סגור
העיתון הדיגיטלי
26.03.25
אנשי נחלה דניאלה וייס והשר יצחק גולדקנופף באזור עזה
אנשי נחלה ודניאלה וייס משוחחת עם השר גולדקנופף באזור עזה. דנקנר תרמה ליישוב הרצועה
חשיפה

עסקת ענק והתנחלות בעזה: סימני השאלה סביב עסקיה של לאה דנקנר בת ה־100

לאה דנקנר מכרה לפני יותר משנה את מניותיה בדור כימיקלים בהן החזיקה עשרות שנים. כמה חודשים אחר כך תרמה כ־6.7 מיליון שקל לתנועה להתנחלות בעזה. ניסיון לשוחח עימה לאחרונה, במעון דיור מוגן, נדחה בתקיפות בידי הצוות בטענה שהדבר אינו אפשרי. קרוביה סירבו להתייחס. האפוטרופוס הכללי בתגובה: ביקשנו לבחון את מצבה. תחקיר שומרים וכלכליסט 

הפאלאס מדיקל הצמוד לבית החולים איכילוב במרכז תל אביב, שכולל מחלקת החלמה, מחלקה סיעודית ומחלקה לתשושי נפש, נחשב למעון הדיור המוגן של האלפיון העליון. באחד מחדריו שוהה פרק זמן לא מבוטל לאה דנקנר, קשישה ערירית ומולטי־מיליונרית שתציין השנה את יום הולדתה ה־100. ניסיון לשוחח איתה ולקבל את התייחסותה לכתבה נדחה בתקיפות על ידי הצוות בטענה שהדבר אינו אפשרי. לא ידוע מתי עברה דנקנר לפאלאס מדיקל, אך בת משפחה סיפרה לשומרים כי היא נמצאת שם "כבר כמה שנים".
על הרקע הזה, שני מהלכים פיננסיים גדולים שביצעה דנקנר בשנה וחצי האחרונות עוררו סימני שאלה. הראשון, ביולי 2023, היה מכירת החזקותיה בחברת דור כימיקלים לחברה עצמה. השני, כפי שנחשף בשומרים ובכלכליסט, היה בשלהי אותה השנה כאשר תרמה יותר מ־6.5 מיליון שקל לעמותה שמקדמת את ההתנחלות בעזה ושבראשה עומדת דניאלה וייס.
בני המשפחה המעטים שקרובים לדנקנר, שאליהם פנה שומרים, סירבו להתייחס לנושא בכל דרך. כך גם מרבית עורכי הדין ואנשי הפיננסים שהיו מעורבים בעסקאות וטענו כי החיסיון המקצועי מונע זאת מהם. וייס, שהעמותה שבראשותה קיבלה את תרומת הענק, אמרה כי אינה מוכנה לומר "אף מילה" בנושא.
שומרים פנה גם לאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים וביקש את התייחסותו. משם נמסר כי "מבדיקה ברישומי האפוטרופוס הכללי, אין תיעוד על תיק אפוטרופסות בעניינה של גב' דנקנר. לאור החששות והנסיבות שתוארו, פנינו למחלקת הרווחה בעיריית תל אביב שיבחנו את מצבה של גב' דנקנר ויפעלו בעניין כפי שנדרש".

הון שמוערך במאות מיליונים

דנקנר נולדה ב־1925 וגדלה במשפחה בת שישה ילדים. בין אחיה אנשי העסקים יצחק (אביו של נוחי דנקנר), אברהם (אביו של דני דנקנר, לשעבר יו"ר בנק הפועלים), דוד ושמואל. היא מעולם לא נישאה ואין לה ילדים. בשנים האחרונות התגוררה בדירה בכיכר המדינה בתל אביב, אם כי לפי קרובי משפחה, היא נהגה לעבור מדי פעם לתקופות קצרות למעון הדיור המוגן פאלאס (הסמוך לפאלאס מדיקל) שליד ביתה, שבסיומן היתה שבה לביתה.
3 צפייה בגלריה
מפעל דור כימיקלים ב חיפה
מפעל דור כימיקלים ב חיפה
מפעל דור כימיקלים בחיפה. האשמות הדדיות על נישול, עושק וסחיטה
(צילום: שלומי יוסף)
עד תחילת שנות האלפיים שמה הופיע מדי פעם במדורי הכלכלה בעיקר עקב סכסוכים על רקע עסקי בתוך המשפחה. בכתבה שפרסם אודותיה אלון עידן ב"הארץ" לפני כ־20 שנה, היא תוארה כדמות אקסצנטרית למדי: "היא מתבודדת, חיה בצניעות, בעלת הופעה יוצאת דופן, מנותקת מהמשפחה, אבל גם מנהלת השקעות במאות מיליוני שקלים וכמעט פוצצה את מכירת האימפריה הכלכלית של המשפחה". עוד נאמר כי במשך השנים נעדרה דנקנר מאירועים ושמחות משפחתיות. "לאה מרוחקת מהמשפחה", צוטטה בכתבה מקורבת, "היא המון שנים מסתגרת ומתרחקת מהם".
ב־1999 הוערך הונה בתקשורת בכ־80 מיליון דולר, בשעתו כ־360 מיליון שקל, וכיום, לדברי גורם המכיר היטב את המשפחה, הוא גדול משמעותית מכך. לדבריו, דנקנר היא כנראה אחת משני הדנקנרים העשירים שנותרו במשפחה, או כלשונו, "סכום התרומה למתנחלים לא מדגדג לה". בן המשפחה השני שצבר הון רב הוא אחיינה, גיל דנקנר, שדור כימיקלים נמצאת בשליטתו.

האחים סייעו בטיפול בפורטפוליו

משיחות עם מקורבים עולה כי לאה דנקנר היתה קרובה מאוד לאחיה דוד שנפטר ב־2014 לאחר שנפגע בעת שחייה בים. דנקנר, כך עולה מהשיחות, סמכה עליו בענייניה העסקיים והותירה לו את הטיפול בניהול חלק נכבד מהפורטפוליו שלה, שכלל בעבר, בין היתר, החזקות בדנקנר השקעות הבורסאית. בשני העשורים האחרונים ההחזקה המשמעותית שלה — יותר מ־%20 — היתה בחברת דור כימיקלים. מדובר בחברה פרטית העוסקת בתעשייה הפטרוכימית, ונחשבת למצליחה ורווחית. בין היתר, היא מספקת מימן דחוס לתחנות כוח, מייצרת מרכיב כימי המשמש בפעילות בתי הזיקוק ועוד. נכס אחר, שבו החזיקו האח והאחות במשותף, היה מגרש בגודל של יותר מ־18 דונם בפתח תקווה, בסמוך לבית החולים בילינסון.
"לאחר פטירתו של דוד עלתה השאלה מי ייכנס לנעליו, בוודאי לאור היקף ההון העצום של לאה", תיאר בפני שומרים אדם הבקיא בפרטי ההתרחשויות במשפחה בשעתו. "במשך השנים שחלפו היו הרבה אנשים שניסו להתקרב אליה ולא תמיד זה היה רק מאהבה".
מי שהתחברו ללאה דנקנר בסופו של דבר היו אחיה יצחק, שנפטר בפברואר 2023 ולפי גורם במשפחה "נטל על עצמו את התפקיד של דוד", ואחיינה גיל דנקנר, בנו של דוד, שהפך לאחר מות אביו לשותפה העסקי בחלק מהנכסים.
3 צפייה בגלריה
שולי לוגסי עובדת דור כימיקלים שנחשבת לאיש אמונו של גיל דנקנר
שולי לוגסי עובדת דור כימיקלים שנחשבת לאיש אמונו של גיל דנקנר
שולי לוגסי מדור כימיקלים. מקורבת לגיל, שהפכה מקורבת ללאה
(צילום מסך: facebook)
בני המשפחה ששוחחו עם שומרים ציינו כי לאחר מותו של דוד ולאורך העשור האחרון, קשריה של לאה עם המשפחה, שמלכתחילה לא היו ענפים, רק הלכו והצטמצמו. בשנים האחרונות, אומר אדם שהכיר אותה, היא היתה בקשר עם קרובים בודדים. דמות אחרת שליוותה את דנקנר מקרוב, גם בשנים האחרונות, היא עובדת של דור כימיקלים בשם שולי לוגסי, שהיתה בעבר מזכירתו של דוד דנקנר, ונחשבת כיום על ידי חלק מבני המשפחה לאשת אמונו של גיל דנקנר.

״מדוע למכור בגיל 98?״

ביולי 2023, חמישה חודשים אחרי מותו של יצחק, מכרה דנקנר את החזקותיה בדור כימיקלים. מניותיה נמכרו לחברה עצמה, שנמצאת בשליטתו של גיל דנקנר. כיוון שמדובר בחברה פרטית אין פרטים נוספים על העסקה, אך ידוע כי היא התקבלה בהפתעה בקרב גורמים שנחשפו לה בזמן אמת. לאה דנקנר, אומר אחד מהם, נמנעה מלמכור את המניות הללו במשך עשרות שנים. מדוע למכור אותם פתאום בגיל 98, תהה אותו גורם.
לכמה מבני המשפחה הדברים הזכירו את מאבקי הירושה במשפחתו של דוד דנקנר, שהתנהלו עוד לפני שהאב הלך לעולמו. ב־2013 הגישו שתיים מאחיותיו של גיל תביעה בת מאות עמודים לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בטענה שהוא מנסה לנשל אותן מהחזקותיהן בנכסים המשפחתיים. האחיות טענו כי במשך עשרות שנים היה אביהן אחראי על האינטרסים שלהן כבעלות מניות בחברות השונות, אולם התברר להן כי "למרבה הצער, אביהן היקר אינו מסוגל זה זמן להמשיך לדאוג לענייניהן, נוכח גילו המתקדם והלחצים שמפעיל עליו גיל דנקנר".
האחיות טענו כי "גיל דנקנר… נוהג בדור כימיקלים כאילו זו אחוזתו הפרטית, עושק וגוזל אותה בקצב גובר והולך".
בכתב ההגנה, גיל דנקנר ביקש לדחות את התביעה על הסף בטענה שמדובר בחלק ממסע לחצים פסול של אחיותיו שתכליתו לגרום לו להיכנע ל"דרישותיהן הסחטניות ומשוללות היסוד". הוא טען כי התביעה הוגשה לאחר שהוריו חתמו על הסכם ממון שלדבריו "סתם את הגולל" על "תקוותן חסרת השחר לרשת את הוריהן בעודם בחיים".
התביעה הועברה בסופו של דבר לגישור מחוץ לכותלי בית המשפט, והסתיימה בפשרה שלפיה האחיות קיבלו חלק מהמניות בחברה.

״שמרנו על האינטרסים שלה״

העסקאות והסכסוכים האינסופיים בשבט דנקנר פרנסו במשך השנים כמה ממשרדי עורכי הדין הבולטים בישראל. "הרבה חדרי ישיבות נבנו על חשבונם", התבדח השבוע אחד מעורכי הדין האלה. גם את לאה דנקנר הקיפו עורכי דין מוכרים, אבל רובם ככולם מילאו את פיהם מים כשנשאלו על העסקה שביצעה למכירת מניותיה בדור כימיקלים.
מי שייצג אותה בעסקת המכירה הוא משרדו של עו"ד יחיאל ויינרוט, שבניגוד לעמיתיו דווקא הסכים להתייחס אליה בקצרה. "טיפלנו בכמה עסקאות שהכניסו לה הון רב ובזמן החתימה על העסקאות האלה היה וידוא מצדנו, באחריות מלאה, שהיא כשירה לחלוטין", אמר. "מבלי להרחיב ולפגוע בחיסיון אני יכול להבטיח לך שזה נעשה".
ויינרוט לא הסכים לפרט מה בדיוק נבדק, אך רמז לכך טמון בדיון משפטי שאינו קשור לעסקה, שהתקיים בסוף נובמבר 2023 ועסק בנכס אחר של דנקנר, המגרש בפתח תקווה. במהלך הדיון הסביר עורך דין מטעם דור כימיקלים (שרכשה מדנקנר את חלקה באותו מגרש) כי "יש צורך בחתימה של אשה מבוגרת (…) היא בבית אבות, לא מוכנה ועייפה", אמר ולא יסף. גיל דנקנר, לוגסי ודור כימיקלים לא השיבו כאמור לבקשת התגובה שהועברה אליהם.

התרומה להתנחלות בעזה

במשך השנים תרמה דנקנר למטרות שונות ובשנים האחרונות אף הוקדשה לה גינה באיכילוב כהוקרה על תרומתה, אך תרומת הענק לטובת ההתנחלות בעזה הפתיעה את קרובי המשפחה. כידוע, מאז 7 באוקטובר 2023 מבקשים ארגוני ימין שונים לקדם את יישוב רצועת עזה ביהודים. אחד הגופים המובילים את המאמץ להתיישב ברצועה הוא "נחלה — תנועה להתיישבות", שבראשו עומדת וייס, ממנהיגי גוש אמונים לשעבר. כפי שנחשף בשומרים ובכלכליסט, בדו"ח עמותת "שאו ציונה נס ודגל" (שדרכה פועלת נחלה) דווח שהארגון קיבל ב־2023 תרומה ייעודית של 6.68 מיליון שקל מלאה דנקנר. בריאיון שנתנה וייס בתחילת ינואר השנה למעריב היא הזכירה את התרומה הזו, מבלי לציין את שמה של דנקנר, ואמרה כי "מדובר על 6 מיליון שקל שנתרמו בתנאי שהכסף יהיה מיועד ליישוב עזה".
3 צפייה בגלריה
אנדרטה הוקרה ל לאה דנקנר בגינה בבית חולים איכילוב
אנדרטה הוקרה ל לאה דנקנר בגינה בבית חולים איכילוב
שלט הוקרה לדנקנר בגינה באיכילוב
דנקנר אומנם היתה ידועה בקרב בני משפחתה כאשת ימין וארץ ישראל השלמה, אבל כיצד ומתי נוצר הקשר שלה עם וייס איש לא ידע לומר. ייתכן שהחיבור נוצר דרך אחיה המנוח, דוד דנקנר, שהיה בקשר עם וייס. וייס עצמה סירבה להשיב לשאלות על נסיבות קבלת התרומה. בשיחה עמה אמרה: "אני לא רוצה לדבר על זה. אתה יכול לשאול אותה (את דנקנר — א"ב)". כשנאמר לווייס שהדבר אינו אפשרי היא השיבה: "אני לא הכתובת לתת שום אינפורמציה". גם הדוברת של נחלה לא השיבה לשאלות שומרים בעניין.