סגור
העיתון הדיגיטלי
24.03.25
פתק קלפי פתקים  מצביעים הצבעה בחירות קול קולות קלפי קלפיות
פתקים בקלפי, בחירות 2022 (צילום: יואב דודקביץ')

חובות המפלגות זינקו פי 4 תוך פחות מעשור: חייבות לכנסת 146 מיליון שקל

הליכוד מובילה עם חוב של 56.2 מיליון שקל, אחריה יש עתיד עם 18 מיליון. מבקר המדינה מזהיר: קיים חשש כבד שהמפלגות לא יוכלו להחזיר את ההלוואות במועד. המבקר התריע כי הסיעות משתמשות בכספי המימון השוטף לכיסוי חובות במקום לקיום קשר עם הציבור

חובות המפלגות זינקו בתוך פחות מעשור ב-317% (כלומר יותר מפי 4) - מ-35 מיליון שקל שהמפלגות היו חייבות בסוף 2014 לבנקים ל-146 מיליון שקל שהן חייבות לכנסת נכון ל-2023-2022. כך עולה מדוח מבקר המדינה שהתפרסם היום (ה'). מה שתרם לכך הוא חמש מערכות הבחירות הצפופות בשנים האחרונות, אבל נראה שהמפלגות גם מנצלות את העובדה שמ-2015 הן יכולות ללוות מהכנסת. מי שמובילה היא הליכוד, עם חוב של 56.2 מיליון שקל.
בדוח נכתב: "מבקר המדינה מתריע כי נוכח גובה החובות של הסיעות לאוצר המדינה וקצב הפירעון שלהם בתקופה השוטפת הנוכחית (קיטון של כ-9% בגובה יתרת קרן ההלוואות), מתעורר חשש כבד שלא יהיה ביכולתן של הסיעות לפרוע את ההלוואות במועד שנקבע בחוק, וגדל הסיכון כי ההלוואות לא יוחזרו לאוצר המדינה. יש לכך משנה תוקף כאשר מדובר בסיעות שיחדלו מלהתקיים לאחר הבחירות הבאות ולא יהיו זכאיות למימון ממלכתי שוטף המאפשר את השבת החובות".
על פי הדוח, לסיעות התחייבויות שוטפות בסך כולל של כ-82.5 מיליון שקל (מהן התחייבויות שוטפות בסך של כ-48.7 מיליון שקל לכנסת), והתחייבויות לזמן ארוך בסך כולל של כ-98.6 מיליון שקל (מהן התחייבויות לזמן ארוך בסך של כ-96.1 מיליון שקל לכנסת). כמו כן, ל-11 סיעות היה גירעון נצבר בסכום כולל של כ-103.9 מיליון שקל.
מתניהו אנגלמן מתריע גם שהסיעות מנצלות שוב ושוב את כספי המימון הממלכתי השוטף כדי לכסות את חובותיהן שנוצרו במהלך מערכות הבחירות במקום להשתמש במימון הממלכתי למטרה שלשמה נועד: קיום קשר עם הציבור בין בחירות לבחירות.
חמש המפלגות עם ההלוואות הגדולות ביותר מהכנסת הן: הליכוד – 56.2 מיליון שקל, יש עתיד - 18 מיליון שקל, חוסן לישראל (מפלגתו של בני גנץ) – 11 מיליון שקל, רע"מ – 10 מיליון שקל, העבודה – 8.8 מיליון שקל.
חמש המפלגות עם ההתחייבויות השוטפות הגבוהות ביותר הן: הליכוד - 21.8 מיליון שקל, רע"מ – 15 מיליון שקל, ש"ס – 7.5 מיליון שקל, יש עתיד – 7.5 מיליון שקל, תקוה חדשה – 6.8 מיליון שקל. ההתחייבות לטווח ארוך של הליכוד עומדות על 38.2 מיליון שקל ושל יש עתיד על 12.1 מיליון.
המבקר קבע שלארבע מפלגות לא ניתן דו"ח חיובי, וקנס אותן בסכום כולל של 120 אלף שקל. הקנס הגבוה ביותר ניתן לאגודת ישראל - 50 אלף שקל - והשני לתע"ל שהגישה את הדו"ח באיחור – 30 אלף שקל. שלוש מהארבע - אגודת ישראל, חזית יהודית לאומית (עוצמה יהודית) וארץ ישראל שלנו (המפלגה ששימשה את יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית) - נקנסו בשל איחור בהעברת כספי המיסים שהן ניכו לפעילים.