מהקווים, ניגשו שישה מציעים ובאמצע מרץ, הודיעה נת"ע על זכייתה של אגד במכרז.
מנת"ע נמסר בתגובה: "נתע קיבלה את העתירה, תלמד אותה ותגיב בבית המשפט".
מדן נמסר בתגובה: "כלל טענותינו פורטו בעתירה שהגשנו לבית המשפט".