סגור
אתר בנייה מרובה מנופים ב אשקלון
אתר בנייה, ארכיון ( צילום: Edi israel)

המשבר בנדל"ן: הקפאת הליכים לשתי חברות בנייה שצברו חוב של 55 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי בחיפה מינה שני נאמנים לחברות הבנייה הוותיקות א. תמרים בניה ופיתוח ובן שטרית אלי, המנהלות יחד 17 פרויקטים ברחבי הארץ. בין הנושים - הבנקים דיסקונט ומזרחי

בית המשפט המחוזי בחיפה הוציא צו הקפאת הליכים לחברות הבנייה האחיות בן שטרית אלי וא. תמרים בניה ופיתוח מחיפה, לאחר שצברו חובות של כ-55 מיליון שקל. השופטת בטינה טאובר מינתה את עורכי הדין ליאור מזור ואיתי פריימן כנאמנים לחברות והסמיכה אותם לנהל אותן.
השופטת קבעה בהחלטתה כי "שעה שאין חולק כי החברות מנהלות 17 פרויקטים פעילים ברחבי הארץ, שהאחרון בהם צפוי להסתיים בספטמבר 2027, על מנת לא לפגוע בנכס הליבה של החברה, לרבות בסיווג הקבלני, וכאשר קיימת היתכנות כי ניהול ההליך ומסלול הפעלה ושיקום ישמר את פעילות החברות ...סבורני כי אכן ראוי ליתן צו לפתיחת הליכים כנגד החברות".
משמעות ההחלטה הינה כי במשך 90 יום לא ניתן יהיה לפתוח או להמשיך בשום הליך כנגד החברות או כנגד הערבים (בעלי המניות-ל.ד), אלא באישור בית המשפט. צו הקפאת ההליכים האישי שניתן לערבים יחול על חובות בגין פעילות החברות ולא בגין חובות אישיים ככל שקיימים.
החלטת בית המשפט ניתנה לאחר שבשבוע שעבר הגישו החברות לבית המשפט המחוזי בחיפה בקשה לצו פתיחת הליכים להפעלת החברות לשיקומן. זאת לאחר שנקלעו כאמור לחובות של כ-55 מיליון שקל. במסגרת הבקשה צוין כי החברה מנהלת 17 פרויקטים פעילים ברחבי הארץ, חלק ניכר מהם פרויקטים חשובים ואסטרטגיים, האחרון בהם צפוי להסתיים בחודש ספטמבר 2027, פרויקטים המהווים מנוע צמיחה חשוב למדינה".
החברות ציינו בבקשה שהגישו באמצעות עו"ד חובב ביטון כי הן חברות ותיקות שעוסקות בתחום קבלנות הבניין, ביצוע עבודות בנייה ופיתוח. "ליבת הפעילות העסקית של החברות מתמחה בהנדסה אזרחית, קבלנות בניין ואחזקת מוסדות ציבור, כמו כן החברה פועלת בתחום הנדסה אזרחית, הרחבה ושיפוץ מבנים, שדרוג תחנות רכבת, עבודות הריסה, בניית מבני ציבור, בתי ספר, אולמות ספורט, שיקום מבנים ועוד".
החברות טענו כי "העדר פעילות ביצוע משמעותית במהלך חודש 09/2023 בעקבות חגי תשרי בצירוף האסון שפקד את מדינת ישראל ביום 07.10.23 ובעקבותיו פרוץ מלחמת 'חרבות ברזל' שהשלכותיה על ענף הבנייה משמעותיות הובילו למצב בו תזרים המזומנים של החברה נפגע עד כדי חוסר יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה השוטפות כלפיי ספקיה ונותני השירותים שלה". בדיון טען בא כוח בנק דיסקונט, עו"ד מור נרדיה, כי חוב החברה לבנק עוד על כ-8.5 מיליון שקל ובאת כוח בנק המזרחי, עו"ד קרין בירנבאום טענה כי החוב לבנק עומד על כ-11 מיליון שקל.